Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Masennuksen hoito työterveydessä kärsii ajanpuutteesta

Helsinki, 15.5. 2012

Masennuksen tehokkain hoito työterveyshuollossa maksaisi vain kolmanneksen sairauspoissaolojen kustannuksista. Tästä huolimatta työnantajia ei ole aivan helppo saada etenkään tehokkaaksi todetun lyhytterapian maksajaksi.

Työterveyslaitos on kehittänyt työterveyshuollolle masennuksen hoitomallin, jossa esimerkiksi psykoterapia on paljon vahvemmin mukana. Tehostetun hoidon mallia on verrattu nykykäytäntöön. Tehokkaan hoidon potilaista 59 prosenttia ohjattiin psykoterapiaan ja vertailuryhmän potilaista vain neljä prosenttia.

Lyhytpsykoterapia on todettu yhtä tehokkaaksi masennuksen hoidoksi kuin lääkehoito. Tehokkainta hoitoa on näiden yhdistelmä.

Työterveyshuollon erikoislääkäri Erkki Kaila painottaa, että ongelmaan on päästävä käsiksi riittävän varhain. Kaikkiaan vuoden seurannassa täyden hoitovasteen saavutti Kailan mukaan 73–78 prosenttia terapiassa olleista potilaista ja 59–62 prosenttia muista. Vain muutama terapiassa olleista oli seurantajakson lopulla pois työstä ja heillä oli yleensä masennuksen lisäksi jokin työkykyyn vaikuttava muu sairaus.


Kiireessä ongelmiin ei ehditä kunnolla pureutua

Ajan puute on työterveyshuollossa suuri ongelma sekä lääkärien että hoitajien mielestä. Masennuksen hoito jää usein puolitiehen.

–Masennus pitäisi hoitaa 20 minuutissa. Usein masennus otetaan puheeksikin vasta, kun potilas on jo lähdössä, sanoo työterveyslääkäri Katri Mäkinen.

Myös masennuspotilaan seuranta jää usein hänen oman aktiivisuutensa varaan.
–Annetaan vain lääkeresepti ja sanotaan "ota yhteyttä, jos jotain tulee", sanoo Mäkinen.

Työterveyslaitoksen tutkimuksessa yhteydenpito työterveyshuoltoon oli hoitomalliryhmän potilailla selvästi tiiviimpää. Heistä 80 prosenttia ja kontrollipotilaista 39 prosenttia ilmoitti, että yhteyttä pidettiin vähintään kerran kuussa ensimmäisen puolen vuoden aikana.


Tarvitaan koulutusta ja selkeitä mittareita

Työterveyslääkärit ja -hoitajat tarvitsevat koulutusta ja nykyistä helppokäyttöisempiä mittareita masennuksen vaikeusasteen arvioimiseen. Mäkisen mielestä tässä voitaisiin ottaa mallia diabeteksen tai verenpaineen hoidosta.

Silloinkin, kun työntekijä on erikoissairaanhoidon potilaana, vastuu hoidon ja työkyvyn tukemisesta jää työterveyslääkärille. Työterveyshuolto tuntee työpaikan ja osaa myös esimiesten kanssa sovittaa yhteen työkyvyn ja työn vaatimukset.

Työterveyslääkäriä ei voi kuitenkaan jättää yksin. Nopea neuvottelumahdollisuus psykiatrin kanssa masennuksen solmukohtien avaamiseksi hyödyttää sekä työterveyslääkäriä että potilasta, sanoo psykiatrian erikoislääkäri Jyrki Varjonen.


Hoitamattomuus tehokastakin hoitoa kalliimpaa

Mäkisen mielestä on vielä aikamoinen haaste saada työnantajat maksamaan tehokasta hoitoa ja varsinkin terapiaa.

Kaila kuitenkin uskoo, että hekin lopulta ymmärtävät rahan päälle. Tehokkaimmankin hoidon kustannukset ovat vain noin kolmannes poissaolojen kustannuksista.

Suuremmilla työnantajilla myös työkyvyttömyyseläkkeet voivat nostaa vakuutusmaksuja. Pienillä alle 50 työntekijän yrityksillä tätä vaaraa ei kuitenkaan ole.

(STT)

 

 

 

Työterveyshuollolle paremmat mahdollisuudet masennuksen hoitoon 

Työterveyshuollolla pitäisi olla mahdollisuus
–nopeaan konsultaatioon psykiatrin kanssa.
–lyhytterapiaan työterveyslääkärin tai työterveyspsykologin lähetteellä.
–työnohjaukseen työterveyslääkärin tai -hoitajan sitä halutessa.
–saada opetusta kognitiivisten työkalujen käytössä etenkin silloin, kun työterveyspsykologin käyttö ja lyhytterapiamahdollisuudet ovat rajalliset.


Lähde: Työterveyslaitos

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi