Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Tarkistamattomissa sähköasennuksissa piilee paloriski

Helsinki, 17.4. 2011

Useiden liiketilojen ja maatalousrakennusten ikääntyvät sähköasennukset ovat jääneet tarkastamatta, vaikka laki vaatii tarkastuksia 5–15 vuoden välein. Kuluneista tai viallisista sähköasennuksista voi syttyä tulipalo.

–Kun tulee lisäkuormitusta tai sähköasennukset menevät rikki, riskit paloon kasvavat, kertoo Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton tekninen johtaja Esa Tiainen.

Suurin osa sähköpaloista johtuu ihmisen toiminnasta, mutta palo voi myös syttyä, jos esimerkiksi löysä liitos kuumenee ja syntyy oikosulku. Sähköpaloissa kuolee vuosittain parikymmentä ihmistä.

Suomessa tehdään alle 3000 määräaikaistarkastusta vuosittain, kun Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton mukaan tarvittava määrä olisi kolminkertainen. Myös Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesista arvioidaan, että tarkastuksia pitäisi tehdä huomattavasti enemmän.
Tilannetta on mahdotonta valvoa, koska vain isot sähkölaitteistot ja erityiskohteet ovat rekisterissä.

–Pienien kohteiden osalta tilanne on varmasti aika huono, sanoo turvallisuusinsinööri Markku Suvanto Tukesista.

Kiinteistönhaltijan pitäisi itse huolehtia tarkastusten tilaamisesta. Tiainen ja Suvanto arvioivat, että monet eivät tiedä laissa määrätystä velvoitteesta. Apua tähän on saatu palotarkastajilta, jotka ovat kiinnittäneet asiaan huomiota palotarkastuksissa.

Vuonna 2009 tarkastetuissa kohteissa noin 11 prosentissa havaittiin vakavia asennusvirheitä, ja jonkinlaisia puutteita tuli esiin 76 prosentissa tarkastuksista.


Tarkastuksia suositellaan koteihinkin

Laki edellyttää vain muiden kuin asuinrakennusten tarkastamista. Suvanto ja Tiainen suosittelevat kuitenkin tarkastuksia myös vanhempiin omakotitaloihin ja kerrostaloihin, jos sähköille ei ole tehty mitään rakentamisen jälkeen.

60- ja 70-luvuilla tehdyt sähköasennukset eivät enää vastaa nykypäivää.

–Laitteiden määrä on kasvanut. Voi käydä niin, että johdot eivät enää kestä ylikuormitusta. Lisäksi kaikki vanhenee. Johtojen eristeetkään eivät ole ikuiset, Tiainen sanoo.

Omakotitalossa tarkastus maksaa muutama sata euroa. Turvallisuuden lisäksi voidaan parantaa sähköjen käytettävyyttä ja monesti myös energiatehokkuutta. Sähkönkulutusta voi lisätä esimerkiksi rikkoutunut termostaatti.(STT)

 

 

Itse tehdyistä viritelmistä voi saada mojovat sakot 

Vanhenevien sähköasennusten lisäksi turmariskiä lisäävät itse tehdyt viritelmät. Tavallisimmin ne aiheuttavat käyttäjille sähköiskun vaaran, kun väärästä kytkennästä tulee jännite laitteen runkoon.
Tukesin turvallisuusinsinööri Markku Suvanto kertoo, että ilmoituksia luvattomista sähkötöistä ja -urakoista tulee vähän väliä.

–Yleensä asunnonvaihtotilanteessa uusi omistaja alkaa kysellä, kuka on tehnyt sähköasennukset. Sitten hän ottaa meihin yhteyttä ja vyyhti alkaa purkautua, Suvanto sanoo.

Jos esimerkiksi omakotitalon sähköasennukset on tehty ilman lupaa, tekee Tukes asiasta tutkintapyynnön poliisille. Yleensä seurauksena on sakot tekijälle.

–Sanktiot ovat aika isot rahallisesti, Suvanto sanoo.

Pääosin sähkötöitä saavat tehdä vain ammattilaiset. Itse voi tehdä joitakin yksinkertaisimpia asioita, kuten korvata sokeripalan valaisinliitinpistorasialla.» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi