Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Hitsaaja kuoli tärpättisäiliön räjähdyksessä Oulussa

Voimakas paukaus kantautui kilometrien päähän Oulussa.

Tärpättikaasua epäillään päässeen säiliöön auki jääneestä putkesta.

 

Oulu, 15.9.2010

Terävä-ääninen räjähdys oli merkki Oulun Nuottasaaren tehdasalueen palopäällikölle siitä, että Arizona Chemicalin tehtaalla on sattunut jotain vakavaa. Hälyttävää oli myös se, että ilmassa lenteli palasia.
Veikko Kumpuojan pahat aavistukset osoittautuivat oikeiksi: yksi ihminen kuoli ja neljä loukkaantui tärpättisäiliön räjähdyksessä. Paukaus kantautui kilometrien päähän.

– Räjähdyskohteen lähistöllä oli sokissa olevia ihmisiä. Kehotin heitä siirtymään kauemmaksi samalla kun selvittelin, mitä on tapahtunut, Kumpuoja kuvailee keskiviikon tapahtumia.

Kuolonuhri on poliisin mukaan noin 30-vuotias oululainen mies. Loukkaantuneista yksi sai vakavia vammoja. Hän on hoidettavana Oulun yliopistollisen sairaalan teho-osastolla.

Uhri hitsasi tikkaita

Onnettomuus tapahtui noin puoli yhdeksän aikaan aamulla, kun viisi työntekijää oli viimeistelemässä iso noin 150 kuution tärpättisäiliön huoltotöitä säiliöalueella. Tutkinnanjohtaja, rikoskomisario Kari Rantanen kertoo, että onnettomuudessa kuollut mies oli räjähdyshetkellä hitsaamassa tikkaita säiliön päällä. Muut työntekijät olivat maan tasalla.

– Räjähdyksen voimaa kuvastaa se, että säiliön kansi lensi kymmenien metrien päähän ja sen palasia vieläkin pidemmälle, Rantanen sanoo.
Myös kuolonuhri löytyi useiden metrien päästä räjähdyspaikasta.

Työntekijät olivat alihankkijan palveluksessa. Arizona Chemicalin tehtaanjohtajan Rauno Luttisen mukaan he olivat käyneet läpi tarkan turvallisuuskoulutuksen. Hänen mukaansa säilön lähistöllä oli räjähdyksen sattuessa tiettävästi neljä kunnossapitopuolen työntekijää, joista ainakin kaksi oli hitsaajia. Kunnossapito on jalostamolla ulkoistettu Maintpartnerille.

Turman syynä kenties hitsauskipinän sytyttämä tärpättikaasu

Teräsrakenteisessa säiliöissä on ollut tärpätin tislauksessa syntynyttä polttoseosta. Luttinen kertoo, että ennen huoltoa säiliö oli tyhjennetty ja pesty moneen kertaan. Turvallisuussyistä säiliössä oli vettä.
– Vaikea sanoa, mistä tärpättiä oli tullut säiliöön, Luttinen totesi.

Räjähdysturmassa ei epäillä työturvallisuusrikosta. Poliisin ja Turvatekniikan keskuksen (Tukes) mukaan mikään ei tällä hetkellä viittaa siihen.

Tukesin tutkijan mukaan tässä vaiheessa epäillään, että tärpättikaasua pääsi säiliöön sellaisesta putkesta, jonka piti olla suljettuna säiliön korjauksen ajan. Hitsauskipinän arvellaan sytyttäneen tärpättikaasun.

Arizona Chemicalin tehtaalla järjestettiin aamupäivällä kriisipalaveri. Työntekijöiden toivomuksen mukaisesti töitä ei tehtaalla keskeytetty.
Oulun tuomiokirkossa järjestettiin keskiviikkoiltana rukoushetki räjähdysonnettomuuden vuoksi.


(STT)

 

 

Tärpätti on tulenarka neste

  • Arizona Chemical jalostaa Oulussa mäntyöljyä ja tärpättiä.
  • Tärpätti on väritön tai kellertävä, haihtuva ja tulenarka neste.
  • Käyttökohteina ovat mm. maalit, liimat, autonrenkaat, kosmetiikka, puhdistusaineet, elintarvikkeet ja vaipat.
  • Nuottasaaressa sijaitseva jalostamo työllistää 85 henkilöä.


» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi