Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Kuntien työntekijät ovat valmiita lykkäämään eläkepäiviään

Moni kokee työnsä kuitenkin henkisesti raskaaksi

Helsinki, 31.10.2012

Kuntatyöntekijöiden hinku eläkepäiville on hiipunut. Kun pari vuotta sitten eläkkeelle aiottiin keskimäärin jo ennen alinta eläkeikää, nyt intoa riittäisi reilusti pitempään.

Kuntatyöntekijöiden hyvinvointia selvittäneen kyselyn mukaan melkein 40 prosenttia aikoi jatkaa töissä 65-vuotiaaksi tai jopa vanhemmaksi. Kaksi vuotta sitten näin pitkälle työintoa olisi riittänyt vain 30 prosentilla.
Nyt eläkkeelle aiotaan keskimäärin 63,5-vuotiaana, kun kaksi vuotta sitten tavoitteena oli eläke jo 62,7 vuotiaana. Muutokset ovat vielä pieniä, mutta suunta on ylöspäin, arvioi työeläkevakuuttaja Kevan tutkimus- ja kehittämisjohtaja Pauli Forma.

Myös enemmistö työnantajista suhtautuu työntekijöiden kokemuksen mukaan myönteisesti työssä jatkamiseen yli eläkeiän, vaikka työkyky olisi ikävuosien myötä jo jonkin verran heikentynyt.

Hoitoalalla kiire kuormittaa

Halu jatkaa työssä pitempään kertoo myös siitä, että alan työhyvinvointi on parantunut viime vuosina. Perheasioiden ja työn yhdistäminen sujuu kyselyn mukaan paremmin ja työkin koetaan fyysisesti kevyemmäksi. Sen sijaan jopa puolet kunta-alan työntekijöistä pitää työn henkistä kuormittavuutta edelleen ongelmana.

Muita kuntatyöntekijöiden työhyvinvointia uhkaavia tekijöitä ovat kyselyn mukaan muun muassa työntekijöiden määrän riittävyys suhteessa työmäärään ja työn fyysinen kuormittavuus.

Työhyvinvointi riippuu myös toimialasta. Esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla sekä teknisellä alalla työn fyysinen kuormittavuus koetaan yhdeksi suurimmista uhista. Hoitoalalla kuormitusta lisää kiire ja tunne siitä, ettei työntekijöitä ole riittävästi.

Kunta-alan maine on kyselyn mukaan säilynyt hyvänä työntekijöiden keskuudessa. Peräti 79 prosenttia suosittelisi työpaikkaansa tuttavilleen. Nuoret työntekijät suosittelevat kunta-alaa jopa kokeneempia kollegoitaan hanakammin.

Kevan teettämään tutkimukseen haastateltiin tuhatta kuntatyöntekijää. Keva huolehtii kunta-alan, valtion, kirkon ja Kelan henkilöstön eläkeasioista.

(STT)


» Tutustu opetusmultimediaamme Eri-ikäisten johtaminen  

3T Kouluttajalisenssillä pääsy koko multimediavalikoimaamme!
(78 €/kk)

»  3T Kouluttajalisenssi

»  3T Multimediakirjasto» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi