Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Osa Keski-Suomen keskussairaalasta joutumassa käyttökieltoon

Jyväskylä, 25.8. 2011

Keski-Suomen keskussairaalan sisäilmaongelmat Jyväskylässä ovat viemässä useita osastoja evakkoon. Aluehallintovirasto harkitsee käyttökieltoa vastasyntyneiden teho-osastolle, synnytyssaleille sekä neljälle muulle osastolle.

Monet osastoilla työskentelevistä ovat jo pitkään kärsineet hengitystievaivoista, iho-oireista ja väsymyksestä.
Taustalla arvellaan olevan sairaalarakennusten vanhoja kosteusvaurioita ja ilmanvaihto-ongelmia. Korjauksia on tehty, mutta ongelmat eivät ole poistuneet.

–Mittauksissa ei ole havaittu hometta tai kosteutta. Sisäilmaongelma on silti olemassa, henkilöstö oireilee, sanoo Martti Pysäys, Keski-Suomen sairaanhoitopiirin va. johtaja.


Uhkasakko vauhdittamaan?

Touko-kesäkuussa sairaalassa tehtiin työsuojelutarkastuksia. Niiden perusteella Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto katsoo, että ongelmallisimmilla osastoilla työskentely aiheuttaa työntekijöille sietämättömän terveysriskin.

Jos käyttökieltoon päädytään, se alkaa tammikuussa. Ennen päätöstä aluehallintovirasto aikoo vielä kuulla sairaanhoitopiirin edustajia. Käyttökiellon tueksi saatetaan asettaa vielä 110000 euron uhkasakko, joka kieltoa rikottaessa lankeaisi maksettavaksi.

–Tavoitteena on nopea ratkaisu, sanoo Arto Teronen, aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueen johtaja.
Vuosien saatossa käyttökieltoon on asetettu niin päiväkoteja kuin kunnanvirastojakin. Terosen mukaan Keski-Suomen keskussairaalan käyttökielto olisi kuitenkin laajimpien joukossa.

Potilaat hengittävät sairaalassa samaa ilmaa kuin henkilökuntakin. Sekä Terosen että Pysäyksen mukaan hoitoajat ovat kuitenkin niin lyhyitä, että huono sisäilma ei ehdi aiheuttaa suuria ongelmia.


Parakkeja on jo tilattu

Keski-Suomen sairaanhoitopiiri on jo tilannut kaksi kahden kerroksen parakkirakennusta, joihin mahtuu yhteensä sata vuodepaikkaa. Ne eivät kuitenkaan sovi kaikkien käyttökiellon uhkaamien osastojen tiloiksi, vaan edessä on melkoinen siirtomylläkkä.

Maakunnassa on jo jonkin aikaa pohdittu, pitäisikö vuonna 1954 valmistuneen sairaalan tontille rakentaa uusia rakennuksia ainaisen korjaamisen sijaan. Markku Pysäys arvelee, että käyttökieltojupakka saattaa panna rakennusaikeisiin vauhtia.

–Mutta eihän uusia sairaaloita hetkessä saa, työ kestää kuusi–seitsemän vuotta, sanoo Pysäys.


(STT)

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi