Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Suomen työturvallisuus vahvasti esillä kansainvälisessä kongressissa Turkissa


 

23.9.2011

Joka kolmas vuosi pidettävä työturvallisuuden ja – terveyden maailmankongressi pidettiin tänä vuonna Turkissa, Istanbulin vilskeessä. Kongressin päämäärä on edistää työturvallisuutta tarjoamalla kansainvälinen foorumi hyvien käytäntöjen, tietämyksen ja uuden teknologian vaihtoon sekä edistää alan tutkijoiden, kansallisten viranomaisten, poliittisten päättäjien, sosiaaliturvalaitosten sekä työnantaja- ja työntekijäjärjestöjen välistä yhteistyötä.

Tämän vuotinen 5,400 osallistujaa yli 140 maasta oli kongressin historian ennätys. Kansainvälisyys näkyikin selvästi kongressissa. Toki paikallista väkeä oli hiukan enemmän, mutta niin vieraissa kuin puhujissa nähtiin paljon eri kansalaisuuksia.

Kotimaisia puhujia

Ehkä näkyvin kansallisuus turkkilaisten lisäksi oli suomalaiset: avauspuheenvuoroissa oli mukana sosiaali- ja terveysministerimme Paula Risikko, joka puhui työturvallisuuden ennakoivien ja ennaltaehkäisevien lähestymistapojen tärkeydestä. Aihetta painotti myös avajaisissa puhunut Turkin pääministeri Recep Tayyip Erdogan. Muita suomalaisia puhujia oli mm. Jorma Lappalainen, Jukka Takala, Jorma Rantanen, Kai Savolainen, Hannu Anttonen, Guy Ahonen, Päivi Piispanen, Päivi Rauramo, Simo Kaleva ja Heikki Laitinen.


Suomalaista tietotaitoa Turkin työsuojelun avuksi

3T Ratkaisut Oy:n Heikki Laitinen kertoi EU-rahoitteisen ISGIP-projektin tuloksista Turkissa. Projektissa on kehitetty työturvallisuuden ja -terveyden johtamisen menetelmiä ja sovellettu niitä käytäntöön yli sadalla PK-työpaikalla. Luotu kymmenkohtainen TTT -johtamismalli on otettu yrityksissä hyvin vastaan.

Käytännön työkaluina on käytetty muun muassa Elmeriä ja TR-mittaria. Metallialan PK yrityksissä Elmeri-indeksin keskiarvo oli alussa vain vähän yli 50 %, mutta seurannassa taso on jo huomattavasti parantunut. 3T Riskinarviointi on käännetty Turkiksi ja siitä on laadittu myös erityisesti rakennusalalle soveltuva versio. Suomalainen työsuojelun tietotaito on soveltunut hyvin Turkin PK-sektorin käyttöön ja sitä arvostetaan.


Suomi esimerkkimaa, mutta Singapore pyrkii ohi

Suomi ja suomalainen työturvallisuus oli kongressissa muutenkin vahvasti tapetilla. Kongressin loppuseremoniassa tapahtuman yhteenvedossa ISSAn (International Social Security Association) pääsihteeri Hans-Horst Konkolewsky kertoessaan Risikon avauspuheesta sanoi Suomen olevan alalla yksi eniten viitatuista maista. Konkolewskyn mielestä on jopa kansainvälisesti merkittävää kuinka Suomessa otetaan psykologiset asiat mukaan työturvallisuuteen ja –terveyteen. Hän mainitsi Suomen ottaneen työväen ikääntymisen vuoksi isoja askelia työolojen parantamisessa, jotta työikää saadaan nostettua.

Toinen esillä ollut maa oli Singapore. Niin ikään kongressin yhteenvetoa tehnyt ILOn (International Labour organization) johtaja Seiji Machida kertoi Singaporen asettaneen tavoitteeksi olla maailman työturvallisin maa. Singaporen valtiosihteeri Hawazi Daipi kertoi aiemmin kongressissa Singaporen puolittaneen kuolemaan johtaneiden tapaturmien määrän vuodesta 2004 (taajuuslukemat 4,5:stä 2,2:teen, tavoitteen ollessa 1,8 vuoteen 2015 mennessä). Varsinkin koulutukseen ja tiedotukseen oli panostettu hyödyntäen laajasti videoita, multimediaa ja verkko-opiskelua hyödyntäen.


Perehdytys tehokkain tie työturvallisuuden parantamiseen

Panostaminen videoihin ja multimedioihin TTT-perehdyttämisessä näkyi myös kongressin yhteydessä pidetyssä Filmi- ja multimedia-festivaalissa, jossa nähtiin todella vaikuttavia esityksiä. Vahva tunteisiin vetoaminen oli useiden videoiden kantava voima. Voittajaksi valikoitui Brasilian nuoremmalle väelle suunnattu räp-musiikkivideo. Valitettavasti kilpailussa mukana olleisiin multimedioihin, kuten 3T Ratkaisut Oy:n Safety Culture Development Steps and the Bradley Curve –opetusmultimediaan yleisö ei päässyt mm. yhteysongelmien vuoksi tutustumaan.

Kongressin yhteydessä olleet messut olivat kutistuneet murto-osaan toivotusta samaan aikaan ja lähiaikoina järjestettävien muiden suurten turvallisuusmessujen vuoksi. Palveluitaan esittelemään oli saapunut lähinnä turkkilaisia yhdistyksiä ja konsultointi- ja koulutusyrityksiä sekä kongressissa muutenkin mukana olleita kansainvälisiä yrityksiä ja yhdistyksiä.

Turkissa jokaisessa yrityksessä tulee olla oma työturvallisuus ekspertti (safety expert) ja yritys voi ostaa safety expert-palveluita niitä tarjoavilta yrityksiltä, joita onkin Turkissa paljon. Suurimmilla konsultointi- ja koulutusyrityksillä on omat koulutuskeskuksensa, joissa koulutetaan uusia työturvallisuus eksperttejä sekä asiakasyritysten johtoa ja henkilöstöä.

 

(Turvallisuusuutiset.fi / JP)    

 

Ministeri Paula Risikko ja myös muut puhujat toivat esiin ennakoivan työturvallisuuden merkityksen ja Suomen tavoitteen nostaa työikää.

 

 

3T Ratkaisut Oy:n Heikki Laitinen esitteli ISGIP-projektin tuloksia.

 

 

Istanbulin lämmössä Halic-kongressikeskuksen rannalla 3T Ratkaisut Oy:n Heikki Laitinen, Marko Vuorinen ja ISGIP-projektin Antero Vähäpässi.

 

Turkki on hyvässä vauhdissa matkalla kohti parempia työoloja.» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi