Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Alkoholi vie yhä useamman työkyvyn

  Helsinki, 15.6. 2010

Suomalaisten lisääntyvä alkoholin käyttö näkyy jo työkyvyttömyystilastoissa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on arvioinut, että noin 45 prosentilla työkyvyttömyyseläkeläisistä eläkkeen perusteena on joko mielenterveyshäiriö tai päihteet.

–Päihteet näkyvät jo nyt ja tulevaisuudessa vielä enemmän. Tietyissä ammateissa se selittää jo ammatin poikkeavaa työkyvyttömyyseläkkeiden alkamista, etenkin miehillä, kommentoi Kuntoutussäätiön erikoistutkija Tiina Pensola.

Miehillä päihdehäiriöiden takia eläkkeelle siirrytään etenkin maa- ja vesirakentamisen avustavissa töistä sekä rakennusalalta, puuseppien ja koneenkuljettajien ammattiryhmistä.

Naisten päihdeperäiset työkyvyttömyyseläkkeet ovat yleisimpiä puutarhatöissä, siivoojilla, sairaala- ja keittiöapulaisilla, toimittajilla ja tarjoilijoilla. Naisten luvut ovat tässä suhteessa kuitenkin selvästi miesten kärkialoja pienemmät.

Kuntoutussäätiö ja Eläketurvakeskus selvittivät 30–64-vuotiaiden työkyvyttömyyseläkkeiden syitä vuosina 1997–2006.


Mielenterveys ja tuki- liikuntaelimet

Vuosittain työkyvyttömyyseläkkeelle jää noin 28000 suomalaista. Kolmasosa siirtyy työkyvyttömyyseläkkeelle mielenterveyshäiriöiden ja kolmasosa tuki- ja liikuntaelinsairauksien vuoksi.

Tutkimus ei tuonut esiin mitään suuria yllätyksiä. Työntekijäammateista jäädään työkyvyttömyyseläkkeelle kaksi kertaa useammin kuin asiantuntijatehtävistä. Asiantuntijoiden työkyvyn vievät yleisimmin mielenterveyden häiriöt, kun työntekijäammateissa myös tuki- ja liikuntaelinvaivat ovat yleisiä. Työntekijöiden huonompaa tilannetta selittävätkin erityisesti selkäkivut ja nivelrikot.

–On varsin vaikea ehkäistä kokonaan niin yleisiä ilmiöitä kuin tuki- ja liikuntaelin tai mielenterveysoireet ovat. Pitäisikin tukea ihmisiä selviytymään töissä näistä oireista huolimatta, kommentoi aiheesta viime viikolla väitellyt Mehiläisen johtava työterveyslääkäri Kari-Pekka Martimo.

Työterveyslaitoksen tutkijanakin toimiva Martimo kertoo, että usein se viimeinen tuuppaus työkyvyttömyyseläkkeelle on jokin iso työpaikalla tapahtunut muutos.


Muutos syö mielekkyyttä


Jatkuva muutos on Martimon mielestä vaikea hallittava työterveyshuollollekin. Yritykset kilpailuttavat esimerkiksi siivousfirmat, ottavat halvimman ja työntekijöiden olisi vain sopeuduttava.

–Siivoojat siirtyvät muihin töihin tai yt-neuvotteluihin. Eli tämä jatkuva muutos on tullut sotkemaan sitä, että työstään saisi sen saman tyydytyksen kuin aiemmin. En pitäisikään tuki- ja liikuntaelinsairauksien syynä pelkästään fyysistä kuormitusta vaan työn jatkuvaa muutosta. Esimerkiksi siivoojalla ja keittiöapulaisella on se työn punainen lanka kadonnut.

Työn mielekkyys on kuitenkin Martimon mukaan tärkeää työkyvyn säilyttämisessä ja siksi hän uskoo, että yliopisto-opettajat ja tutkijat siirtyvät harvoin työkyvyttömyyseläkkeille.

–Ei tutkijan työ helppoa ole, kun pitää huolehtia rahoituksesta ja aikatauluista. Jos sinulla kuitenkin on joku sisäinen missio ja haluat saavuttaa työlläsi muutakin kuin kuukausipalkkasi, sillä on tärkeä merkitys. Kukaan ei jaksa loputtomiin, jos häntä loputtomasti koetellaan.


(STT)
 Työttömyys, masennus ja seuraavaksi työkyvyttömyys

–Työkyvyttömyyseläkkeelle siirrytään keskimäärin 52,2 vuoden iässä.

–Työntekijäammateissa miehet jäävät naisia useammin eläkkeelle.

–Työntekijäammateissa työttömyys edeltää usein masennusperuista työkyvyttömyyseläkettä.

–Asiantuntijanaisia eläköityy masennuksen vuoksi, usein yli 58-vuoden iässä.

–Vajaa viidennes työkyvyttömyyseläkeläisistä saa osatyökyvyttömyyseläkettä.

–Työkyvyttömyyseläkeläisten köyhyys on melko yleistä.

–Mielenterveyshäiriöistä aiheutuvien työkyvyttömyyseläkkeiden puolittaminen siirtäisi keskimääräistä eläkkeellesiirtymisikää puoli vuotta.

–Tuki- ja liikuntaelinsairauksista johtuvien työkyvyttömyyseläkkeiden puolittamisen vaikutus olisi 3 kuukautta.Lähde: Ammatit ja työkyvyttömyyseläkkeet, STM:n julkaisuja
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi