Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Valion meijerit kärjessä elintarviketeollisuuden työympäristössä

10.3.2011

Valion meijerit veivät kärkipaikat työsuojelutarkastajien viime syksyn havainnointikierroksella. Kymmenestä meijeristä paras oli Toholammen meijeri 94 prosentin työympäristöindeksillään, eli 94 % havainnoiduista kohteista täytti vaatimukset. Viisi muutakin meijeriä oli aivan 90 prosentin tuntumassa.  

Syksyllä 2010 toteutettuun työympäristön seurantaan ilmoittautui 18 elintarviketeollisuuden eri alojen työpaikkaa. Lihateollisuuden sarjassa kärkisijan vei Saarioisten Oy Jyväskylä. Paras leipomo oli Pohjanmaan Leipomo Oy Ylivieskasta. Sarjan ”muu elintarviketeollisuus” paras oli Fincatering Oy Vantaalta. Näiden työpaikkojen työympäristöindeksit olivat myös erinomaisella tasolla 90 prosentin tuntumassa.

Seurantakierros oli jatkoa vuosina 2005–2007 toteutetulle kilpailulle. Viime syksyn seurantakierros osoitti, että alusta asti mukana olleet työpaikat ovat kyenneet poistamaan jo yli puolet havaituista työympäristön puutteista.

Melu on elintarviketeollisuudessa yleisin ongelmakohta. Alalla tehdään edelleen myös fyysisesti rasittavaa työtä. Koneturvallisuudessa on kohentamisen tarvetta etenkin lihateollisuudessa ja leipomoissa.

Tulokset osoittavat selvästi, että positiivinen kehittämisen kannustus yhdistettynä objektiiviseen vertailutietoon tuo tulosta. Työolojen kehittäminen puolestaan parantaa laajemminkin yritysten kilpailukykyä, sanoo tekniikan tohtori, dosentti Heikki Laitinen 3T Ratkaisut Oy:stä.

– Jotta työturvallisuus saataisiin yhä paremmaksi, erityisesti yritysten ylimmän johdon olisi pantava itsensä likoon asian edistämiseksi. Vain näin resurssit saadaan riittäviksi. Työhyvinvointia edistäviä toimia tulee tehdä, mutta myös perinteisen työturvallisuuden, tapaturmien torjunnan vaalimisen merkitystä ei pidä unohtaa, korostaa elintarviketeollisuudesta vastaava asiantuntija Erkki Heinonen Työturvallisuuskeskuksesta.

Elintarviketeollisuuden panostus työturvallisuuteen näkyy alan tapaturmaluvuissa. Tapaturmataajuus joka ilmaisee vahinkojen lukumäärän miljoonaa työtuntia kohden oli vähintään neljän päivän työkyvyttömyyteen johtaneissa työtapaturmissa Elintarviketeollisuudessa 2008 noin 32, kun se oli vuonna 1999 noin 34 vahinkoa miljoonaa työntuntia kohden. Edelleenkin elintarviketeollisuudessa sattuu työtapaturmia keskimääräisesti enemmän kuin muussa teollisuudessa. Teollisuuden taajuus oli 2008 noin 23 vahinkoa vähintään neljän päivän työkyvyttömyyteen johtaneissa työtapaturmissa.  

– Elintarviketeollisuudessa työturvallisuudesta on tullut osa jokapäiväistä toimintaa, osa työtä. Työturvallisuuteen tulee panostaa jatkossakin. Sen tulee olla konkreettista toimintaa turvallisuuden eteen tavoitteena nolla tapaturmaa. Se edellyttää näkyvää ja uskottavaa toimintaa esimiehiltä. Turvallisuudesta huolehtiminen on ihmisistä huolehtimista. Puutteet on korjattava välittömästi. Työturvallisuudelle tulee olla selkeät, johdonmukaiset mittarit, korostaa Heinonen.

Elintarviketeollisuuden kilpailun ja seurantakierroksen toteutti Työturvallisuuskeskuksen elintarvikealojen työalatoimikunta yhteistyössä työsuojeluhallinnon ja 3T Ratkaisut Oy:n kanssa. Seurantakierrokseen kuului työsuojelutarkastajien tekemä työympäristön havainnointi Elmeri+-menetelmällä. Parhaat työpaikat palkitaan Työturvallisuuskeskuksen Turvallisuus, viihtyvyys ja tuottavuus huipputasolle -seminaarissa 10.3.2011 Vantaalla.

Työsuojeluhallinto on jatkossakin valmis elintarviketeollisuuden työpaikkojen työolosuhteiden arviointiin, mikäli yritykset ja järjestöt ovat siitä kiinnostuneita. Tällainen toiminta tukee työpaikkojen omaehtoista työolojen kehittämistä, mikä on myös työsuojeluhallinnon toiveena, sanoo johtaja Seppo Pekkala Lounais-Suomen aluehallintoviraston työsuojelun vastuualueelta.

(Työturvallisuuskeskus)

 

   

» Seurantakierroksen tulokset
(Turvallisuuskilpailu.fi)

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi