Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Moni yrittäjä luulee olevansa supermies

Omaa työkykyä kehutaan silloinkin, kun loppuun palamisen riskit näkyvät jo

Helsinki, 16.10.2012

Moni yrittäjä ei huomaa tasapainoilevansa jaksamisen kipurajoilla. Eläkevakuutusyhtiö Eläke-Fennian tutkimuksen mukaan valtaosa yrittäjistä pitää työkykyään hyvänä, vaikka työkyvyn menettämisen vaara uhkaa noin puolta heistä. Loppuun palamiselle altistavat esimerkiksi kiire, työ- ja perhe-elämän konfliktit sekä henkinen uupumus.

Työhyvinvoinnin asiantuntijan Annarita Kolin mukaan lähes viidesosa yrittäjistä on niin sanotun supermiesharhan vallassa. He sanovat jaksavansa hyvin, vaikka jaksaminen ja terveys ovat heikentyneet.
Vankkumaton usko omiin kykyihin voi tuoda menestystä, mutta kääntyä haitaksi, jos se estää yrittäjää näkemästä tarvetta vaihtaa yrityksen strategiaa tai palkata apua.

Tutkimuksen mukaan eniten jaksamisongelmia on 6–14 työntekijän yrityksissä.

–Niissä työntekijöitä alkaa olla sen verran, ettei yrittäjä pysty hoitamaan kaikkia esimiestehtäviä itse, mutta siitä huolimatta hän yrittää vielä selviytyä yksin, Koli arvioi.

Parhaiten jaksetaan yhden hengen yrityksissä. Elokuussa tehtyyn kyselyyn vastasi reilut 1 500 yrittäjää.

Liiketoiminta saatava kuntoon

Tutkimuksesta käy ilmi, että yrittäjien jaksaminen on useimmiten sidoksissa yhtiön menestykseen. Taloudelliset ongelmat johtavat työn ja muun elämän tasapainon järkkymiseen. Selviytymiskamppailua käyvä yrittäjä laiminlyö helposti ihmissuhteiden ja itsensä hoidon.

Yrityksen taloudellinen menestys kannattelee yrittäjiä usein silloinkin, kun uupuminen uhkaa. Joka neljännelle yrittäjälle se näyttää olevan ainoa vahva työkykyä ylläpitävä tekijä.

–Yleisen taloudellisen tilanteen kiristyminen voi johtaa nopeastikin työkyvyn menettämiseen suurella joukolla yrittäjiä, Koli pelkää.
Työntekijöiden irtisanominen voi olla yrittäjille hyvin raastavaa varsinkin, jos työporukka on osa omaa tukiverkkoa.

Kolin mukaan yrittäjien on vaikea päästä eroon henkisestä uupumuksesta ennen kuin taloudellinen paine on ratkaistu. Tämän vuoksi heidän on tärkeää vahvistaa osaamistaan, missä esimerkiksi työnohjauspalveluista voi olla apua.

Yrittäjän haasteiden ja kykyjen on hyvä kohdata. Kolin mukaan esimerkiksi nuorten houkutteleminen kasvuyrittäjiksi on vaarallista, jos osaamista ei ole tarpeeksi.

(STT)

 

 

 

Sinnittelijät vähemmistönä

Yrittäjille tehdyn kyselyn mukaan vastaajat jakautuivat kolmeen ryhmään:

–Onnistujat (47 prosenttia). Arvioivat työkykynsä hyväksi, ja stressi on hallinnassa. Yritykset menestyvät melko hyvin.

–Tasapainoilijat (42 prosenttia). Arvioivat työkykynsä hyväksi, mutta uupumus näkyy muilla tavoin. Yritykset menestyvät vaihtelevasti.

–Sinnittelijät (11 prosenttia). Kokevat itsensä selvästi uupuneiksi ja työkykynsä huonoksi. Useimmilla yrityksen kannattavuus on heikko, osalla myös terveys romahtanut.

(STT)

Lähde: Menesty mielekkäästi 2012 -tutkimus.
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi