Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Työuran jääminen torsoksi maksaa myös työnantajalle

Helsinki, 22.11. 2010


Tuoreen kyselyn mukaan työntekijät lähtevät ennenaikojaan eläkkeelle heikon johtamisen ja liian työkuorman takia. Miten työuria voi pidentää, erikoistutkija Tomi Hussi Työterveyslaitokselta?

–Me puhumme ilmiöstä, jota ei voi hallita tekemällä yleisiä poliittisia linjauksia. Tehokkaimmat keinot työurien pidentämiseen ovat toimenpiteet, jotka tehdään yksittäisillä työpaikoilla.

Mitä työpaikoilla on tehty?

–Esimerkiksi Abloylla on käytetty ikävapaita eli 58 vuotta täyttänyt työntekijä saa pari ylimääräistä vapaapäivää ja vuoden päästä lisää. Tämä on osoittautunut taloudellisesti kannattavaksi.

Keppiä vai porkkanaa?

–Porkkanaa. Meidän pitäisi ajoissa selvittää, mitä voimme tehdä, jotta työntekijä voisi jatkaa töissä, eikä miettiä, miten pääsemme hänestä eroon.

Eikö työuran ennenaikainen katkeaminen tule työnantajallekin kalliiksi?
–Se on hurjan kallista sekä yksityisellä että julkisella puolella. Esimerkiksi varhennettu eläke maksaa kuntaorganisaatiolle noin 50000 euroa. Nämä kustannukset ovat edelleen huonosti tunnettuja.

"Suomalaisia johdetaan vanhoilla eväillä"


Mikä johtamisessa mättää, johdon valmentaja Matti Salo Advertor Oy:stä?

–Yksi iso syy on, ettei ole perinpohjin ymmärretty sitä isoa muutosta, mitä työelämässä on tapahtunut. Nykyään melkein minkä tahansa organisaation tulos syntyy hyvästä ajattelusta ja yhteistyöstä. Johtamisella täytyy johtaa ajattelua ja yhteistyötä, ei käsiä. Silloin täytyy vaikuttaa sellaisiin asioihin kuten vastuunottoon, sitoutumiseen, ilmapiiriin ja arvostukseen. Ne ovat epämääräisiä asioita, mutta vaikuttavat ratkaisevasti siihen, millainen on ihmisten fiilis, sitoutumisen halu ja kuinka luovia he ovat ja missä hengessä yhteistyö sujuu. Näitä velvoitteita moni johtaja ei osaa mieltää itselleen kuuluviksi.

Olet kouluttanut pitkään esimiesasemassa olevia ihmisiä, mikä on johtamisen taso?
–Se ei vastaa useinkaan vaatimuksia, joita nyt tarvitaan. Johtamisessa on menty vanhoilla eväillä liian pitkään.

"Johtaja ei saa pelätä kasvojensa menettämistä"


Vaaditaanko johtamiselta liikoja, kun ajatellaan sen voivan venyttää työuria?

–Osa vaatimuksista on oikeutettuja, eli ilmapiiriin vaikuttaminen sekä työntekijän arvostaminen. Olin mukana eräässä tutkimushankkeessa, jossa selvitettiin, millaiset ihmiset pystyvät olemaan työelämässä 65 vuoteen asti. He nostivat tärkeimmäksi kokemansa arvostamisen. Se pitää ihmisiä työssä pitkään, kun kokee olevansa arvostettu ihmisenä ja ammattilaisena. Tämä ei useinkaan toteudu. Se on vaikea toteuttaa, sillä se on epämääräinen asia, mutta sillä on valtava voima.

Ongelmat tiedetään, miksi sitten mikään ei muutu?
–Ei ole yksittäisiä niksejä, mistä syntyisi hyvä arvostava ilmapiiri. Ihmisluontoon kuuluu myös, että pelätään myönteisiäkin muutoksia. Tuttu paha on parempi kuin tuntematon mahdollinen hyvä.

Johtamiseen on haettu esimerkkejä Tuntemattomasta sotilaasta. Löytyykö sieltä vielä käyttökelpoista esikuvaa?

–Puhun usein karismaattisuudesta vaikuttamisen muotona. Se syntyy, kun johtajalla on rohkeutta asettua haavoittuvaiseksi. Tämän ajan työelämässä se on sitä, ettei pelkää kasvojensa menettämistä, vaan laittaa itsensä likoon ja osaa arvioida omaa johtamista ulkopuolisin silmin. Näiden osalta Koskela kelpaa esimerkiksi.(STT)

 

  

 

 

 

  
Työterveyslaitoksen erikoistutkija Tomi Hussin mukaan työurien pidentäminen lähtee yksittäisten työpaikkojen toimenpiteistä.

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi