Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Viiltäjä: Esimies, katse työturvallisuuteen päin!

Marita HyttinenViiltäjä  9.2.2006  Marita Hyttinen

 

Nolla tapaturmaa ei ole vain visio

Turvallisuusammattilaisille alkaa olla itsestään selvää, mitä nolla
tapaturmaa tarkoittaa. Harvemmin enää hymähdellään tiptop-tarkkuudelle,
kuten säännöille ?pyyhi läikkä lattialta heti pois? ja ?pidä kaiteesta kiinni
portaissa?. 0 tapaturmaa ei ole vain visio tai haave, vaan liiketoiminnallinen
tavoite.

Usein asian ymmärtäminen vie aikansa; samoin ajattelun vieminen teoiksi.
Missä taajuus on saatu pudotetuksi, tiedetään, että paitsi työsuojelupuolen              Marita Hyttinen
 ja työntekijöiden asenteiden, myös toimihenkilöiden ja esimiesten asenteiden
on muututtava.

 

Katsele ympärillesi

Koska tapaturmattomuus nähdään liiketoiminnallisena tavoitteena, siihen johtaminen kuuluu normaalin esimiestoimintaan. Samaa vastuuta korostaa Työturvallisuuslaki.

Työturvallisuus on ?helppo? johdettava, koska se on osin silmilläkin nähtävissä. Tavaroita on ympäriinsä, ajoneuvot vilistävät lujaa, henkilökunta työskentelee vaarallisilla alueilla ilman suojavarusteita, asennustarvikkeita lojuu rappusilla, vialliset nojatikkaat ovat käytössä ja konesuojat on huollon jälkeen jätetty asentamatta paikalleen. Tiedät, mikä on turvallisuuden taso - ja mitä olisi tehtävä!

Toisaalta kokeneet johtajat eivät välttämättä näe ympäristöä tai työtapoja turvattomaksi, sillä he ovat tottuneet tähän tasoon. Voi olla vaikeaa puuttua asioihin, jotka ovat kulttuuriin juurtuneita.

 

Johda arvoja

0 tavoitteena asettaa yksilöiden ja yritysten arvot väistämättä puntariin. Joutuu kysymään, mitä itse pitää ja mitä työpaikalla pidetään tärkeänä. Turvallisuuden edelle kiilaa helposti esim. nopeus, helppous tai sankaruus.

Jokainen antaa signaalia itsestään ympäristöön olemuksellaan, puheillaan ja eleillään. Olemme esimerkkeinä toisillemme. Tavat tarttuvat. Tulokkaat imevät vaikutteita. Nopeasti opitaan, mikä on työpaikan habituskoodi. Koodin voi rikkoa, mutta siitä voi seurata vaikeuksia. Yksi henkilö, etenkään tulokas, ei kykene vanhaa kulttuuria muuttamaan. Tulokasta kannattaa kyllä kuunnella, kun tottumuksia tarkastellaan.

Esimerkeistä voimakkaimman antaa esimies. Jos hän toimii turvallisesti, muiden on sujuvaa seurata perässä. Tämä ei usein kuitenkaan riitä, vaan esimiehen on myös johdonmukaisesti kannustettava turvallisuuteen.

 

Kuuntele ja keskustele

Johtaminen on ennen kaikkea  käytökseen vaikuttamista: tavoitteiden asettamista yhdessä työntekijöidensä kanssa, käytänteiden yhdessä pohdiskelua, turvallisten tapojen sopimista ja niiden  noudattamisen varmistamista sekä seurantaa.

Esimiehen on jämäkästi puututtava havaitsemiinsa epäkohtiin. Toiminnasta on pystyttävä löytämään päivittäin myös myönteistä. Näitä esimiehen havaitsemia edistysaskeleita ei ole tarkoitus pitää vakan alla, vaan ne on opeteltava tuomaan esille. Kannustava repliikki on päivän pelastus! Palautteen ilmaisukyky erottaa hyvän turvallisuusjohtajan kollegastaan*.

Esimiehen on kyettävä varmistamaan myös turvallisuuden toteutus. Hänen tehtävänsä on raivata turvallisuuden kanssa kilpailevia elementtejä pois työmaalta. Investointilaskelmat ovat usein tarpeen: ne paljastavat, että pieni panostus voi estää kalliin onnettomuuden.

Työtapaturmista muodostuu vain kuluja. Ne tulevat asiakkaan maksettaviksi ja syövät siten yrityksen kilpailukykyä jo tarjousvaiheessa.

 

Pane itsesi likoon

Esimerkillisyyteen kuuluu, että pystyy tarkastelemaan paitsi alaistensa toimintatapoja myös omia tapoja. Teenkö itse turvallisuusaloitteita?  Pidänkö kypärää pyöräillessä? Vain aidosti turvallisuutta, terveyttä ja elämää arvostava ihminen voi olla onnistua esimiehenä.

Turvallisuuden johtamisessa tarvitaan tietoa, mutta vielä enemmän tahtoa toimia turvallisuusarvon mukaan. Tärkeitä ovat myös menettelyt, joilla varmistetaan turvalliset tavat. Suomessakin hyväksi todettuja menettelyitä ovat johdon ja esimiesten dokumentoivat turvakierrokset ja -kontaktit. Jalkautuminen lattiatasolle kannattaa.

Osallistavista keinoista toimivia ovat tiimikohtaiset vaaran tunnistukset ja  työtapojen arvioinnit. Tärkeää on, että turvallisuudesta keskustellaan - asioita pohdiskellaan eri kulmilta. Tällöin päästään silmillä nähtävistä ilmiöistä myös hiljaisen tiedon alueelle.

On huomattava, että turvallisuuden johtaminen edellyttää osaamista, joka johdon on järjestettävä esimiehille. Esimies saa apua työpaikan työsuojelun ja terveyden ammattilaisilta sekä ulkopuolisilta asiantuntijoilta.

 

Ota aikaa turvallisuudelle

Turvallisuus on ihmisten tekoja. Perinteisten keinojen, kuten, suojaimien, virallisten ohjelmien, riskikartoitusten, tapaturmien tutkinnan ja koulutuksen, rinnalle on otettava menettelyjä, joissa jokainen pääsee vaikuttamaan. Esimies voi tässä työssä olla joko jarru tai promoottori.

 

 
FT, psykologi Marita Hyttinen

Keskinäinen Eläkevakuutusyhtiö Etera
Tutkimus ja työhyvinvointi -projekti
marita.hyttinen (ät) etera.fi
p. 010 553 3451

 

Toiminut työturvallisuuden ja työhyvinvoinnin kehittämistehtävissä noin 15 vuotta; väitellyt  vuonna 1994 Oulun yliopiston teknisessä tiedekunnassa; väitöskirja käsitteli onnistunutta esimiestyötä» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi