Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Yritysten varasähköstä huolehditaan usein leväperäisesti

Helsinki, 10.2. 2012

Joulunjälkeiset myrskyt osoittivat yhteiskunnan sähköjärjestelmän haavoittuvuuden, mutta tulevaisuudessa sähkökatkojen seuraukset voivat olla entistä pahemmat. Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistys arvioi, että yritysten varasähköjärjestelmissä on usein vikoja. Järjestelmien kuntoa heikentää erityisesti puutteellinen huolto.

Suomessa on eri aloilla noin 40000–50000 varavoimajärjestelmää, joiden tehtävänä on taata sähkönsaanti, jos valtakunnan sähkönsyöttö katkeaa. Näistä osa on jopa 40 vuotta vanhoja.

Kymenlaakson ammattikorkeakoulussa tutkittiin yritysten huoltohistoriaa vuosilta 2002–2007. Vajaassa 350 huoltokäynnissä löydettiin 1,25 vikaa huoltoa kohti. Eniten vikoja löytyi jäähdytys-, käynnistys- ja polttoainejärjestelmistä.

–Tutkimuksessa oli vain murto-osa maamme varavoimajärjestelmistä. Kuinka paljon vikoja lienee tutkimuksen ulkopuolelle jääneissä laitteistoissa. Käynnistyvätkö ne sähköjen katketessa, pohtii Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistyksen asiamies Jan Sucksdorff.

Sucksdorffin mukaan huono kunto johtuu tietämättömyydestä ja väärinkäsityksistä. Kaikki eivät ymmärrä kunnossapidon laajuutta, tunne vastuitaan tai he luulevat vastuiden olevan siirrettävissä. Puutteita löytyy käytännössä joka alalta. Seuraukset voivat olla arvaamattomat.
–Haetaan halvinta mahdollista huoltoa kustannustehokkuuden nimissä, eikä osata vaatia kunnollista huoltoa. Vastuu kunnossapidosta ja järjestelmän toiminnasta on kuitenkin aina järjestelmän haltijalla.


Vähäinen käyttö ei takaa toimintakuntoa

Yleinen väärinkäsitys on, että varavoimajärjestelmien vähäinen käyttö pitäisi ne toimintakunnossa.

–Muun muassa korroosio ja kosteus tuovat vikoja salakavalasti, ajan mittaan akut tyhjenevät ja herkät osat vanhenevat, Sucksdorff listaa.
Hänen mielestään muutaman satasen näennäissäästö voi kostautua jopa kymmenientuhansien eurojen kuluina, vakavammista onnettomuuksista puhumattakaan.

–Varavoimajärjestelmät tulee huoltaa ja koekäyttää määräajoin valmistajan tai maahantuojan ohjeiden mukaisesti.

Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistys on tehnyt määräaikaishuolloille tarkistuslistan, jotta järjestelmät huollettaisiin riittävän kattavasti.
–Yritykset keskittyvät liikaa ongelmien jälkihoitoon. Pitäisi keskittyä siihen, miten kiinteistöön ei tule sähkökatkoa, Sucksdorff toivoo.


(STT)

Varavoimajärjestelmä tuottaa sähköä, jos jakelu pätkii 

–Suomi on entistä riippuvaisempi sähköstä. Tämä havaittiin viimeksi joulun jälkeen, kun myrskyt aiheuttivat pitkiä sähkökatkoja.

–Varavoimajärjestelmien tarkoitus on turvata sähkönsaanti silloin, kun valtakunnan verkossa on häiriöitä tai katkoksia.

–Varavoimaa käyttävät sekä julkinen että yksityinen sektori, muun muassa sairaalat, vesihuolto, teollisuus, hälytyskeskukset, väestösuojat, tietoliikenne ja elintarvikekaupat. Esimerkiksi sairaalassa muun muassa hengityskoneet ja leikkaussalit tarvitsevat aina sähköä.

–Varavoimajärjestelmä muodostuu dieselmoottorista, kytkimestä, generaattorista, apujärjestelmästä, automatiikasta ja ohjausjärjestelmästä.

–Kymenlaakson ammattikorkeakoulun tutkimuksen mukaan yleisimmät viat aiheutuvat akkujen, jäähdytysnesteletkujen ja esilämmittimien rikkoontumisista. Nämä saattavat estää varavoimajärjestelmän käynnistymisen tai keskeyttää sen toiminnan.


Lähde: Teknisen Kaupan ja Palveluiden yhdistys» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi