Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Hoitojonojen venyminen syö ihmisten työkykyä

  Helsinki, 1.6. 2010

Pitkät hoitojonot tuottavat inhimillistä kärsimystä, ja liian pitkä odottelu syö samalla suomalaisten työvuosia. Ylilääkäri Jukka Kivekäs työeläkeyhtiö Varmasta kertoo, että hoidon liian pitkä jonottaminen lisää merkittävästi työkyvyttömyyseläkkeiden määrää.

–Kolmessa isossa eläkeyhtiössä tehtiin syksyllä selvitys, jossa käytiin läpi noin 300 tuki- ja liikuntaelinsairauksista aiheutunutta eläkehakemusta. 17 prosenttia näistä tapauksista oli sellaisia, joissa olisi ehkä voitu välttää eläkejakso, jos hoito olisi järjestynyt viivytyksettä.

Kivekäs lisää, että tästä joukosta valtaosalla oli vielä työsuhde voimassa, joten heidän paluunsa työelämään olisi ollut helppoa, jos hoidot tai tutkimus olisivat järjestyneet ajoissa.

–Me arvioimme, että tämä tarkoittaisi valtakunnan tasolla vuosittain noin 2000:ta ihmistä.

Kivekkään mielestä ongelman taustalla on terveydenhuollon vastuunkannon hajanaisuus. Kuntia uhkaa hoitotakuun raja-aikojen ylittämisestä uhkasakot, mutta kunta ei juurikaan hyödy nopeasta hoidon järjestämisestä.

Viimeksi hoitotakuun ylittämisestä on saanut huomautuksia Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri.


Seitsemän sairasta vuotta

Tuki- ja liikuntaelinsairaudet olivat vuonna 2009 Kelan mukaan yleisin sairauspäivärahan syy. Samalla ne vievät suomalaisia yleisimmin myös työkyvyttömyyseläkkeelle. Työkyvyttömyyseläkkeet taas ovat merkittävässä asemassa, jos työuria halutaan oikeasti pidentää.

–Sillä on isompi merkitys kokonaisuuteen kuin sillä, ollaanko 60 ikävuoden jälkeen töissä vuosi tai kaksi.

Valtaosa tuki- ja liikuntaelinsairauksista on hitaasti eteneviä rappeumasairauksia, mutta niiden aiheuttamia haittoja voidaan vähentää fysioterapialla ja kuntoutuksella.

Kivekäs viittaa selvityksiin, joiden mukaan työkyvyttömyyseläkkeelle jäävät ihmiset ehtivät sairastaa työkyvyttömyyden aiheuttamaa sairautta keskimäärin seitsemän vuotta ennen eläkkeelle lähtöä. Eli aikaa taistella toimintakyvyn puolesta olisi.

–Jos on esimerkiksi hitaasti etenevä selkäsairaus ja on trukkikuljettaja, niin ongelmia tulee. Silloin pitäisikin ajoissa miettiä, löytyisikö työpaikalta jotain muuta työtä, missä työntekijä voisi jatkaa, sanoo Kivekäs.


(STT)
 

» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi