Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Kaasuletkujen oikea asennus on tärkeä osa kaasuturvallisuutta

  03.06.2010


Nestekaasun ja maakaasun kaasuletkujen käytössä on sattunut vahinkoja ja läheltä - piti- tapauksia, jotka  oikealla asennuksella  olisi  voitu  välttää.  Tehdas- tai verstasasennukset sekä yhdenmukaiset menettelytavat, standardinmukaiset letkut ja liittimet luovat perusedellytykset kaasuturvallisuudelle.

Kaasuletkujen ja niiden liittimien asennuksissa on käytettävä kyseiselle kaasulle sekä käyttöolosuhteille tarkoitettuja letkuja ja liittimiä. Myös niiden paineluokan ja lämpötila-alueen on oltava käyttökohteen mukaisia. Samoin letkujen ja liittimien pitää olla eurooppalaisten standardien mukaisia ja testattuja. Erityisesti nestemäistä kaasua käytettäessä on varmistettava, että letku on sopiva.

Letkujen ja liittimien käytön peruslähtökohtana on, että niiden asennukset ovat joko valmiita tehdasasennuksia tai verstasmaisissa olosuhteissa tehtyjä asennuksia. Molemmissa tapauksissa letkun ja liittimen pitää olla yhteensopivia ja valmistajan suositusten mukaisia.

Käytettäessä pikaliitintä, joka mahdollistaa letkun liittämisen ja irrottamisen ilman työkaluja, on tämän liitostavan oltava sellainen, että kaasun virtaus estyy pikaliitännän avauksen yhteydessä.

Jos letku ja liitin joudutaan liittämään yhteen asennustilanteessa, niin liitostyö on tehtävä ammattitaitoisesti ja valmistajan/valtuutetun edustajan antamien kirjallisten ohjeiden mukaisesti tai sen tulee perustua asennus/kaasuyhtiöiden kirjallisiin työ- ja toimintaohjeisiin. Ohjeiden pitää sisältää myös työn luotettavuuden ja oikeellisuuden tarkastusmenettely. Asennustyössä on käytettävä kyseiseen tarkoitukseen sopivia työkaluja. Klemmariliitokset ovat sallittuja vain nestekaasun pienasennuksissa.

Kaasuasennuksesta on annettava todistus, jonka allekirjoittaa asennusliikkeen vastuuhenkilö. Todistuksesta tulee käydä tarkasti ilmi, mitä se kattaa.

(Tukes)
 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi