Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Työsuojelutarkastajien työtä estettiin Olkiluodossa

Eurajoki, 30.9. 2010

Työsuojelutarkastajien pääsy Olkiluodon ydinvoimalatyömaalle Eurajoella viivästyi keskiviikkona. Ilman kulkulupaa yllätyskäynnille saapuneita tarkastajia ei päästetty alueelle.

Kulkulupien saamiseen kului pari tuntia, ja samalla vesittyi iso ulkomaalaisiin työntekijöihin kohdistettu valvontaisku.

–Nyt mietimme, teemmekö esitutkintapyynnön poliisille viranomaistoiminnan estämisestä tai rajoittamisesta, kertoi työsuojeluasioita johtava Seppo Pekkala Lounais-Suomen aluehallintovirastosta (AVI).

Pekkala oli varautunut siihen, ettei tarkastajia päästetä alueelle, joten hän kysyi asiasta etukäteen poliisilta.

–Poliisi sanoi, että tarkastusta ei saa estää.

Edes poliisin soitto Olkiluodon kulunvalvontaan ei Pekkalan mukaan avannut portteja.

–Tarkastajat olivat paikalla aamukuudelta, ja poliisi soitti portille seitsemältä. Vasta kahdeksalta kaikki tarkastajat päästettiin sisälle.
Teollisuuden Voiman (TVO) kolmosreaktoriprojektin viestintäpäällikön Käthe Sarparannan mukaan kulunvalvonnassa meneteltiin normaalisti.

–Tarkastajien kulunvalvonta-asiat piti laittaa kuntoon, emme me voi ketään päästää alueelle ilman lupaa. Luvan saaminen vie joskus enemmän ja joskus vähemmän aikaa, Sarparanta sanoi.

Iso yllätysisku meni mönkään

Ydinvoimala-alueen kulunvalvontaan ilmestyi keskiviikkoaamuna tusinan verran tarkastajia ja kaksi tulkkia.

–Tarkoitus oli tehdä massiivinen haastattelukysely kolmosyksikön rakennustyömaan portilla, kun ihmiset tulevat töihin, AVIn Pekkala kertoi.
Yllätys meni pipariksi, koska suurin osa tarkastajista jumittui jo voimalaitosalueen kulunvalvontaan. Kolmella tarkastajalla ja molemmilla tulkeilla oli etukäteen tilatut kulkuluvat.

–Teemme työmaalla erilaisia tarkastuksia aika usein. Isosta joukosta emme nyt tietenkään ilmoittaneet etukäteen, koska se olisi vesittänyt koko idean.

Kun lopuillekin tarkastajille saatiin kulkuluvat, suurin osa työntekijöistä oli jo mennyt porteista työmaalle. Sieltä heitä on Pekkalan mukaan vaikeampi tavoittaa.

Julkisuudessa on liikkunut viime aikoina monenlaisia väitteitä ulkomaisen henkilöstön käytöstä ydinvoimalan työmaalla.

–Epäselvää tilannetta oli tarkoitus selvittää yllättäen, Pekkala sanoi.

Osa työntekijöistä ei kertonut tarkastajille edes nimeään 

Aluehallintoviraston (AVI) tarkastajat ehtivät keskiviikkona haastatella yli kolmeasataa Olkiluodon voimalatyömaalla työskentelevää ulkomaalaista.

–Muutaman yrityksen työntekijät kieltäytyivät kertomasta edes nimeään. Tiedämme kyllä hyvin nämä yritykset, sanoi Lounais-Suomen aluehallintovirastossa työsuojeluasioita johtava Seppo Pekkala.

Yhtenä ideana oli selvittää, käytetäänkö työmaalla luvatonta työvoimaa.

–Ei löytynyt sellaisia henkilöitä, joilla ei ole oikeutta olla Suomessa. Lisäksi katsoimme, löytyykö alihankintaketjusta yrityksiä, joista meillä ei ole tietoa.

Haastatteluissa saatujen tietojen perusteella viranomaiset aikovat suunnitella vastaisuudessa tehtäviä tarkastuksia.

Työmaalla tehdään pitkää päivää. AVIn mukaan ulkomaalaiset työskentelevät Olkiluodossa keskimäärin kuutena päivänä viikossa ja kymmenen tuntia päivässä.

Moitittavaa, sanoi ministeri

Työsuojeluasioista hallituksessa vastaava sosiaali- ja terveysministeri Juha Rehula (kesk.) lupaa, että työsuojeluviranomaisten pysäyttäminen Olkiluodon ydinvoimalatyömaan portille selvitetään.

–Laki turvaa työsuojeluviranomaiselle mahdollisuuden ennalta ilmoittamattomiin tarkastuksiin, Rehula sanoi eduskunnan kyselytunnilla torstaina.

Rehulan mielestä se, mitä Olkiluodossa tapahtui, on moitittavaa.
Asian esille ottanut kansanedustaja Jukka Gustafsson (sd.) piti häpeällisenä, että valtion virkamiesten työtä haitataan, kun nämä yrittävät puhdistaa harmaata taloutta ja veronkiertoa rakennusalalta.

–Olen täsmälleen samaa mieltä, Rehula vastasi.


(STT)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi