Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Turvallista joulunaikaa ja vuodenvaihdetta

22.12.2010

Ennustusten mukaan kirpeä pakkanen paukkuu vuodenvaihteessa koko maassa. Tänä vuonna myös vuodenvaihteen paukuttelua on pyritty hillitsemään uusilla turvamääräyksillä. uusilla ilotulitteiden rajoituksilla pyritään vähentämään etenkin silmävammoja. Suojalasien käyttö ilotulitteiden ampumisessa tuli pakolliseksi jo vuosi sitten. Pakkasen, ilotulitteiden ja ulkoroihujen kanssa tulee muistaa huolellisuus.


Rajoituksilla yritetään vähentää ilotuliteonnettomuuksia

Turvatekniikan keskus Tukes muistuttaa ilotulitteiden käyttäjiä uusista säädöksistä, jotka tulivat voimaan viime vuodenvaihteessa.  Kaikki ilotulitteet ovat nykyisin kiellettyjä alle 18-vuotiailta. Ilotulitteiden käyttöaikaa on lyhennetty neljällä tunnilla. Tuotevalikoima on muuttunut ja ongelmallisimmat tuotteet on kielletty. Suojalasien käyttö on pakollista ilotulitteita ammuttaessa ja suositeltavaa myös katsojille. Rajoitusten avulla pyritään vähentämään ilotulitevahinkoja ja häiriöitä.

Ilotulitteita saa uudenvuodenyönä käyttää klo 18 - 02 välisenä aikana. Useat pelastuslaitokset ovat määränneet rajoituksia vuodenvaihteen ilotulituksille ja monissa kaupungeissa ilotulitteiden käyttö on kielletty keskusta-alueilla. Tiedotteen liitteenä on sisäasiainministeriön kokoama luettelo näistä rajoituksista eri kunnissa

Säädösmuutokset ovat vaikuttaneet myös markkinoilla oleviin tuotevalikoimiin. Eniten onnettomuuksia aiheuttaneet pientuotteet, kuten pienet roomalaiset kynttilät sekä pienet tähtipommit on nyt kielletty. Turvallisuuden vuoksi myös eräät isot tuotteet, kuten nettopainoltaan yli 75-grammaiset raketit on kielletty. Toisaalta entistä suurempia patoja ja suihkuja on tullut markkinoille.

Erityistä huomiota ilotulitteita ampuessa pitää kiinnittää sopivan ampumispaikan valitsemiseen, turvaetäisyyksien noudattamiseen sekä ilotulitteiden tukemiseen asianmukaisella tavalla. Raketit vaativat aina ampumistelineen ja roomalaiset kynttilät kunnon tuen tai telineen. Huonosti tuetut tähtipommit, padat ja suihkut kaatuvat helposti. Ilotulitteiden käyttö päihtyneenä on ehdottomasti kielletty.

Lisää ilotulitteiden turvallisesta käytöstä:

»Ilotulitusinfo

Monille lemmikeille vuodenvaihde on pelottavaa aikaa. Ohjeita koiran ilotulitepelon lievittämiseksi sekä neuvoja tilanteeseen, jossa pelästynyt lemmikki pääsee karkaamaan:

»Kun lemmikki pelkää


Tulipalon vaara vaanii joulunakin


Kynttilät ovat kauniita ja tunnelmallisia, mutta niiden kanssa on muistettava varovaisuus. Älä koskaan jätä kynttilää palamaan yksikseen huoneeseen. Valvomatta jätetty kynttilä voi aiheuttaa palovaaran. Jos kotona on lemmikkejä tai pieniä lapsia, on noudatettava eritystä varovaisuutta kynttilöitä poltettaessa. Keittiö kannattaa pitää siistinä. Sähkölaitteita pitää käyttää ohjeiden mukaisesti ja muistaa huolto. Ulkoroihut on pidettävä muutaman metrin päästä kulkureiteiltä ja seinustoilta. On huolehdittava, että tuuli ei kuljeta roihuja.  Älä koskaan polta ulos tarkoitettuja tulia sisätiloissa!

Joulun aikoina syttyy keskimäärin 33 tulipaloa päivässä. Joulukuu itsessään on rakennuspaloissa kesäkuun jälkeen vuoden synkin ja kaikissa paloissa pahin kuukausi.Huolellisuudella varmistat turvallisen joulunajan, muistuttaa Suomen pelastusalan keskusliitto (SPEK). Kodin turvallisuus on omissa hyppysissä.

Kodista poistuminen tulipalossa pitää miettiä ennalta. Ovea ei saa koskaan avata tulta kohti.
Pelastustiet on aurattava lumesta. Muuten pelastajan matka viivästyy ja tärkeitä minuutteja menetetään, SPEK varoittaa.


Vapaa-ajan asunnolle saavuttaessa on syytä aina tehdä turvatarkistus

Mökille ja vapaa-ajan asunnolle saavuttaessa tarkistetaan ensimmäiseksi, että osoite- ja/tai numerokyltit ovat näkyvissä; ne voivat olla kaatuneina tai oksien tai lumen peittäminä. Osoite- ja numerokilvet tarkistetaan siltä varalta, että hälytysajoneuvo löytää paikalle.

Myös mökillä ja vapaa-ajan asunnossa tulee olla vähintään yksi palovaroitin. Palovaroittimien toiminta on syytä tarkistaa heti mökille saavuttaessa. Helpointa on ottaa mukaan uudet paristot ja vaihtaa ne saman tien palovaroittimiin kuluneiden tilalle.

Alkusammutusvarustuksen selvittäminen kuuluu niin ikään mökin turvatarkastukseen; mitä alkusammutus- tai sopivia tilapäisvälineitä on käytettävissä palonalun sammuttamiseen? Mökin ja vapaa-ajan asunnon vähimmäisalkusammutusvälineenä voi pitää sammutuspeitettä.Malttia lämmitykseen


Mökille saavuttaessa kodinkoneita tai sähkölaitteita ei tulisi heti laittaa päälle. Sähkölaitteiden tulee antaa lämmetä rauhassa, jotta niihin kerääntynyt mahdollinen kosteus haihtuu.

Tulisijojen käyttö aloitetaan varovasti: hormi lämmitetään ensin kunnollisen vedon aikaansaamiseksi esimerkiksi kynttilöillä tai muulla pienellä liekillä, tämän jälkeen tulisija voidaan sytyttää ja puita lisätä pikkuhiljaa.

Nopeat lämpötilan vaihtelut ja esimerkiksi routiminen saattavat vaurioittaa hormistoa. Hormisto rapataan yleensä siksi, että halkeamat näkyisivät. Halkeamista tuli pääsee syttyviin rakenteisiin, ja suurinta tuhoa syntyy yleensä ullakkotiloissa, joissa tulta ei heti havaita. Jos halkeamia on syntynyt, pyydetään nuohooja paikalle tarkistamaan vaurioiden vakavuus.


Pakkanen paukkuu jouluna


Ennusteiden mukaan elohopea pysyy jouluna pakkasen puolella koko maassa. Sormet, varpaat ja korvatkin paleltuvat helposti. Monta väljää ohutta asustetta pitää kylmän paremmin loitolla kuin yksi paksu pukine, sillä vaatekerrosten väliin jäävä ilma eristää hyvin lämpöä. Villalapasten päälle vedetyt rukkaset pitävät tuulta ja sormet pysyvät lämpiminä.

Tarpeeksi väljät jalkineet soveltuvat talviliikkumiseen ja kahdet sukat päällekkäin pitävät lämmintä paremmin kuin yhdet paksut. Tärkeää on myös pitää jalat kuivina eli alin sukkakerros kannattaa valita huolella; keinokuituiset, urheilukäyttöön tehdyt sukat toimivat parhaiten. Kenkiä ei sidota tiukasti, sillä verenkierto pitää jalat lämpiminä.

Paikallisen paleltuman lisäksi henkilöä, joka on eksynyt, vajonnut jäihin tai joutunut muuten veden varaan, saattaa uhata hengenvaarallinen alilämpöisyys eli hypotermia. Se tarkoittaa elimistön lämpötilan laskemista alle 35 asteeseen. Ihminen menettää tajuntansa, kun kehon lämpötila on noin 30 astetta. Vähäinen alilämpöisyys aiheuttaa voimakasta palelua ja vilunväristyksiä.

Ensiavuksi riittää suojautuminen kylmältä, kuivat vaatteet ja lämmin sokeripitoinen juotava. Avaruuspeite on kätevä mukana kuljetettava ja siihen voi kääriytyä lämmittelemään. Alilämpöistä ihmistä ei saa viedä saunaan, vaan hänen tulee lämmitä normaalissa huoneen lämmössä.

Joululoman sääennusteen voi käydä katsomassa Ilmatieteenlaitoksen sivuilta:

» IlmatieteenlaitosTurvallisuusuutiset.fi:n toimitus toivottaa kaikille lukijoilleen turvallista ja iloista joulunaikaa sekä Uutta Vuotta 2011!

 

(SPEK, TUKES, Turvallisuusuutiset.fi)

 

» Katso jouluinen turvallisuuskuva» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi