Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Suojaako hengityssuojain lintuinfluenssalta?

20.4.2006

 

Televisiouutisissa päästä varpaisiin asti suojautuneet lintujen ?kerääjät? näyttävät todellisilta ammattilaisilta työsuojelumielessä.  Suojainammattilaista joissain välähdyksissä hengityssuojainten käyttötapa on kuitenkin hirvittänyt. Huolimattomasti parran päälle laitettu suojain ei suojaa käyttäjäänsä kunnolla.

 

Lintuinfluenssan pelottava uhka on ollut jatkuvasti esillä. Päivittäisissä työympäristöissä työntekijöitä uhkaavat paljon konkreettisemmat vaarat. Yhteistä on kuitenkin se, että suojainten oikeaan käyttöön kiinnitetään liian vähän huomiota. Näin asian näkee ainakin Avainasiakaspäällikkö Fredrik Dettmann Suomen 3M Oy:stä. ?Tähän asti on tehty eniten työtä, että suojaimia ylipäänsä käytettäisiin, ja että valitaan oikea suojain. Seuraavaksi tulisi keskittyä siihen, miten niitä käytetään, jotta niistä saisi täyden hyödyn?, kommentoi Dettmann. Mitä sitten esimerkiksi hengityssuojainten osalta pitäisi huomioida? Dettmann luettelee muutamia ydinkohtia esimerkkinä suodattava P3-tyypin hengityksensuojain:

 • Huolimaton hengityksensuojaimen asettaminen kasvoille vähentää tai poistaa pahimmassa tapauksessa kokonaan suojaimen antaman suojauksen. Suojain tulee asettaa kasvoille käyttöohjeen mukaisesti, tiiviisti ja käyttäjän kasvonmuodot huomioiden. Parta, viikset ja sänki heikentävät suojaustehoa merkittävästi.
 • Suojainta on käytettävä koko altistuksen ajan. Jos esimerkiksi altistusajasta 20 % ollaan ilman suojaa, voi suojauskerroin laskea 5 prosenttiin esimerkiksi maksimaalisesta 50 prosentista.
 • Kertakäyttöisiä hengityksensuojaimia käytetään vain kerran, yhden työvuoron ajan. Suojaimet ovat henkilökohtaisia, eivätkä ne ole tarkoitettuja toistuvaan käyttöön. Suojaimien riisumisen jälkeen on huolehdittava tehokkaasta käsihygieniasta.
 • Suojainta ei lasketa välillä esim. pöydälle sisäpuoli ylöspäin laskeutuville hiukkasille alttiiksi.
 • Laadukkaissa hengityssuojaimissa on käyttömukavuutta parantava uloshengitysventtiili. Se vähentää kosteuden kertymistä suojainten sisälle ja mm. silmälasien huurtumista.

Lintuinfluenssaan palataksemme: keskusteluissa henkilökohtaisten suojainten käyttö tartunnan estäjinä on jäänyt selvästi lääkkeillä suojautumisen varjoon. 3M:n Dettmannin mukaan kuitenkin silmien ja hengityksen suojaaminen vähentää tartuntariskiä oleellisesti. Kokonaan ne eivät kuitenkaan poista altistumis-, tartunta- tai sairastumisriskiä tai hengenvaaraa.

Rokotteiden saatavuuden lisäksi olisi hyvä varmistaa myös suojainten saatavuus mahdollisen pandemian puhjetessa. Välttämättä ei tarvita kalliita ja raskaita moottoroituja kokonaamareita. Kevyet, suodattavat FFP3-luokan hengityssuojaimet antavat jo hyvän suojan.

Dettman korostaa lopuksi myös vielä hygienian merkitystä. Esimerkiksi käsien pesu ennen ja jälkeen suojaimen käytön vähentää tartunnan riskiä, olipa kyseessä lintuinfluenssaa tai tavallista flunssaa aiheuttava virus.

 

Asetusohjeet

Asetusohjeita tulee seurata aina, kun hengityssuojainta käytetään.

                          Kuva: 3M

 1. Nenäpidike joka sijaitsee suojaimen yläosassa tulee ensin muotoilla hieman taivuttelemalla sitä varovasti yläosan keskeltä. Pidä hengityssuojainta toisessa kädessäsi ja vedä alaosa ulos niin, että suojain saa kuppimaisen muodon.
   
 2. Käännä hengitysuojain saadaksesi päähihnat esille.
   
 3. Varmistu että kiinnitysnauhat ovat erillään ja aseta suojain leuan alle sekä vedä kiinnitysnauhat pään yli.
   
 4. Aseta alempi hihna korvien alapuolelle ja ylempi hihna pään ympäri. Säädä ylä- ja alaosien istuvuus mukavaksi.
   
 5. Muotoile molemmilla käsillä nenäpidike nenän alaosan muotoon.
  Tarkista istuvuus asettamalla molemmat kädet hengityssuojaimen päälle ja hengittämällä sisään voimakkaasti. Jos ilmaa virtaa nenän vierestä, muotoile suojaimen nenäpinteen kohtaa uudelleen.

  

Toimittajana Marko Vuorinen Turvallisuusuutisista.

Haastattelussa 3M:n avainasiakaspäällikkö Fredrik Dettmann ja
työsuojelutuotteiden markkinoinnista Susan Hellén.» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi