Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Osatyökyvyttömyyseläke lisää työvuosia

Helsinki, 13.12. 2011

Vuosi vuodelta yleistyneellä osatyökyvyttömyyseläkkeellä on pystytty pidentämään kuntatyöntekijöiden työuria. Se on vähentänyt tuntuvasti myös sairauspoissaoloja.

Kuntien eläkevakuutuksen tekemän tutkimuksen mukaan valtaosa koki eläkeratkaisun kohentaneen hyvinvointia. Sairauslomat vähenivät jopa 70 prosentilla osatyökyvyttömyyseläkkeelle siirtymisen jälkeen. Tutkimukseen vastasi 750 kunta-alan työntekijää.

Osatyökyvyttömyyseläkeläiset ovat pysyneet hyvin työelämässä kiinni ja moni arvioi jaksavansa vanhuuseläkkeeseen asti.


Varhaisessa tuessa runsaasti parannettavaa

Ennen eläkkeen hakemista kipuilevien työntekijöiden työoloja ei oltu juurikaan helpotettu. Jopa kolme viidestä osatyökyvyttömyyseläkeläisestä ilmoitti, ettei omalla työpaikalla oltu tehty mitään asian hyväksi. Kaikkein vähiten tähän oli ryhdytty silloin, kun kyseessä oli jo iäkkäämpi työntekijä. Moni uskoi, että hänen työkykynsä olisi säilynyt pitempään, jos näin olisi tehty.

Varhaisessa tuessa onkin vielä runsaasti parantamisen varaa, sanoo tutkija Pirjo Saari. Hänen mielestään esimiehet myös tuntevat osatyökyvyttömyyseläkkeen mahdollisuudet huonosti.

Vastanneista 90 prosenttia piti osa-aikaeläkettä toimivana ratkaisuna. Työn jaksottelu vaikutti kuitenkin tyytyväisyyteen. Esimerkiksi lyhennettyä työpäivää tekevät kokivat tekevänsä saman työmäärän osa-aikaisesti kuin kokoaikatyössäkin. Myös liian tiukkaa ansaintarajaa kritisoitiin paljon.


Nuoret suoraan työkyvyttömyyseläkkeelle

Vaikka osatyökyvyttömyyseläkkeet ovat lisääntyneet tasaisesti, nuorten ikäryhmässä niitä käytetään edelleen hyvin harvoin, hämmästelee erikoistutkija Raija Gould Eläketurvakeskuksesta.

Työkyvyttömyyseläkkeelle viime vuonna siirtyneistä 36-vuotiaista vain seitsemän prosenttia päätyi osatyökyvyttömyyseläkkeelle, kun 56-vuotiaista tähän ratkaisuun päätyi 33 prosenttia. Osa-aikaeläkeratkaisuja ei Gouldin mukaan ylipäätään käytetä mielenterveyden sairausryhmässä.

Näin siitä huolimatta, että mielenterveysalan ammattilaiset katsovat työn olevan hyvin terveellistä mielenterveydelle.

Myös osakuntoutustuen vähäinen käyttö kummastuttaa tutkijaa.
–Nähdäänkö osatyökyvyttömyyseläke automaattisesti välietappina täydelle eläkkeelle, kysyy Gloud.

 

(STT)

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi