Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Vaaralliset kaasulaitteet pois kesämökeiltä

30.6.2011

Kesämökkien vanhat nestekaasulaitteet aiheuttavat vuosittain useita onnettomuuksia, kuten tulipaloja, räjähdyksiä ja häkämyrkytyksiä. Kaasuonnettomuuksissa on kuollut keskimäärin 2 - 4 ihmistä vuodessa. Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) kehottaa poistamaan käytöstä  vanhat ja turvallisuudeltaan puutteelliset kaasulaitteet. Tukesin turvallisuusinsinöörit kiertävät heinäkuussa Vaasan seudun kesämökeillä yhdessä pelastusviranomaisten kanssa tarkastaen kaasulaitteita sekä opastaen kuluttajia niiden turvalliseen käyttöön.

 Tukesin turvallisuusinsinöörit Seppo Huttunen ja Mikko Ojala kiertävät jo seitsemättä  kesää eri puolilla Suomea tarkastamassa loma-asuntojen kaasulaitteita yhdessä pelastusviranomaisten kanssa. Aikaisempina vuosina kierroksia on tehty pääasiassa Itä- ja Keski-Suomessa, nyt kohteena on Vaasan seutu. Seppo Huttusen mukaan kesämökeiltä löytyy valitettavan paljon 1960- ja 70-luvulla hankittuja kaasulaitteita, joiden käyttö ei ole enää turvallista.

– Vanhojen kaasuliesien keittopolttimissa ei useinkaan ole liekinvarmistinta, joka katkaisee kaasun tulon, jos liekki sammuu itsestään, Huttunen varoittaa.  Liekinvarmistin on ollut pakollinen varuste kaasulaitteissa jo yli 30 vuotta, ja se lisää olennaisesti laitteiden turvallisuutta.

Vanhoista kaasulämmittimistä saattaa puuttua hiilidioksidivarmistin, mikä lisää häkämyrkytysriskiä.   – Häkää voi tulla huonosti hoidetuista ja viallisista kaasulaitteista, kuten liesistä, jääkaapeista ja lämmittimistä. Pienikin häkäpitoisuus useamman tunnin aikana, esim. yöllä, voi olla terveydelle vaaraksi. 

Huttunen muistuttaa myös laitteiden huollon ja kunnossapidon tärkeydestä. Tarkastuskäynneillä on löytynyt kaasulaitteita, joiden kunnossapito on pahasti laiminlyöty.  Laitteet pitäisi huoltaa 3 - 5 vuoden välein. Paineensäädin on hyvä vaihtaa  10 vuoden ja kaasuletku noin 5 vuoden välein. Vanhojen kaasulaitteiden huolto kannattaa jättää hyväksytyille kaasuasennusliikkeille. Luettelo löytyy täältä.

Kaasulaitteiden käytössä on lisäksi muistettava:
 
– Riittävä ilmanvaihto. Kaasulaitteet tarvitsevat palamisilmaa.  Jos sitä ei ole riittävästi, syntyy häkää. Tämän vuoksi esimerkiksi mökin ilmanvaihtoaukkoja ei pidä tukkia. 

– Käyttö- ja huolto-ohjeiden noudattaminen.  Laitteiden vuosihuoltoon kuuluu polttimien puhdistus, liitosten tiiviyden tarkistus sekä letkun kunnon tutkiminen. 

– Kesämökeille, joissa on käytössä kaasulaitteita tai tulisija, kannattaa hankkia palovaroittimen lisäksi häkävaroitin. 

 

Kuvia kaasulieden liekinvarmistimesta

   

 

(Tukes)

 


» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi