Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Valaistuksen osuus aliarvioitu työhyvinvoinnissa

30.5.2011


Pohjoisen sijaintimme vuoksi olemme tottuneet tulemaan toimeen suuren osa vuodesta vähäisessä tai puutteellisessa valaistuksessa. Tottumus on kuitenkin harhaa, koska säilyäkseen terveenä elimistömme vaatii riittävästi, oikeaan aikaan ja oikean tyyppistä valoa. Talven pimeyden vastakohtana kesällä saamme valoa runsaasti, jopa yöaikaan.

Toimistoja on perinteisesti valaistu tasajakoisella loisteputkivalaistuksella ja valon saantia on täydennetty työpistekohtaisilla pöytävalaisimilla. Tällainen valaistus on koettu riittäväksi ja valaistuksen laatua ei ole välttämättä edes mietitty. Kun loisteputki on pitänyt vaihtaa uuteen, vaihdoissa on tyydytty siihen, että valaisimeen on vaihdettu toimiva loisteputki. Hyvää värintoistoa, tilaan sopivaa värilämpötilaa tai muita laatuominaisuuksia ei ole osattu vaatia tai ne on pidetty toisarvoisina seikkoina.

Vietämme työpaikallamme suurimman osan valveillaoloajastamme, joten sisävalaistuksen tulisi tukea biologista valontarvettamme. Luonnonvalo on paras ja sitä tulisi käyttää mahdollisuuksien mukaan. Sopimaton sisävalaistus voi aiheuttaa erilaisia fyysisiä oireita, kuten silmien kutiamista, päänsärkyä, ruuansulatusvaivoja, unihäiriöitä sekä huonojen työasentojen aiheuttamia kiputiloja.

Hyvä työvalaistus huomioi erilaisten työtehtävien lisäksi myös esimerkiksi ikäeroista johtuvat erot. Yli 50-vuotiaiden valontarve on jopa kaksi kertaa suurempi kuin 20-vuotialla. Hyvin suunnitellulla ja toteutetulla valaistuksella voidaan säätää valon määrää, sijaintia, häikäisyä ja värisävyä. Yleisvalaistuksen lisäksi tarvitaan kohde-, korostus-, työ- ja mahdollisesti tunnelmavaloa. Laadukas toimistovalaistus on osa työhyvinvointia ja hyvä työviihtyvyys kohentaa merkittävästi työtehoa.


(Dotline)
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi