Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Lyhyempi ja joustavampi työviikko kohentaisi hyvinvointia

Tuleeko työstä herrojen herkku?

Helsinki, 23.10.2012

Lyhyempi ja joustavampi työviikko kohentaisi Työterveyslaitoksen pääjohtajan Harri Vainion mukaan sekä ylityöllistettyjen että työttömien hyvinvointia. Se tasaisi myös naisten ja miesten työkuormaa ja vahvistaisi vanhemmuutta ja antaisi tilaa hoivatyölle ja huolenpidolle.

–Suomessa tehdään työtä "kaikki tai ei mitään" -periaatteella. Esimerkiksi Saksassa ja Ruotsissa on lyhyempi kokonaistyöaika kuin Suomessa, totesi Vainio tiistaina Työterveyspäivillä.

Vainio uskoo, että työtuntien vähentäminen lisää myös tehokkuutta.

–Kokonaistyöpanos säilyisi muuttumattomana tai jopa lisääntyisi, jos työn liiallista kuormitusta vähennettäisiin siellä, missä se aiheuttaa työstä poissaoloja, uupumusta ja työn tuottavuuden laskua. Samalla ne, joilla on työhalua ja työkykyä, mutta jotka ovat nyt syystä tai toisesta työelämän ulkopuolella, saisivat mahdollisuuden. Nyt he syrjäytyvät ja se taas tulee todella kalliiksi, sanoi Vainio.

Pitemmälle koulutettujen työuran ennuste on Vainion mukaan jopa 13 vuotta pitempi kuin vain peruskoulun käyneillä. Hän kysyykin, onko työstä tulossa herrojen herkku, jota vain pitkälle koulutetut ja täysissä voimissa olevat saavat tehdä.

–Työn tasaisempi jakautuminen tasaisi myös elintasoeroja, sanoi Vainio.

Nuoret eivät halua tappaa itseään työntekoon

Nuori eli pelätty Y-sukupolvi olisi jo nyt valmis mittaamaan työntekoa muussakin kuin rahassa. He haluavat enemmän vapaata ja yksilöllisiä työuria. He eivät näe työuraa enää putkena vaan enemmänkin siksakkina, kertoi toimitusjohtaja Kirsi Piha Ellun Kanat Oy:stä. Tämä kävi ilmi opiskelijakyselystä, johon vastasi 1 700 Aalto-yliopiston opiskelijaa.

Opiskelijat kokevat, että nykypäivän työelämässä vanhemmat tappavat itsensä työntekoon ja he ovat päättäneet, että niin ei käy heille. Kyselyyn vastanneista opiskelijoista 77 prosenttia ottaisi osan palkastaan vapaana, 85 prosenttia toivoi palkatonta lisälomaa, 45 prosenttia ottaisi ylityöt mieluummin vapaana kuin rahana ja 58 prosenttia tekisi lyhennettyä työviikkoa.

–Y-sukupolvi tulee olemaan vuonna 2020 suurin ikäluokka työmarkkinoilla, joten heitä kannattaa kuunnella, katsoi Piha.

(STT)

 

 

 

Lue lisää:

» TTL: Onko vähemmän enemmän tulevaisuuden työmarkkinoilla?

» TTL: Nuorten mielestä työurat ovat monimuotoisia – vallankumous tulossa!

 

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi