Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Pienyritysten työterveyshuolto kuntoon kimppahankinnalla

  14.6.2012

Pienten yritysten on usein hankalaa ostaa työterveyshuoltopalveluja työntekijöilleen. Työterveyshuolto on kuitenkin kaikkien työntekijöiden lakisääteinen oikeus. FUSK-hankkeessa testattiin työterveyshuoltopalvelujen ostamista yhteishankinnalla yrittäjäjärjestöjen kautta. Hankkeeseen osallistuneet olivat kokeiluun erittäin tyytyväisiä ja toivoisivat toimintamallin jatkuvan. Työterveyshuoltopalvelujen tuottajien ja yritysten kiinnostus toisiaan kohtaan lisääntyi, kun yhteistyö oli vaivatonta ja byrokratia väheni.

FUSK-hanke (Företagshälsovårdens Utveckling för småföretag på Kimitoön och Åland) tehtiin Kemiönsaarella ja Ahvenanmaalla 2009-2011 ja siihen osallistui 48 yritystä. Pienyritykset muodostivat yhden "suuryrityksen", jolle työterveyshuollon tuottaja teki yhden toimintasuunnitelman. Yrittäjäyhdistykset toimivat ostajina ja maksuliikenteen hoitajina.

Yritysten ja työterveyshuoltojen hallintotyö minimoitiin

Pienyrittäjien kannalta palvelujen ostaminen yksinkertaistui: allekirjoitus sopimukseen ja yksi lasku vuodessa. Tuloksena saadaan tyytyväisemmät ja terveemmät työntekijät ja yrittäjät.
Työterveyshuolloille palvelusta tuli kannattavaa, kun sopimusten lukumäärä väheni. Samalla hallintotyöllä pystytään palvelemaan useampaa asiakasta.

Yrittäjäjärjestö tai esim. tilitoimisto voisi toimia välittäjinä

Yrittäjien ja työterveyshuoltojen välissä toimivat yrittäjäjärjestöt, jotka saivat pienen korvauksen lisääntyneestä työmäärästään. Yrittäjäjärjestöjen välittäjärooli hoituu pääasiassa internetpalvelun avulla. Yrittäjäjärjestöt hyötyvät järjestelyistä tyytyväisempien jäsenyritysten muodossa. Yritysten työhyvinvoinnin paraneminen pidentää työuria ja heijastuu koko seutukunnan hyvinvointiin.

Yrittäjäjärjestön lisäksi jokin muukin taho voisi toimia välittäjän roolissa, esimerkiksi tilitoimisto tai osuuskunta, kertoo hankkeen vetäjä, työterveyslääkäri Ove Näsman. Sama työnjako ei välttämättä sovi kaikille paikkakunnille.

Yhteishankinta vaatii lakimuutoksen

Hankkeen tulokset ovat erittäin rohkaisevia, ja toimintamallia on käsitelty myös sosiaali- ja terveysministeriön työterveyshuollon neuvottelukunnassa. Yhteishankinnan käyttöönotto vaatii nimittäin lakimuutoksen, jonka aikaansaaminen on aina haastavaa, muistuttaa toiminta-alueen johtaja Guy Ahonen Työterveyslaitoksesta. Myös ns. KELA-korvausten anomiseen ja maksamiseen tarvittaisiin yksinkertaistamista.

Suomi on riippuvainen pienyritysten onnistumisista

Sekä edellisessä hallitusohjelmassa että maaliskuisen Työmarkkinakeskusjärjestöjen työurasopimuksen linjauksessa perätään yritysten työterveyshuollon kehittämistä työurien pidentämiseksi. Pienet yritykset tarvitsevat työterveyshuollon kehittämisessä yhteistyökumppaneita tuekseen. Kun pienyritykset voivat hyvin, Suomi voi hyvin. Ottamalla varteen FUSKin tulokset ja suositukset, päästäisiin suomalaisten työhyvinvoinnissa jälleen yksi askel eteenpäin, painottavat Ahonen ja Näsman.

» Julkaisu (osaksi suomeksi, pääosin ruotsiksi):
FUSK-projektet 2009-2011 - slutrapport. Företagshälsovårdens Utveckling för Småföretag på Kimitoön och Åland. Marie Louise Bruncrona, Ove Näsman, Guy Ahonen, Fredrik Grahn, Arbetshälsoinstitutet 2012.

 

 

(Työterveyslaitos TTL)

 

 

 

 

 

 

 

 


 

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi