Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Turvallisesti kesälomalla

Kesälomalaisen turvallisuuspaketti  

28.6.2012

Kesälomankin aikana on syytä muistaa turvallisuus. Ruuhkat maanteillä, ukkonen ja kesämökin korjaustöistä aiheutuvat vaarat kuuluvat lomanviettäjän muistilistaan. Onnistuneen loman aloittamisen, viettämisen ja töihin paluun kannalta on tärkeää kuinka lomanviettoon valmistautuu.


Pää kylmänä liikenteessä, helteestä huolimatta


Etenkin helteisenä loma-aikana ruuhkat teillä saattavat koetella matkalaisten hermoja. Tietyöt ruuhkauttavat helposti kesäviikonloppuina, mm. tänään alkanut lähes 40 kilometrin päällystystyö välillä Mäntsälän eteläinen liittymä - Lahti poistaa käytöstä toisen kaistan Lahteen päin ja tiputtaa nopeusrajoituksen 50 kilometriin. Perjantaisin on ruuhkaa luvassa!

Hyvä  suunnittelu ja reilun ylimääräisen ajan varmaaminen matkustamiseen ovat onnistuneen lomamatkan avaimet. Tietöihin, ajosäähän ja muihin matkan yllätyksiin voi varautua tutustumalla Liikenneviraston tiepalveluihin:

Ennakoinnista huolimatta voi matkalla ilmaantua yllättäviä hidasteita. Onnettomuuksien sattuessa tieosuuksia joudutaan aina sulkemaan ja liikennettä ohjaamaan kiertoteille.

 

Ulkomailla aina mukana myös käteistä

Ulkomaille suuntaavien on otettava loman suunnittelussa huomioon useita asioita. Yksi tärkeimmistä ovat raha-asiat. Kansainvälisillä maksukorteilla selviää monessa paikassa, mutta paikallista valuuttaa on aina hyvä olla mukana myös käteisenä. Maksukortit eivät aina kelpaa kaikkialla. Nordea on koonnut sivuilleen Huolettoman lomailijan muistilistan, joka auttaa jokaista ulkomaille mielivää matkailijaa.

 

Myös kyyt viihtyvät kesäauringossa

Kesämökillä ja marjametsässä on muistettava varoa Suomen ainoaa myrkyllistä käärmelajia, eli kyytä. Arka kyy välttää ihmistä, mutta  toisinaan se joutuu turvautumaan hampaisiinsa. Metsään kannattaa varustautua kumisaappain, sillä kyy puree tavallisimmin nilkan korkeudelle. Lämpöiset paikat, risukot sekä kuivat kangasmaat ovat kyiden mieleen. 

Ampiaisen pisto ei ole niin myrkyllinen kuin kyyn purema, mutta se voi olla allergiselle vaarallinen. Kyyn pureman jälkeen on aina mentävä lääkäriin. Ampiaisen pistoon auttaa usein pelkkä kotihoito. Voimakkaiden allergisten oireiden ilmetessä on kuitenkin viivyttelemättä hakeuduttava lääkäriin.

 

Varkaat iskevät tyhjään kotiin

Kesälomalaisten lähtiessä loman viettoon tyhjäksi jäänyt koti saattaa olla vaarassa. Erityisesti pientaloalueilla murtovarkaat seuraavat merkkejä siitä, onko talo jäänyt tyhjilleen. Taloa ei kannata koskaan jättää asumattoman näköiseksi. Jos lomalla ollaan pitkään poissa kotoa, kannattaa kääntyä naapureiden ja ystävien puoleen. He voivat esim. hakea postit postilaatikosta. Ennen lomalle lähtöä kannattaa kodissa tehdä myös tarkistuksia palo- ja vuotovahinkojen varalta.

Muista myös kesämökin suojaaminen murtovarkailta! 

 

Turvallisuus kesämökillä

Vapaa-ajanturmat ovat merkittävä turvallisuustekijä. Kodin ja mökin rakennus-, huolto- ja remonttityöt ovat kesällä tapaturma-alttiita töitä. Muista suojaimet myös mökillä! Myös kesämökin kaasujen kanssa tulee olla tarkkana, sillä kesäasunnossa käytetään usein kaasuliesiä sekä grilliä, jota kotona ei tule käytettyä. Mökeille viedään usein myös vanhoja sähkölaitteita, joiden käytön kanssa tulee olla tarkkana. Jos mökki on ollut tyhjillään ja lämmittämättä koko talven ja kevään, kannattaa sähkölaitteiden päällekytkemisen kanssa odottaa hetki, jotta kosteus ehtii haihtua. Mökin palovaroittimiet on muistettava tarkistaa ennen mökkikauden alkua!

Kesämökin koordinaatit kannattaa selvittää etukäteen, jos joudut kutsumaan ambulanssin, sillä varsinkaan uudella mökkipaikalla ei välttämättä ole kunnon osoitetietoja.

 

Hyvä lomasää

Kesä kuivaa sen minkä kastelee, kertoo vanha sanonta. Jos kuitenkin haluaa varautua ulkoilmajuhliin tai retkiin sää huomioiden, kannattaa tarkistaa sääennuste Ilmatieteen laitoksen sivuilta. Ennusteen saa myös paikkakuntakohtaisesti viiden vuorokauden ajalle. Ukkonen tai rankkasateet kannattaa ottaa huomioon kesän juhlia, retkiä tai vaikkapa kalastusmatkaa suunnitellessa.

 

Matkustaminen kotimaassa

Onnistuneen ja turvallisen matkustamisen kannalta hyvä reitin suunnittelu on tärkeää. Eniron ja Googlen Maps palveluissa voit hakea nopeimman reitin kohteeseen, tai suunnitella kiertoreitti lisäämällä välietappeja. Palvelut tarjoavat kartat, satelliittikuvat ja maastokartat. Eniro tarjoaa myös veneilykartat ja Googlen Streetview näkymässä pääset liikkumaan teitä pitkin ja tutustumaan kohteeseen jo etukäteen.

Kesälomallaan junalla matkustavien kannatta tarkistaa junaliikenteen mahdolliset poikkeustilanteet VR:n sivuilta:  » VR

 

Koiran ja kissan omistajan kesälinkit

Koira- ja kissaklinikka Eläinlääkäri.fi palvelussa tarjoaa ensiaputietoa lemmikkien omistajille. Ensiavusta löytyvät ohjeet niin ampiaisen pistoihin, kyyn puremiin kuin muihinkin myrkytyksiin sekä toimintaohjeet lämpöhalvauksen varalta.


Turvallisuusuutiset.fi toivottaa kaikille lukijoilleen turvallista ja rentouttavaa kesää!

 


(Turvallisuusuutiset.fi)

 

 

Kaikki linkit aukeavat omaan
selainikkunaan / -välilehteen.

» Tietyöt (Tiehallinto.fi)
» Tiesää (Tiehallinto.fi)
»  Saderintamat
(Ilmatieteen laitos)
»  Kelikamerat
paljastavat myös missä on ruuhkaa (Tiehallinto.fi) 

 

 

 

 

 » Huolettoman lomailijan muistilista (nordea.fi)


 

 

» Kyynpureman hoito (poliklinikka.fi)
» Ampiaisen piston hoito (poliklinikka.fi)

 

 

» Varmista kotisi turvallisuus myös kesälomalla (turva.fi)

 

 

 

» Vaaralliset kaasulaitteet pois kesämökeiltä

 


» Hätäkeskuslaitoksen koordinaattipalvelu
(112.fi) 

 


» Ilmatieteenlaitos

» Eniro
» Google Maps 

 

 

 

 

 

»Koiran ensiapu (Eläinlääkäri.fi) 

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi