Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Työterveyslaitos ehdottaa syöpäseulontaa asbestialtistuneille

Helsinki, 1.12. 2011

Asbestista aiheutuvia kuolemia voitaisiin vähentää riskiryhmille tehtävällä keuhkosyöpäseulonnalla. Työterveyslaitos ehdottaa seulontoja tuoreen Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen perusteella.

Tutkimuksessa seulottaville tehtiin tietokonetomografia eli viipalekuvaus. Tulosten mukaan keuhkosyöpään kuolleiden määrä väheni merkittävästi.
Suomessa yli 90 prosenttia työstä saaduista syövistä on asbestin aiheuttamia. Suurimmassa sairastumisvaarassa ovat henkilöt, jotka ovat sekä tupakoineet säännöllisesti että altistuneet työssään asbestille.

Toissa vuonna tuli ilmi 130 uutta asbestista aiheutunutta syöpää, jotka ovat joko keuhkosyöpiä tai keuhkopussinsyöpiä. Lisäksi aine aiheuttaa esimerkiksi pölykeuhkosairaus asbestoosia.

Asbestille altistuneita seurataan määräaikaistarkastuksilla kolmen vuoden välein.
–Näillä tarkastuksilla ei tavoiteta varhaisia keuhkosyöpiä, vaan niiden tarkoituksena on seurata, saako altistunut asbestoosin. Keuhkosyövän löytämiseksi riskiryhmät olisi seulottava viipalekuvauksella 1–2 vuoden välein, sanoo ylilääkäri Panu Oksa Työterveyslaitokselta.


Sairastuminen huipussaan vuosia

Asbestisairauksia ilmenee tulevaisuudessa vielä vuosien ajan, sillä altistumisesta ammattitaudin puhkeamiseen kuluu yleensä vuosikymmeniä. Sairastumisriski on suuri esimerkiksi telakoilla ja rakennuksilla työskennelleillä.

Suomessa on noin 50000 työntekijää, jotka ovat altistuneet asbestille ennen käytön kieltämistä.

Työterveyslaitoksen mukaan yli puolet sairastumisista todetaan pitkän itämisajan vuoksi eläkeläisiltä. Eläkkeellä olevien täytyy pitää itse huoli säännöllisestä seurannasta.

–Jos altistumisesta on kulunut pitkä aika, havaittua syöpää ei välttämättä osata yhdistää siihen. Joko lääkärin tai potilaan täytyy huomata ottaa asia puheeksi, Oksa sanoo.

Työterveyslaitoksen pääjohtajan Harri Vainion mukaan asbesti aiheuttaa yhä riskejä myös työelämän ulkopuolella.
–Esimerkiksi 1960-luvulla rakennetun talon hankkinut saattaa altistua tietämättään asbestille, jos hän alkaa remontoida taloa omin päin eikä tiedä tai ole selvittänyt, onko rakennusmateriaaleissa käytetty asbestia, Vainio havainnollistaa.


(STT)

 

Purku- ja korjaustyöt pölläyttävät asbestin hengitysilmaan 

–Asbesti on luonnosta saatava kuitumainen mineraali, joka kestää hyvin kuumuutta ja kemikaaleja sekä eristää hyvin lämpöä.

–Ainetta on käytetty paljon esimerkiksi rakennusmateriaaleissa ja laivanrakennuksessa.

–Käyttö kiellettiin Suomessa vuonna 1994.

–Rakennusmateriaaliin sidottuna asbesti ei aiheuta vaaraa terveydelle.

–Kun asbestipitoisia rakennusmateriaaleja puretaan ja työstetään, ilmaan vapautuu asbestikuituja. Ilmasta ne joutuvat hengityksen mukana keuhkoihin.

–Asbestimateriaalien purkutyö on nykyään luvanvaraista ja edellyttää erikoiskoulutusta.


Lähde: Työterveyslaitos» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi