Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Eettinen kuormitus työssä on vakava ja kallis uhka

Asiantuntijapuheenvuoroja verkon kautta kaikkien kuultavaksi

15.10.2009

Työhyvinvointifoorumin seminaarissa pohdittiin ensi kertaa laajalla joukolla työn eettistä kuormittavuutta. Tilaisuuden asiantuntijapuheenvuorot on julkaistu multimediaohjelmina verkossa, missä ne ovat vapaasti ja maksutta käytettävissä.

Kilpailu, kiire, organisaatiomuutokset, resurssien rajallisuus tai kaiken aikaa kovemmiksi kasvavat tavoitteet synnyttävät eettisesti haastavia tilanteita päivittäin arkisissakin työtehtävissä. Tutkimuksen mukaan esimerkiksi 70% terveydenhuollon johtajista ilmoittaa kokevansa jatkuvasti eettisiä ongelmia, jotka johtuvat liian pienestä henkilöstömäärästä. Eettisesti kiperiä valintoja pohditaan sosiaali- ja terveysalalla toistuvasti myös käytännön asiakastyössä.
Eettiset paineet ovat toistaiseksi pysyneet kuitenkin taustalla, kun on etsitty ratkaisuja työhyvinvoinnin lisäämiseen ja työn kuormittavuuden hallintaan.
- Etiikkaan kannattaa ja tulisi panostaa. Moraalinen suhtautuminen omaan työhön ja työyhteisöön antaa työlle sisäisen mielekkyyden ja arvon, jota mikään ulkoinen tekijä ei voi korvata, muistuttaa professori Veikko Launis Turun yliopistosta ja suosittelee panostusta etiikan opetukseen ja johtamiskoulutukseen.
Kannattavuuteen tuo oman näkökulmansa sosiaali- ja terveysministeriön yli-insinöörin Harri Halmeen laskelma. Terveydenhuollon valvontahankkeessa koottujen tietojen mukaan maamme sairaanhoitopiirien työntekijöiden vuotuiset sairauspoissaolot maksavat kansantaloudelle jopa reilusti yli 200 miljoonaa euroa. Eettisen kuormituksen seuraukset ovat osa tätä hintaa.

Veikko Launis ja Harri Halme olivat alustajia Kannatko eettistä kuormaa -seminaarissa, jossa sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset pohtivat työn eettisiä ongelmia, niiden tunnistamista ja ratkaisuja.
Seminaarissa todettiin, että kuormituksen hallinta työssä liittyy hyvään johtamiseen, vastuulliseen esimiestyöhön ja yksilön valintoihin ja osaamiseen. Haasteet ovat mittavat, koska eettinen kuormittavuus koskettaa niin johtoa, esimiehiä, työntekijöitä kuin asiakkaitakin. Taustalla ovat jatkuvat organisaatioihin ja niiden toimintaan liittyvät muutokset, jotka suunnittelemattomina saattavat vaikuttaa mahdollisuuksiin toteuttaa ammattieettisiä ohjeita ja arvoja työssä.
Seminaarin paneelissa työmarkkinatahojen edustajat korostivat jo tehtyjä käytännön toimenpiteitä sekä halusivat tukea eettisten kysymysten käsittelyä osana työpaikan arkea, johtamista ja työsuojelutyötä.
Seminaarin järjestivät yhteistyössä Työhyvinvointifoorumi ja Metropolia Ammattikorkeakoulu.
Työhyvinvointifoorumi on sosiaali- ja terveysministeriön käynnistämä kansallinen yhteistyöverkosto työhyvinvointia edistäville organisaatioille.

Edistääkseen keskustelua työn eettisestä kuormituksesta, Työhyvinvointifoorumi on julkaissut kaikki Kannatko eettistä kuormaa? -seminaarin asiantuntijapuheenvuorot verkossa. Ajatuksena on, että taltiointeja käytettäisiin esimerkiksi työpaikoilla ja oppilaitoksissa pohjustuksena pohdinnoille näistä kysymyksistä.
Puheenvuorotaltioinnit ovat ammattijournalistien toimittamia multimediaohjelmia, joissa kuunneltavaa seminaarialustajan puhetta täydentävät hänen tilaisuudessa käyttämänsä powerpoint-diat.
Taltioinnit ovat maksuttomia ja ne löytyvät Työhyvinvointifoorumin verkkosivuston kautta:
» Tyohyvinvointifoorumi.fi

tai suoraan verkko-osoitteesta
» Parhaatkaytannot.fi/thf_eettinenkuorma

Paneelin ja työpajojen yhteenvedot sekä luentojen pdf-tiedostot ovat seminaarin ohjelmasivulla:
» Stm.fi/seminaarit/kannatko_eettista_kuormaa


(Työhyvinvointifoorumi)

 
Kannatko eettistä kuormaa? -seminaarin asiantuntija-alustajat olivat ylijohtaja Leo Suomaa, professori Veikko Launis, professori Helena Leino-Kilpi, varatoimitusjohtaja Tuomo Hari, johtava sosiaalityöntekijä Eija Huovila, apulaisosastonhoitaja Laura Simani, yli-insinööri Harri Halme, tutkimuspäällikkö Riitta Seppänen-Järvelä, tiimipäällikkö Marjukka Laine, suunnittelupäällikkö Tero Meltti sekä professori Pirkko Vartiainen.

Paneeliin teemasta Työnantajan ja työntekijöiden toimet eettisen kuormituksen osalta osallistuivat Bjarne Andersson, tutkija, Kunnallinen työmarkkinalaitos, Kari Haring, asiantuntijalääkäri, SAK, Kari Kaukinen, ylilääkäri, Elinkeinoelämän keskusliitto EK, Oili Marttila, neuvottelupäällikkö, Kirkon työmarkkinalaitos, Päivi Lanttola, neuvotteleva virkamies, Valtionvarainministeriö, Riitta Työläjärvi, sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija, STTK.


» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi