Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Alkoholin helppo saatavuus lisää työikäisten riskikäyttöä

25.9.2012

Muuttaminen anniskelupaikan läheisyyteen lisää alkoholin riskikäytön todennäköisyyttä. Matkan piteneminen saattaa puolestaan vähentää riskijuomista. Näin todetaan Addiction-lehdessä julkaistussa tuoreessa suomalaistutkimuksessa, jossa selvitettiin anniskelupaikan ja kodin välisen etäisyyden vaikutusta alkoholin riskikäyttöön.

Tutkimuksessa havaittiin, että ihmisillä, jotka asuivat alle kilometrin päässä anniskelupaikasta, runsas alkoholinkulutus oli 13 prosenttia yleisempää kuin niillä, joilla matkaa anniskelupaikkaan oli yli kilometri. Jos henkilön riskikäyttö ja samalla hänen matkansa anniskelupaikkaan oli muuttunut kahden kyselykerran välillä, matkan lyheneminen lisäsi ja matkan piteneminen vähensi riskikäytön todennäköisyyttä 17 prosenttia.

-Tutkimus on maailmassa ensimmäisiä, jossa on voitu selvittää anniskelupaikan etäisyyden muutoksen vaikutusta juomatapoihin, kertoo erikoistutkija Jaana Halonen Työterveyslaitoksesta.

Tulos viittaa siihen, että ihmiset lisäävät juomistaan todennäköisemmin, jos he asuvat anniskelupaikan läheisyydessä.

Riskikäyttö heikentää työkykyä ja lyhentää työuria

-Vuoden 2004 alkoholin hinnanlaskun jälkeen yksin asuvien miesten ja naisten alkoholikuolleisuus nousi jyrkästi, toteaa professori Jussi Vahtera Turun yliopistosta.

-Uusi tutkimus antaa vahvaa lisänäyttöä siitä, että alkoholin helppo saatavuus lisää alkoholin riskikäyttöä työikäisillä. Siitä voi seurata merkittäviä kansanterveydellisiä haittoja, työkyvyn heikentymistä ja työurien lyhenemistä, hän jatkaa.

Työikäisten suomalaisten alkoholiperäiset sairaudet tai alkoholimyrkytykset ovat kaksinkertaistuneet viimeisten parinkymmenen vuoden aikana. Alkoholikuolleisuus on tässä väestöryhmässä yleisempää kuin esimerkiksi sepelvaltimotauteihin kuolleisuus.

Tutkimuksen kulku

Tutkimuksen aineistona käytettiin alkoholin anniskelupaikkojen osoitetietoja vuosilta 2000 ja 2008. Ne saatiin anniskeluluparekisteriä pitävästä Sosiaali- ja terveysalan lupa- ja valvontavirasto Valvirasta.

Alkoholinkäyttötiedot olivat Työterveyslaitoksen Kuntasektorin henkilöstön seurantatutkimuksen kyselyistä vuosilta 2000-2009. Kyselyihin vastasi ainakin kerran yli 78 000 henkilöä ja vähintään kaksi kertaa yli 55 000 henkilöä. Kolme neljästä vastaajasta asui alle kilometrin päässä lähimmästä anniskelupaikasta. Lähes 10 prosenttia miehistä raportoi runsasta alkoholin käyttöä (>24 annosta/viikko), naisista noin 7 prosenttia (>16 annosta/viikko). Kyselyihin vastanneiden keski-ikä oli 44 vuotta.

Tutkimus tehtiin kansainvälisessä yhteistyössä, ja siinä oli mukana Työterveyslaitoksen lisäksi tutkijoita Turun, Helsingin, Lontoon ja Harvardin yliopistoista.

» TTL:n sivuilla: Alkoholihaittojen ehkäisy työpaikalla

(Työterveyslaitos)
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi