Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Lakia määräaikaisten työsuhteista väännetään kieli keskellä suuta

Helsinki, 4.10. 2010

Pätkätöiden ketjuttamiseen kaivataan kiivaasti linjausta. Tältä vuodelta on voimassa kaksi oikeuden päätöstä, joiden perusteella on vaikea sanoa, missä tilanteissa määräaikaisuuksia saa ketjuttaa ja missä ei.
Helmikuussa korkein oikeus (KKO) hyväksyi toistuvat määräaikaiset työsopimukset, koska päiväkodin ainoa asiakas Vantaa teki ostopäätökset aina vuodeksi kerrallaan.

Toisessa jutussa Itä-Suomen hovioikeus totesi, ettei vuosittainen kilpailutus ollut perusteltu syy määräaikaisiin työsopimuksiin. Oikeuden papereista ilmenee, että tässä tapauksessa työnantajalla oli muitakin toimeksiantajia. Päätös jäi voimaan viime kuussa, sillä KKO ei ottanut juttua käsiteltäväkseen.

Voimassa olevan työsopimuslain mukaan työsopimus on voimassa toistaiseksi, jos ei ole perusteltua syytä tehdä sitä määräaikaiseksi. Perusteltua syytä ei ole lain kohdassa tarkemmin määritelty.

Lakimuutosta pohditaan parhaillaan työministeri Anni Sinnemäen (vihr.) asettamassa kolmikantaisessa työryhmässä. Toimihenkilöiden keskusjärjestön STTK:n lakimies Heli Ahokas työryhmästä sanoo, että tavoitteena on saada sellainen lakiteksti, jonka kanssa ei tarvitsisi mennä oikeuteen asti.

–Ajatus on, että jo itse lakitekstissä olisi selkeä huomautus, varoitus, että nyt kannattaa harkita, Ahokas sanoo.


"Muotoilu hurjan vaikeaa"


Työryhmän puheenjohtajan hallitusneuvos Tarja Krögerin mukaan pätkätyöasian kirjoittaminen pykäläksi on osoittautunut hurjan vaikeaksi. Ryhmän aikaraja umpeutui jo viime kuun lopussa, ja seuraava kokous on keskiviikkona.

Myös työoikeuden emeritusprofessori Kari-Pekka Tiitinen Helsingin yliopistosta pitää pykälää kinkkisenä muotoiltavana.

–Se on aika erinomaisen hankala muuttaa sitä lainkohtaa niin, ettei muutoksella olisi myös ei-toivottuja vaikutuksia, Tiitinen sanoo.

Pätkätyö on ollut työvoiman käyttöön liittyvän keskustelun kuuma peruna jo vuosia. KKO:n päiväkotipäätös suututti keväällä palkansaajajärjestöt ja sai vipinää Sinnemäkeen. Myös monet oikeusoppineet hämmästelivät KKO:n tuomiota. Työsopimuslain muutos on tarkoitus tuoda eduskuntaan vielä tällä vaalikaudella.


(STT)

 

 

 

Pätkätyöläisten enemmistö naisia 

–Suomessa oli vuoden toisella neljänneksellä 364000 määräaikaista palkansaajaa, joista 214000 oli naisia.

–Naispalkansaajista noin joka viides on pätkätöissä ja miespalkansaajista noin joka seitsemäs.

–Määräaikaisissa työsuhteissa olevien osuus kasvoi viime vuoteen verrattuna vajaalla prosenttiyksiköllä.

» Katso myös uutinen: Hoitoapulaisella yli 400 määräaikaisuutta» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi