Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Työpaikan alkoholikulttuuri vaikuttaa juomiseen myös vapaalla

Helsinki, 7.5. 2011

Monelta työpaikalta puuttuvat yhteiset pelisäännöt, miten ehkäistä päihdeongelmia ja puuttua niihin. Työterveyslaitoksen erityisasiantuntija Leena Hirvonen sanoo, että työntekijät suhtautuvat myönteisesti päihteistä ja niiden sopivasta käytöstä puhumiseen. Hirvosen mukaan työpaikan johdon asenne on ratkaisevan tärkeää, kun työpaikalle luodaan säännöt alkoholihaittojen ehkäisystä ja ongelmiin puuttumisesta.

Myös asiantuntija Anne Kujasalo toteaa, että jos johto ei sitoudu, homma ei toimi. Työterveyslaitoksen tällä viikolla julkaiseman Päihdeohjelmaoppaan mukaan firman johdon oman alkoholinkäytön on kestettävä tarkastelua. Myös esimiesten tulee olla sinut alkoholinkäyttönsä kanssa ja pystyä rehellisyyteen.

Työpaikoilla olisi hyvä sopia käytännöistä, paljonko esimerkiksi edustustilaisuuksissa käytetään alkoholia. Kansainvälisten tutkimusten mukaan työpaikan alkoholikulttuuri vaikuttaa työntekijöiden alkoholin käyttöön myös vapaalla.

Jos alkoholista puhutaan työpaikalla avoimesti, kukin tietää vastuunsa omasta työkyvystään ja vaikutuksestaan työilmapiiriin ja voi ottaa alkoholinkäytön helpommin puheeksi myös työkavereiden kanssa.

Jos työntekijän käyttäytyminen tai työkyky heikkenevät, esimiehen vastuulla on asian ottaminen puheeksi. Jos ongelma on vielä pieni, pelkkä keskustelu ja seuranta voivat riittää.


Puuttuminen takkuilee


–Päihdeongelmiin puututaan työpaikoilla liian myöhään. Työterveyshuoltoon ohjataan edelleen ihmisiä, joiden alkoholiongelma on saanut vaikeutua vuosikausien ajan, Hirvonen kuvailee. Tällöin työkyvyn palauttaminen ei aina onnistu.

Paheneva päihdeongelma saa myös työkaverit voimaan huonosti. Tuoreen oppaan mukaan puuttumattomuus asiaan viestii välinpitämättömyydestä ja työmoraalin heikkenemisestä.

Työikäisistä suomalaismiehistä 40 ja naisista lähes 20 prosenttia on alkoholin riskikäyttäjiä. Riskikäyttöä on humalahakuinen juominen, säännöllinen muutaman annoksen tissuttelu päivittäin ja runsas viikoittainen juominen.

Kaikista näistä tavoista seuraa terveyspulmia. Alkoholi huonontaa mielialaa ja unen laatua. Alkoholi altistaa sairastumiselle tai pahentaa tautia noin 60:n eri sairauden kohdalla.


(STT)

 

Alkoholin haitat tunnetaan töissä 

–Joka kymmenes työntekijä kertoo oman tai työkaverin alkoholinkäytön haitanneen työtään.
–Lähes puolet on huomannut alkoholihaittoja työpaikalla: krapulaisia tai humalaisia työkavereita, töiden laiminlyömistä tai poissaoloja.
–Suurkuluttajilla on enemmän sairauspäiviä kuin muilla alkoholia käyttävillä.Lähde: Työterveyslaitos: Alkoholi ja työpaikka.» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi