Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Työsuojelu on organisoitu Suomessa hyvin ja se toimii

21.9.2011

Valtiontalouden tarkastusviraston tarkastuskertomus työsuojelusta (230/2011) on valmistunut. Sen mukaan työsuojelu on organisoitu hyvin ja toimii. Tulevaisuuden haasteena on harmaa talous ja viranomaisyhteistyön hyödyntäminen.

Työsuojeluvalvonnan toimeenpano on Suomessa hoidettu hyvin. Toimintaympäristön rakenteelliset muutokset kuitenkin asettavat työsuojelulle uudenlaisia haasteita. Valvonnan suuntaamisessa tulisi kehittää ennakoivampaa työotetta. Työsuojeluvalvonta on kokonaisuutena organisoitu ja hoidettu hyvin ja lainmukaisesti. Työsuojeluhallinnon työ on vähentänyt työtapaturmia ja ammattitauteja huomattavasti viimeisen kahdenkymmenen vuoden aikana. Silti ammattitauteja ja työtapaturmia tilastoidaan Suomessa edelleen vuosittain noin 120 000, arvioi Valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV).

Muutoksia työsuojeluhallinnon omaan toimintaan ovat tuoneet organisaatiomuutokset, henkilöstövähennykset ja henkilöstön eläköityminen. Lisäksi uusia haasteita tiedon välittämiseen ja turvallisuusasioiden hallintaan asettavat esimerkiksi vuokratyövoiman, ulkomaalaisen työvoiman ja määräaikaisten työsuhteiden käyttö, tarkastusraportissa todetaan.


Vaikuttavuuden mittaaminen haastavaa

Työsuojeluvalvonnan vaikuttavuuden osoittaminen ja mittaaminen on haastavaa. VTV toteaa, että esimerkiksi pelkät sairauspoissaolotilastot eivät anna luotettavaa kuvaa työpaikan hyvinvoinnista tai työsuojeluvalvonnan vaikuttavuudesta. Työsuojeluhallinto on kiitettävästi kehittänyt työsuojelun hallintajärjestelmiä ja erilaisia mittareita työsuojelun vaikuttavuuden selvittämiseksi.

Työsuojeluhallinto on myös kehittänyt työsuojeluvalvonnan dokumentointi- ja arkistointijärjestelmää, jonka on tarkoitus tehostaa tarkastusten suuntaamista ja dokumentointia. Valvonnan suuntaamisessa tulisi tämän lisäksi hyödyntää nykyistä tehokkaammin jo olemassa olevia tapaturma- ja rekisteritietoja. Ennakoivaa työotetta tulisi kehittää niin, että tarkastuksia tehtäisiin erityisesti sellaisille työpaikoille, joilla esiintyy paljon lyhyitä sairauspoissaoloja ja sattuu useasti työtapaturmia. 

 

(Aluehallintovirasto)

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi