Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Nokkaunet töissä johtavat oivalluksiin

Työterveyslaitoksen mukaan alle puolen tunnin tirsat parantavat vireyttä ja muistia

Helsinki, 11.10.2012

Sieltä se on taas tulossa, lounaan jälkeinen väsymys. Silmäluomet painavat, ajatus ei kulje, haukotuttaa. Työpaikan muhkea sohva näyttää puoleensavetävältä. Voisipa siihen kellahtaa ja ottaa lyhyet nokoset.

Moni on varmasti haikaillut nukkumatin luo kesken työpäivän. Useimmissa työpaikoissa tirsat työajalla eivät kuitenkaan tule kuuloon, koska eihän työntekijälle nukkumisesta makseta. Eikä sitä muutenkaan kehtaa.

Valtion taloudellisen tutkimuskeskuksen johtaja Juhana Vartiainen on toista mieltä. Hän on ottanut työpaikalla pikapäikkäreitä koko työuransa ajan. Vartiaisen mukaan tauko piristää ja auttaa jaksamaan.

–Minulle riittää niinkin lyhyet kuin kymmenen minuutin unet. Arvelen, että ne ovat tuottavuudelle ja työteholle paljon tehokkaammat kuin kahvi- tai tupakkatauko, hän tuumaa.

Vartiainen kertoi hiljattain lehtihaastattelussa nokkaunistaan työhuoneensa antiikkisohvalla. Tämä sai monet kansalaiset tuohduksiin – eihän muillakaan ole aikaa nukkua kesken töiden.

Asiantuntijat ovat kuitenkin samoilla linjoilla Vartiaisen kanssa. Työterveyslaitoksen mukaan alle puolen tunnin nokoset kesken työpäivän parantavat vireyttä ja muistia. Lisäksi unen sanotaan edistävän opittujen asioiden työstämistä: muistijäljet lujittuvat, mikä edesauttaa oivalluksia. Vartiainenkin on toisinaan vatvonut jotain ongelmaa ennen nokkaunia.

–Herätessäni olen usein nähnyt asian eri tavalla ja löytänyt uusia ratkaisuvaihtoehtoja.

Tirsat tärkeitä yötyössä

Työaikana otettujen nokosten vaikutuksia on tutkittu erityisesti vuorotyössä. Puolesta tunnista tuntiin kestävien tirsojen on huomattu hyödyttävän useimpia yötyöntekijöitä merkittävästi.

–On myönteistä, että päivystävien lääkäreiden ja pitkänmatkan lentohenkilökunnan lisäksi myös teollisuustyöntekijät ovat alkaneet kokeilla nokostaukojen käyttöä yötyössä, sanoo Työterveyslaitoksen professori Mikael Sallinen tiedotteessa.

Työterveyslaitoksen mukaan töissä on tärkeää pitää tauko ennen voimakasta väsymystä. Vireyttä voi lisätä esimerkiksi juttelemalla työkavereiden kanssa, liikkumalla tai hakemalla kupin kahvia.

(STT)

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi