Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Raskas työ verottaa yhä rankemmin etenkin nuorten terveyttä

  Helsinki, 6.10.2009

Raskasta työtä tekevien terveys on heikentynyt ja sairauspoissaolot lisääntyneet viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana. Myös nuoremmilla työntekijöillä on paljon terveysoireita.
–Työolot koetaan rasittavina eikä näköpiirissäkään ole myönteistä kehitystä, sanoo Eläkevakuutusyhtiö Eteran tutkija Helena Rytkönen. Erityisesti raskaan työn raatajia kiusaavat tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä stressi.
Eteran 10 vuotta jatkuneessa seurantatutkimuksessa on seurattu rakennuksilla, satamissa sekä metsä- ja maatalousaloilla työskentelevien terveyttä. Kyselyn sai noin 5000 työntekijää.

Sairauspoissaolot lisääntyivät koko seuranta-ajan. Viimevuotisessa kyselyssä sairauslomalla oli ollut edeltävän vuoden aikana 57 prosenttia vastanneista. Poissaolot vähenivät iän myötä. Nuorista lähes 60 prosenttia oli ollut sairauslomalla, vanhimmassa ikäryhmässä poissaoloja oli vain joka toisella.
Viimeisenä seurantavuonna kova stressi oli vaivannut joka kymmenettä vastaajaa. Stressivaivat lisääntyivät iän karttuessa aina 60 vuoteen asti. Tähän ikään päästyään ihmiset ehkä hiukan hellittävät ja stressiä oli vähemmän kuin nuoremmilla.

Vain harva jaksaa puurtaa eläkeikään

Raskasta työtä tekevät kuvasivat työtään paitsi ruumiillisesti raskaaksi myös henkisesti vaativaksi. Vain harva jaksaakin puurtaa näillä aloilla eläkeikään asti.
Eteran vakuutetuista vain joka kymmenes siirtyy vanhuuseläkkeelle suoraan työelämästä. Työkyvyttömyyseläkkeelle jäädään keskimäärin jo 52-vuotiaana, toteaa Eteran ylilääkäri Juhani Juntunen. Hän uskoo kehityksen jatkuvan huonoon suuntaan, ellei tuki- ja liikuntaelinsairauksien ja mielenterveysongelmien ehkäisyyn todella paneuduta. Tutkimuksen tuloksia aiotaan käyttää hyväksi muun muassa juuri työkyvyttömyysriskin hallintaan.

Helena Rytkönen pitää huolestuttavana, että myös nuoremmilla työntekijöillä on niin paljon oireita. Nuoretkin kokivat työnsä kuormittavaksi. Työhyvinvointi olisikin muistettava jo silloin, kun nuoret aloittavat työnteon.

STT–SINIKKA SUOSALMI

(STT)
 

Lue tutkimuksesta lisää:
» Tuki- ja liikuntaelinten sairaudet vaanivat edelleen raskaan työn tekijöitä» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi