Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Ylipitkät työpäivät heikentävät päättelykykyä

  Helsinki, 10.2. 2010

Työhyvinvointia kohentamalla voitaisiin mahdollisesti ehkäistä myös dementiaa. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi ylipitkää työpäivää tekevillä päättelykyky heikkenee muita nopeammin.

–Kun englantilaisia valtion virkamiehiä seurattiin yli 20 vuoden ajan, murheellinen käyrä kertoi älyllisen suorituskyvyn alkavan laskea jo 40 vuoden iässä. Niillä, jotka tekivät ylipitkiä työpäiviä ja kokivat univaikeuksia, älyllinen suorituskyky heikkeni vielä vielä jyrkemmin kuin muilla, sanoo tutkimusprofessori Mika Kivimäki Työterveyslaitokselta.

Sydän- ja verisuonitauteja on jo pystytty ehkäisemään, kun asiaan on puututtu ajoissa. Sen sijaan dementiaa lähdetään selvittämään vasta kun muutokset näkyvät eli yleensä yli 65 vuotiailla. Kuitenkin dementia voi kehittyä samaan tapaan kuin verisuonitaudit eli pikkuhiljaa, uskoo Kivimäki. Hänen mielestään dementian ehkäisyä pitäisi pyrkiä kaikin keinoin aikaistamaan.


Ylikuormitetut hoitajat hakevat apua masennuslääkkeistä


Masennuksen yhteys työelämään on todettu monissa tutkimuksissa, mutta tutkimuksia on myös kyseenalaistettu.

Kivimäen mielestä sairaalamaailmassa tehty tutkimus kuitenkin kertoo selvää kieltä. Siinä näkyy, miten työntekijöiden masennuslääkkeiden käytön aloittamista edelsi selvä ylikuormitusjakso osastolla. Mitä enemmän potilaita oli ylipaikoilla, sitä enemmän työntekijät turvautuivat psyykenlääkkeisiin. Stressijaksot näkyivät myös sairauslomissa.

Työhyvinvoinnin parantamisen taloudellinen hyöty on myös osoitettu moneen kertaan. Tutkimusten mukaan yritysten työhyvinvointiin sijoittamalle eurolle voidaan saada jopa kuusinkertainen tuotto, sanoo tutkimusprofessori Guy Ahonen Työterveyslaitokselta.
Myös kunnat voivat tehdä hyviä sijoituksia.

Pienessä Dragsfjärdin kunnassa panostus työhyvinvointiin 20-kertaistettiin ja sijoitetulle pääomalle saatiin 46 prosentin tuotto. Henkilöstön hyvinvointi parani ja sairauspoissaolot sekä ennenaikaiset eläkkeet vähenivät.

Ahosen mielestä tärkeää olisi, että tutkimukset otettaisiin vihdoin vakavasti eikä heti epäiltäisi pilkkuvirhettä.
Kivimäki ja Ahonen puhuivat Työterveyslaitoksen isännöimässä kansainvälisessä kokouksessa keskiviikkona.


(STT)

 
–Suomessa sijoitetaan työhyvinvointiin vuosittain noin kaksi miljardia euroa.

–Tämä on alle kymmenesosa ennenaikaisen eläköitymisen, sairauspoissaolojen ja tapaturmien kustannuksista.

–Parhaat työhyvinvointihankkeet ovat vähentäneet sairauspoissaoloja keskimäärin 27 prosenttia, hoitokustannuksia 26 prosenttia ja vakuutusmaksuja 32 prosenttia.

–Keskimääräinen tuotto työhyvinvointiin sijoitetuille euroille on lähes kuusinkertainen ja parhaimmillaan jopa kymmenkertainen.

Lähde: Työterveyslaitos
» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi