Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Väitös: Työ tappaa yli kaksi miljoonaa ihmistä joka vuosi

Tampere, 08.11.2010     

Työtapaturmista ja työhön liittyvistä sairauksista aiheutuneet kuolemantapaukset ovat merkittävämpi ongelma maailmanlaajuisesti kuin on ymmärretty, osoittaa diplomi-insinööri Päivi Hämäläinen Tampereen teknillisellä yliopistolla perjantaina 12.11. tarkastettavassa väitöskirjassaan. Tutkimus selvittää ensimmäisenä työhön liittyvien kuolemien, sairauksien ja työtapaturmien määrän maailmanlaajuisesti.

Työtapaturmiin kuolee ympäri maailman vuosittain noin 360 000 työntekijää eli yli 1 000 työntekijää päivässä. Työhön liittyviin sairauksiin, kuten syöpiin ja sydän- ja verisuonisairauksiin, kuolee vuosittain noin 2 miljoonaa työntekijää. Yli kolmen päivän poissaoloon johtaneita työtapaturmia sattuu päivittäin noin 960 000. Inhimillisten vaikutusten lisäksi myös työtapaturmista ja työhön liittyvistä sairauksista syntyneet kustannukset ovat suuret.

–Kansainvälinen työjärjestö ILO on arvioinut kustannusten olevan 4 prosenttia koko maailman bruttokansantuotteesta. Se tekee noin 1 360 miljardia USA:n dollaria vuodessa, Hämäläinen sanoo.

Hämäläisen tutkimus on ensimmäinen, jossa sattuneiden työtapaturmien ja työhön liittyvien kuolemaan johtaneiden sairauksien määrät on selvitetty maailmanlaajuisesti. Tutkimus on toteutettu yhteistyössä Kansainvälisen työjärjestön ILO:n kanssa.


Työtapaturmien tilastoinnissa on puutteita

Työtapaturmien tilastointi on puutteellista tai puuttuu kokonaan useista maista. Kansainväliselle työjärjestölle ilmoitetaan vain noin 4 prosenttia kaikista sattuneista työtapaturmista. Tilastoinnin ulkopuolelle jää myös työhön liittyvien sairauksien tilastointi.

Hämäläisen väitöstutkimuksen tulokset saatiin Tampereen teknillisessä yliopistossa kolmen projektin avulla vuosien 2001–2006 aikana. Teollisuustalouden laitoksen Turvallisuuden johtaminen ja suunnittelu -yksikössä toteutetussa ensimmäisessä projektissa luotiin laskentamalli maailmanlaajuisten arvioiden tekemiseksi. Kahdessa viimeisessä projektissa mallia korjattiin ja laskettiin uudet maailmanlaajuiset arviot maittain.

– Muitakin arviointimalleja aiheesta on maailmalla tehty, mutta ne eivät kata läheskään kaikkia maita yksityiskohtaisesti. Myös työhön liittyvien sairauksien arviointi niistä puuttuu. Esittelemäni malli on todettu saatavilla olevista kattavimmaksi, joten ILO soveltaa sitä jatkossakin työtapaturmien maailmanlaajuiseen arviointiin.

Väitöstutkimusta on rahoittanut Kansainvälinen työjärjestö ILO, Tampereen teknillinen yliopisto ja Suomen Akatemia. Väitöskirjan kirjoittamista on rahoittanut Työsuojelurahasto TSR ja Tuotantotalouden valtakunnallinen tohtoriohjelma.

(TTY)

 

Päivi Hämäläinen (41) on kotoisin Kangasalta. Hän on työskennellyt TTY:llä ja työskentelee nyt VTT:llä tutkijana.

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi