Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!TTL: Nuorten mielestä työurat ovat monimuotoisia – vallankumous tulossa!

23.10.2012

Toimitusjohtaja Kirsi Piha viestintätoimisto Ellun Kanoista kertoo Työterveyspäivillä nuorten käsityksistä työelämästä ja työurista. Toimiston vuosittain toteuttaman Dialogi - Uusi työ on täällä -hankkeen mukaan Y-sukupolvi haluaa sovittaa yhteen työn ja muun elämän aiempaa paremmin. Toiveissa on ura, jonka suunta saattaa vaihdella, jotta se vastaa oman elämän tarpeita. Työn syklisyys ja liikkuvuus lisääntyvät.

- Vuoden 2011 Dialogin tuloksista voi vetää ainakin sen johtopäätöksen, että keskustelu työurien pidentämisestä on auttamatta yksipuolista eikä vanha monotoninen työura-käsite vastaa nuorten ajatuksia omasta työurastaan, toteaa toimitusjohtaja Kirsi Piha.

- Tämä tuo ihan uusia haasteita ja yllätyksiäkin myös yhteiskunnalliseen päätöksentekoon, hän jatkaa.

Vuoden 2011 Dialogi tehtiin Aalto-yliopiston opiskelijoiden ( 1700 osallistujaa) ja 9 yrityksen (Accenture, KONE, Pohjola, Outokumpu, Sanoma, SEK&GREY, UPM, Valio ja Wärtsilä) yhteistyönä. Sen perusteella stereotyyppiset käsitykset Y-sukupolvesta työtä ja vastuuta kaihtavana työpaikasta työpaikkaan surffaavana itsekkäänä sukupolvena voi heittää roskakoriin. Vaatimattomia nuoret sen sijaan eivät ole, päinvastoin.

Toiveissa yksilöllisiä työuria

Mitä tarkoittaa tulevaisuuden työurien näkökulmasta esimerkiksi se, että suurin osa haluaa tehdä projektityötä, 85 prosenttia haluaa palkatonta lisälomaa tai että kolmanneksen mielestä verkko korvaa konttorin? 62 prosenttia ei menisi sellaiseen yritykseen töihin, jonka arvomaailmaa ei jaa, ja 90 prosenttia haluaa arvottaa työtä suorituksen laadun - ei siihen käytetyn ajan mukaan. Työn ja muun elämän yhteensovittaminen on koko ajan tärkeämpää.

- Nuoret haluavat tehdä omanlaisen ja yksilöllisen työuran. Työurat muuttuvat niin, että joskus mennään ylöspäin, joskus sivuttain ja joskus jopa alaspäin oman elämän tarpeiden mukaan, vastaa Piha.

Useimmat ovat valmiita myös kouluttautumaan kesken työuransa täysin uuteen ammattiin. Mitä se merkitsee nykyiselle "normaalijärjestykseen" perustuvalle koulutusjärjestelmälle?

- Kaiken kaikkiaan keskustelu muutamasta lisävuodesta uran loppupäässä on peittänyt kokonaan alleen sen, että ajatus työurista on muuttunut, haastaa Piha.

Työn syklisyys ja liikkuvuus lisääntyvät

- Yksi asia on varmaa: tulevat sukupolvet tekevät töitä syklisemmin; joskus tehdään paljon, toisinaan pidetään sapattia, tulkitsee Piha Dialogia 2011.

Työstä tulee kaikilla tavoilla liikkuvampaa. Siksi vuoden 2012 Dialogi keskittyykin yhdessä Accenturen, Elisan, LähiTapiolan, UPM:n, Wärtsilän ja YLE:n kanssa yhteen viime vuoden Dialogin tulosten megatrendeistä eli "Liikkuvaan työhön".

- Kellokortti tai oma työpiste saattavat olla jäämässä historiaan, kun Y-sukupolvi ottaa työpaikat haltuun. Yritysten ja tulevien työntekijöiden välillä olevaan dialogiin on aitoa tarvetta, eikä pahitteeksi olisi aidompi dialogi myöskään poliittisen järjestelmän ja tulevien työntekijöiden kanssa, Piha huomauttaa.

Työterveyslaitos kannattaa monipuolisuutta työurakeskusteluun

Työterveyslaitoksen Työ ja terveys Suomessa 2012 -tutkimuksen ennakkotulokset vahvistavat näkemystä, jonka mukaan nuoret ovat kiinnostuneita projektityöstä.

- Tulokset osoittavat, että juuri Y-sukupolven edustajissa oli suhteellisesti eniten niitä, joiden työ koostuu pääosin projekteista tai hankkeista, kertoo erikoistutkija Minna Janhonen Työterveyslaitoksesta.

Janhonen kannattaakin nykyistä monipuolisempaa näkökulmaa työurakeskusteluun, sillä vanha monotoninen näkemys työurista ei sovi nuorille.

- Sama pätee myös osaan työuran keskivaiheilla olevia X-sukupolven edustajia. Tämä näkyy esimerkiksi lisääntyneenä kiinnostuksena erilaisiin sapattivapaisiin, aktiiviseen kouluttautumiseen ja oman työn kehittämiseen, Janhonen kuvaa.

Viestintätoimisto Ellun Kanat toteuttaa vuosittain Dialogi - Uusi työ on täällä -hanketta, jossa opiskelijat ja yritykset yrittävät lisätä ymmärrystä toisistaan sekä tekevät yhdessä työelämästä parempaa.

Työterveyslaitoksen Työ ja terveys Suomessa 2012 -tutkimus tehdään kolmen vuoden välein. Tutkimustulokset julkaistaan alkukeväällä 2013.

(Työterveyslaitos)
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi