Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Eläkkeelle jäänti houkuttaa naisyrittäjiä vähemmän kuin työntekijöitä

  Helsinki, 4.2. 2010

Yrittäjänä toimiminen tuo naisille paljon hyvää. Suurin osa naisyrittäjistä on tyytyväisiä työhönsä, mikä näkyy tarmokkuutena ja uppoutumisena työhön sekä työstä saatavana ilona. Jopa puolet naisyrittäjistä kertoo innostuvansa työstään joka päivä.

Naiset tykkäävät yrittäjyydestä niin paljon, että kolme neljästä haluaisi jatkaa, vaikka toimeentulo olisi turvattu muutenkin. Eläkeajatukset houkuttavat vähemmän kuin työntekijänaisia.

Parhaiten menee yrittäjillä, jotka toimivat terveys- ja sosiaalialalla tai henkilökohtaisissa palveluissa.

Naisyrittäjien työkyky ja terveys ovat melko hyvät, ilmenee työ- ja elinkeinoministeriön teettämästä tutkimuksesta, jossa selvitettiin naisyrittäjien työhyvinvointia. Heidän tärkeimmät voimanlähteensä ovat oma perhe ja muut naisyrittäjät.

–Yrittäjänaisten elintavat ovat hyvät. He esimerkiksi tupakoivat vähemmän kuin muut työssäkäyvät naiset, kuvailee kehityspäällikkö Helena Palmgren Työterveyslaitoksesta.


Stressi yrittäjillä yleistä


Yrittäjänaisilla on kuitenkin pulmia fyysisen työkyvyn kanssa, sillä joka kolmas heistä tekee raskasta ruumiillista työtä. Lisäksi taloudellinen epävarmuus, työpaine ja liialliset paperityöt kasvattavat stressiä, mikä vie voimia.

Eniten stressi painaa niitä naisyrittäjiä, jotka toimivat työnantajina tai majoitus- ja ravitsemusalalla. Näillä ryhmillä on myös suurimpia vaikeuksia työn ja muun elämän yhteensovittamisessa.

–Naisyrittäjillä on selvästi enemmän stressiä kuin muilla työssäkäyvillä naisilla, kuvailee kehityspäällikkö Helena Palmgren

Sen sijaan yli 55-vuotiaat naiset ovat saaneet eri elämänalueet tasapainoon, sillä he kertoivat tutkimuksessa, että työ ei juuri haittaa heidän muuta elämänsä.

Yrittäjänaiset kuormittuvat työssään myös jatkuvien keskeytysten ja työn epävarmuuden takia. Varsinkin teollisuudessa yrittäjinä toimivat naiset ovat huolissaan epävarmoista suhdanteista.

Palmgren sanoo, että naisyrittäjiä eivät juuri haittaa työyhteisön ihmissuhdeongelmat eivätkä työntekijöiden poissaolot.

Naiset nimesivät irtautumisen töistä ja levon tärkeimmiksi keinoiksi työssä jaksamisen tukemisessa. Silti joka seitsemäs naisyrittäjä ei ollut pitänyt vuoteen lainkaan lomaa.

Ministeriön Työterveyslaitoksella teettämässä tutkimuksessa oli reilut 1200 naisyrittäjää.

Lue myös aiheeseen liittyvä blogimerkintä:

»Porkkanoita työurien pidentämiseen

STT
 

Terveys- ja sosiaalialalla yrittävillä naisilla menee parhaiten.


Nuoret yrittäjänaiset törmäävät yhä seksuaaliseen häirintään

–Neljännes yrittäjänaisista on kokenut epäasiallista kohtelua sukupuolensa takia. Useimmin nainen törmää tällaiseen käytökseen rakennusalalla, kuljetusalalla ja varastointitöissä. Näillä aloilla on eniten myös seksuaalista häirintää. Sen kohteena ovat erityisesti alle kolmekymppiset yrittäjänaiset.

–Fyysistä väkivaltaa tai sen uhkaa naisyrittäjät kohtaavat useimmiten hotelli- ja ravintola-alalla sekä terveys- ja sosiaalipalveluissa.

–Yrittäjistä kolmannes on naisia. Heistä alle kolmannes on työterveyspalvelujen piirissä.

–Varsin moni on hankkinut hyvän koulutuksen ja haluaa kehittää osaamistaan edelleen.

Lähde: Naisyrittäjien hyvinvointi-tutkimus


» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi