Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Kesätyöntekijät ovat työtapaturmien riskiryhmä

Helsinki, 17.5.2011

Työtapaturmat vaanivat etenkin kesätyöntekijöitä. Tilapäistöihin otettu kesäsijainen on vaarassa jäädä vähemmälle opastukselle kuin pitemmälle pestille tulevat työntekijät.

Perehdytys olisi tärkeää: kokemattomuus on ehkä vielä suurempi pulma kuin voisi olettaa.

–Ruotsin puuteollisuudessa havaittiin, että ensimmäistä työpäiväänsä tekevän työtapaturman riski on 50-kertainen verrattuna henkilöön, joka on ollut töissä vuoden. Suomessakin on selvää, että nuoret ja kokemattomat ovat niitä, joille sattuu enemmän työtapaturmia kuin kokeneemmille, sanoo Työterveyslaitoksen (TTL) vanhempi tutkija Simo Salminen.

Salminen laskee, että kesätyöntekijöille sattuu Suomessa tuhat työtapaturmaa vuosittain.

–Kesätyössä ei oikeastaan ehdi oppia tuntemaan työtä, sen vaaroja tai työympäristöä. Voisi siis ajatella, että kesätyöntekijöille sattuu muita enemmän sellaisia työtapaturmia, jotka olisivat vältettävissä.
Vahinkovakuutusyhtiö If vahvistaa, että työtapaturmat painottuvat kesäkuukausiin siihen nähden, paljonko työtä mihinkin vuodenaikaan tehdään.

–Arviomme on, että syy tähän on nuorten ja kokemattomien kesätyöläisten tulo työpaikoille, sanoo työturvallisuusasiantuntija Juha Rantanen.


Perehdytys sattuman kauppaa


Rantasen mukaan työpaikoilla on suuria eroja siinä, saako kesätyöntekijä tarpeeksi perehdytystä ja opetusta.

–Se ei näy riippuvan firman koosta tai toimialasta. Yrityksissä on selvästi epätietoisuutta siitä, mikä on työnantajan vastuu, jos kesätyöntekijälle sattuu jotain. Korostan, että työnantajan vastuu on hyvin laaja.

Suomen työtapaturmissa on sellainen erikoisuus, että niitä sattuu ruotsinkielisille peräti 30–40 prosenttia vähemmän kuin suomenkielisille. Olisiko valtaväestön asenteissa korjaamisen varaa?

–Sen olen joutunut huomaamaan, että kun Ifin asiakasyritys siirtyy ulkomaiseen omistukseen, firman työturvallisuudessa alkaa tapahtua myönteisiä asioita. Jotenkin tuntuu, että suomenkielisillä on fatalismi, että tapaturma tulee, jos se on tullakseen, Rantanen muotoilee.


Kiire kasvoi jo 90-luvulla?


Työtapaturmille altteimpia eivät ole suuret eivätkä pienimmät työpaikat. Suhteessa eniten niitä sattuu 21–50 työntekijän työpaikoilla.

–Suurissa yhtiöissä turvallisuutta lisää se, että niillä on päätoimista työsuojeluhenkilöstöä. Pienimpien työpaikkojen etu taas saattaa olla se, että siellä kaikki tuntevat toisensa ja toisaalta pomo ehtii valvoa, Salminen linjaa.

Kiireen kasvu työpaikalla on Rantasen mukaan kiistatta lisäriski tapaturmille. Lama-aikoina niiden määrä vähenee jonkin verran, koska laman aikana tehdään vähemmän töitä.

Kaikkien työtapaturmien määrä on ollut melko vakaa koko 2000-luvun ajan. Jos turmat ja työtahti liittyvät toisiinsa, kiire työpaikoilla ei ole tuon mukaan kasvanut.

–Haastattelututkimuksen mukaan suomalaiset kokevat, että kiire työpaikoilla kasvoi jo 1990-luvuin puolella. Sen sijaan viime vuosina työtahdin ei koeta enää kiihtyneen enempää, Salminen selittää.(STT)

 

Miehet päätyvät riskiammatteihin 

–Työtapaturmia sattuu Suomessa miehille kolme kertaa enemmän kuin naisille. Miehet valikoituvat riskialttiimpiin töihin kuin naiset. Jos vertaillaan samassa ammatissa toimivia miehiä ja naisia, tapaturma-alttiuden ero häviää.

–Työtapaturmien riski on ollut Suomessa perinteisesti kaikkein suurin rakennus- ja metallialoilla.

–Jos tapaturmia mittaa syntyneiden vammojen kautta, niistä yli puolet on haavoja tai pinnallisia vammoja. Työterveyslaitoksen vanhempi tutkija Simo Salminen sanoo, että tuo viittaa palovammojen yleisyyteen. Tästä voi hänen mukaansa päätellä, että työtapaturmia tapahtuu usein esimerkiksi pikaruokaloiden keittiöissä.» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi