Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Joka viides työntekijä paahtaa tiukkaa työpäivää jatkuvasti

Helsinki, 13.1. 2011

Jatkuvat työn tehostamisen vaatimukset ovat muuttaneet monien suomalaisten työntekoa. Tehostettu työ kuvaa tilannetta, jossa sekä työntekijöitä että aikaa työlle on liian vähän ja työntekijästä tuntuu, ettei hän saa riittävästi aikaan. Työnteko keskeytyy jatkuvasti, ja työntekijään kohdistuu ristiriitaisia odotuksia monelta eri suunnalta.

Työterveyslaitoksen tutkimuksen mukaan naiset ovat joutuneet kiristämään työpäiviään enemmän kuin miehet.

–Eniten tästä kärsivät ylemmät toimihenkilömiehet ja alemmat toimihenkilönaiset, sanoo tutkija Liisa Moilanen.

Työpäivien muuttuminen yhä intensiivisemmäksi aiheuttaa uupumuksen tunnetta töiden jälkeen, aikataulujen kiristymistä ja liian lyhyttä aikaa vapaan vietolle. Jo viidennes työntekijöistä paahtaa jatkuvasti tiukkoja työpäiviä.

Useissa tutkimuksissa on viime vuosina huomattu, että töiden mielekkyys on vähentynyt. Työn mielekkyyttä lisäävät esimerkiksi esimiehen tuki, vaikutusmahdollisuudet omaan työhön ja työmäärään. Työintoa heikentävät puolestaan jatkuva kiire ja työn epävarmuus.

Naiset ovat innostuneempia työstään kuin miehet. Työterveyslaitoksen tutkija Liisa Moilanen pohtii, jatkuuko naisten sinnikkyys työelämässä yhä, vaikka he joutuvat usein pätkätöihin ja saavat miehiä heikompaa palkkaa. Kun miehet saavat lisää työkokemusta ja ikää, heidän mahdollisuutensa vaikuttaa omaan työtahtiin ja työn määrä kasvaa. Naisilla näin ei käy.

Työterveyslaitoksen tutkimukseen Toiveita ja todellisuutta vastasi noin 1500 naista ja miestä, jotka ovat 18-64-vuotiaita.

(STT)

 

  » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi