Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Viiltäjä: Turvallisuuskilpailu - väärin sammutettu?

5.9.2005

 

Rakennusalalla on pelkästään Uudenmaalla saatu 100 miljoonan euron säästöt vuodesta 1997 jatkuneella turvallisuuskilpailulla. Teknologiateollisuuden kilpailun noin kahdellasadalla työpaikalla on kolmessa vuodessa pudotettu työtapaturmat lähes puoleen ja säästetty miljoonia euroja vuodessa. Tänä syksynä käynnistyy elintarviketeollisuuden turvallisuuskilpailu.

Rakennusalan kilpailu sai viime syksynä EU:n Turvallisuusviraston hyvien käytäntöjen palkinnon. Kilpailukonsepti on kansainvälisestikin uusi. Nyt ei kilpailla pelkästään tapaturmaluvuilla, vaan mittariston pääpaino on vakioiduilla ja tieteellisesti päteviksi testatuilla työympäristön havainnointimenetelmillä. Näitä ovat TR-mittari, MVR-mittari ja Elmeri+ -menetelmä. Lisäksi mitataan mm. henkilöstön turvallisuustietämystä.

Merkittävä on myös kilpailujen organisointitapa. Siinä alan työnantaja- ja palkansaajajärjestöt ovat yhteistyössä työsuojeluhallinnon kanssa. Työsuojelutarkastajat ovat käyneet säännöllisesti arvioimassa kilpailujen osanottajat. Samalla he ovat hoitaneet omaa tarkastajan tehtäväänsä.

Turvallisuuskilpailuja on myös arvosteltu. Hyvä niin, kriittinen keskustelu auttaa parantamaan hyvääkin toimintaa.  Turvallisuuskilpailua on arvosteltu erityisesti kahdella perusteella: 1) kilpailusta hyötyvät vain osanottajat ja 2) osanottajatkaan eivät hyödy jos eivät itse tee mitään. Molemmat väitteet pitänevät paikkansa. Ne ovat myös yleispäteviä väitteitä, näillä perusteilla voi halutessaan tyrmätä melkein minkä asian tahansa.

Kilpailu on länsimaissa keskeinen kehitystä kiihottava tekijä. Kilpailun puute johtaa tehottomuuteen, reviirien suojaamiseen ja suoranaiseen resurssien tuhlaamiseen. Voisiko olla niin, että työsuojelu ja turvallisuustoiminta olisivat poikkeus tästä yleisestä lainalaisuudesta? Tokkopa vuan, eppäillä soppii!

  

Piällysmies» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi