Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Työsuojeluviranomaiset toivovat malttia työntekoon helteessä

8.6.2011

Odotettu kesäkeli helteineen ei välttämättä koidukaan kaikkien siunaukseksi. Vaikka jäähdytyslaitteistoja on moniin työpaikkoihin asennettu, edelleen useilla työssä olevilla on hellepäivinä tukalat oltavat.

Työnantajan velvollisuutena on teknisin toimenpitein huolehtia siitä, että lämpötila työpaikalla pysyy alle +28 asteen, kun ulkoilman lämpötila on normaali eli alle hellelukeman +25 astetta. Jos työpaikan ilman lämpötila helteen vuoksi, teknisistä toimenpiteistä huolimatta, ylittää +28 astetta, on kevyitä ja keskiraskaita, pakkotahtisia töitä ryhdyttävä keventämään lyhentämällä työntekijöiden altistusaikaa lämpörasituksessa.

Altistusajoiksi ovat vakiintuneet 50 min tunnissa alle +33° C:n lämpötilassa ja 45 min tunnissa yli +33° C:n lämpötilassa.


Keskittymiskyky alenee helteessä


Vielä korkeammissa lämpötiloissa tai raskaissa ruumiillisissa töissä on ryhdyttävä erityisiin suojelutoimiin. Tällaisia ovat työntekijän lämpösairausriskin selvittäminen, erityisen suojavarustuksen käyttäminen ja usein toistuva työn tauottaminen. Ensisijaisia ovat tietenkin lämpölähteiden eristämiseen ja ilmanvaihtoon liittyvät tekniset ratkaisut.

Työntekijä voi itse vähentää lämpörasitusta valitsemalla työhön sopivan kevyen ja väljän vaatetuksen sekä nauttimalla riittävästi vettä.

Kun työympäristön lämpötila nousee liian korkeaksi, ihmisen lämpötasapaino saattaa järkkyä sisäelinten lämpötilan noustessa liiallisesti. Sydän lyö kuumassa nopeammin kuin normaalissa huoneenlämmössä ja pintaverenkierto vilkastuu. Tästä seuraa lihasten väsymistä ja niiden suorituskyvyn alenemista. Runsas hien tuotanto vaikeuttaa elimistön neste- ja suolatasapainon ylläpitoa. Jos neste- ja suolavajetta ei korvata, sisäelinten lämpötilojen nousu kiihtyy ja elimistön kuivuminen kuormittaa verenkiertoa ja sydäntä. Ilman suojatoimia kuumatyöstä saattaa seurata lämpökouristuksia, jopa lämpöhalvaus.

Työnantajankaan etu ei ole se, että työpaikalla tuskaillaan liiallisen kuumuuden kanssa - keskittymiskyky alenee, työteho laskee ja tapaturmariski nousee, kun lämpötila nousee liian korkeaksi. Saunaa muistuttava toimisto taikka myymälä ei välttämättä anna hyvää kuvaa yrityksestä asiakkaille. Lisäksi monet laitteet saattavat saada toimintahäiriöitä.

(Aluehallintovirasto)

 

 

 

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi