Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Lakisääteinen tapaturmavakuutus myös lähetettyjen työntekijöiden suojana

17.3.2011

Lakisääteinen tapaturmavakuutus korvaa Suomesta lähetetyille työntekijöille sattuneet työtapaturmat ja ammattitaudit.

Milloin Japanissa työskentelevä henkilö kuuluu suomalaiseen työtapaturmaturvaan?

Suomesta Japaniin lähetettyihin työntekijöihin sovelletaan tapaturmavakuutuslain 1 a §:ää ja he kuuluvat siten suomalaiseen työtapaturmaturvaan.

Säännöksen mukaan työntekijä kuuluu Suomen lakisääteiseen tapaturmavakuutukseen ulkomailla työskennellessään, jos

- suomalainen työnantaja on tilapäisesti lähettänyt työntekijän ulkomaille tai
- työntekijä on lähetetty Suomesta suomalaisen yhtiön kanssa samaan taloudelliseen kokonaisuuteen kuuluvaan suomalaiseen emo-, sisar- tai tytäryhtiöön ja työsuhde lähettävään työnantajaan jatkuu koko lähettämisen ajan.

Esimerkkejä, jolloin vakuutus on voimassa:

- suomalaisen yrityksen työntekijä lähtee kahdeksi viikoksi työmatkalle Japaniin
- suomalainen yritys on lähettänyt työntekijän tytäryhtiöönsä Japaniin työskentelemään kolmeksi vuodeksi. Työsuhde suomalaiseen yritykseen jatkuu koko ajan.

Kun Suomella ei ole sosiaaliturvasopimusta Japanin kanssa, on mahdollista, että myös Japanin lainsäädäntö velvoittaa ottamaan vakuutuksen Japanista työskentelyn ajaksi etenkin pitempiaikaisen maassa työskentelyn ajalle. Tällöin työntekijällä voisi olla oikeus korvauksiin myös Japanin lainsäädännön perusteella.


Korvataanko radioaktiivisen säteilyn aiheuttama sairaus työtapaturmavakuutuksesta?

Radioaktiivisen säteilyn aiheuttamia sairauksia ei ole rajattu pois Suomen työtapaturmaturvasta. Radioaktiivisen säteilyn aiheuttama sairaus voidaan korvata Suomen työtapaturmavakuutuksesta, jos altistus säteilylle on tapahtunut työssä tai työstä johtuvissa olosuhteissa.

Työnantaja tekee ilmoituksen vahingosta vakuutusyhtiölleen. Säteilyn aiheuttaman sairauden korvattavuusratkaisu tehdään samoin perustein kuin muiden työtapaturmavakuutuksesta korvattavien vahinkojen osalta. Ratkaisevana tekijänä ovat siis olosuhteet, joissa altistuminen tapahtuu. Tilanteissa, joissa altistusta tapahtuu myös vapaa-aikana, korvattavaksi tulisivat todennäköisesti vain sellaiset tapaukset, joissa näyttö altistumisesta pääasiallisesti työssä olisi selkeä.

(TVL)

 

   

»Ulkoministeriön matkustustiedotteet maittain (formin.finland.fi)

 

Tapaturmavakuutuslaki 1a§:

Tätä lakia sovelletaan myös sellaiseen työntekijään, jonka suomalainen työnantaja on Suomesta lähettänyt ulkomaille työhön samalle työnantajalle. Sama koskee työntekijää, jonka suomalainen yritys on lähettänyt ulkomaille työhön tämän yrityksen kanssa samaan taloudelliseen kokonaisuuteen kuuluvaan ulkomaiseen emo-, tytär- tai sisaryritykseen, jos työntekijän työsuhde lähettäneeseen yritykseen jatkuu ulkomailla työskentelyn ajan.» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi