Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Rakennustelineillä sattuneita tapaturmia

12.2.2009

Kymmenen kuvausta rakennustelineillä sattuneista tapaturmista. Kuvaukset ovat lyhyitä ja niissä on pyritty kuvaamaan tapaturman päävaiheet, keskeisimmät syyt sekä seuraukset.

1. Työntekijä putosi työtelineeltä ja loukkasi päänsä

Työntekijä kiipesi työtelineelle asentaakseen siirtoseinän kiskoa, jolloin hän putosi telineen päältä maahan loukaten päänsä ja mennen tajuttomaksi. Kohteessa ei ollut laadittu turvallisuussuunnitelmaa. Työpukkia ei ollut koottu asennusohjeen mukaisesti ja työtasolla oli ovien ripustamiseen tarkoitettuja pyörästöjä, jotka saattoivat aiheuttaa tasapainon menetyksen. Lisäksi tason kahdessa jalassa olevia pyöriä ei ollut lukittu.

Jotta vastaavat tapaturmat voitaisiin välttää, on työtaso mitoitettava työn luonteeseen sopivaksi. On otettava huomioon myös tavaran sijainti, ominaisuudet ja kuljetus. Työpukin pyörät tulee lukita aina ennen telineelle nousua.


2. Siirrettävä kaide putosi työntekijän selkään

Elementtitelineestä laskettiin kuusi metriä pitkää kaidejohdetta telinevinssiä käyttäen. Työntekijä oli vastaanottamassa kaidetta telineen alimmalla tasolla. Kaide irtosi kiinnityksistään välittömästi ylimmällä tasanteella kymmenen metriä työntekijän yläpuolella ja putosi työntekijän selkään. Työntekijä loukkasi lapaluunsa.

Käytetyssä vinssissä oli lisälukko, jota ei käytetty. Putoaminen johtui todennäköisesti virheellisestä kiinnityksestä. Putoavien esineiden vaara-alueella ei myöskään olisi saanut olla työntekijää.


3. Työntekijän ote lipesi jäisellä telineellä ja hän putosi

Työntekijä oli poistamassa sokeaa laippaa kuumaöljylinjasta telineellä, joka oli 175cm:n korkeudessa. Työn aikana tiiviste putosi maastolaatalle ja työntekijä kiipesi hakemaan sitä. Hän lähti kiipeämään alas, jolloin hänen otteensa lipesi ja hän putosi kyljelleen maastolaatalle. Työntekijä sai oikean käden ranteeseen ja vasemman käden kyynärpäähän murtumat.

Telinettä pystytettäessä ei ollut huomioitu valmistajan asennusohjetta nousuteitä koskien. Telineet olivat tapahtumahetkellä jäiset ja liukkaat, eikä työntekijällä ollut kokemusta telinetyöskentelystä. Telineenvalmistajan asennusohjeita tulee noudattaa, jotta vastaavanlaiset tapaturmat voidaan välttää.


4. Opiskelija putosi keskeneräiseltä telineeltä loukaten kätensä

Ammatillisessa oppilaitoksessa opiskeleva opiskelija oli työssäoppimis jaksolla. Hän oli työparinsa ja ohjaajan kanssa koonnut Haki-telineet, mutta ne eivät olleet vielä valmiit. Opiskelija nousi telineelle ohjaajansa perässä astuen irtonaisille laudoille. Lautoja ei ollut tuettu molemmista päistä ja opiskelija putosi työtason läpi neljän metrin korkeudesta. Opiskelija loukkasi pudotessaan oikean kätensä.

Työskenteleminen keskeneräisellä ja tarkistamattomalla työtelineellä aiheutti tapaturman. Työnopastus, valvonta ja johto oli ollut puutteellista. Työ tulee suunnitella huolella ja toteuttaa suunnitelmien mukaisesti, jotta vaaratilanteita ei pääse syntymään. Lisäksi on annettava kunnollinen työhön opastus.


5. Työtasoelementti putosi alas, jolloin työntekijä putosi syntyneestä aukosta lattialle


Työntekijä suoritti telineiden purkutyötä 1,6m korkeudella. Yksittäinen työtasoelementti putosi toisesta päästään vaakaputken päältä ja työntekijä putosi syntyneestä aukosta jaloilleen alas betonilattialle. Putoamisen seurauksena kantapään luu murtui. Putoamissuojausta ei ollut järjestetty, minkä vuoksi tapaturma pääsi sattumaan.


6. Työntekijä astui puuritilän päälle, jolloin se petti hänen allaan

Työntekijä oli laskemassa puuritilätasoja alemmas seuraavaa työvaihetta varten. Loukkaantunut työntekijä oli vastaan ottamassa ritilöitä. Astuessaan juuri asennetun puuritilän päälle, puuritilä petti ja vahingoittunut putosi ritilän mukana maahan. Putoamisen seurauksena oikean käden peukalo murtui.

Ritilän kuntoa ei ollut arvioitu sitä uudelleen asennettaessa, vaikka sen toisen pään tukilauta oli aiemmin osittain rikkoutunut. Työntekijällä oli lyhyt työkokemus telinetyöskentelystä.

Korkealla tehtävissä töissä on käytettävä putoamissuojausta ja työ tulee suunnitella ja toteuttaa suunnitelman mukaisesti. Lisäksi työntekijöille on annettava kunnollinen koulutus.


7. Työtaso kaatui

Työntekijä oli asentamassa torninosturilla nostettuja työtasoja paikoilleen. Hän laski alemmalle tasolle tarkoitetun suojakaide-elementin oman tasonsa suojakaiteen yli, jolloin työtaso kaiteineen kaatui ja työntekijä putosi. Työtasoa ei ollut kiinnitetty päistään telineeseen. Tapaturman seurauksena työntekijä sai murtumat molempiin ranteisiin ja hiusmurtuman selkärankaan.


8. Juoksuja ylös kiivennyt työntekijä putosi

Työntekijä kiipesi muuraustelineen juoksuja pitkin ylös. Noin viiden metrin korkeudessa juoksu irtosi, kun hän tarttui siihen kädellään. Työntekijä putosi maahan. Telineessä ollut juoksu oli viallinen, minkä vuoksi sitä ei ollut asennettu asianmukaisesti paikoilleen.

Työntekijöille on annettava riittävät tiedot työmaan haitta- ja vaaratekijöistä. Työtasolle tulee kulkea ainoastaan asennettua nousutietä pitkin. Telineessä käytettävien osien tulee olla ehjiä ja ne tulee asentaa ohjeiden mukaan. Telineeseen pitää kiinnittää telinekortti.


9. Alustaansa kiinnittämätön työtaso kiepahti, kun sen päälle astuttiin


Työntekijä oli purkamassa telinettä puurakenteisen kehikon päälle tehdyn telineen päältä. Telineen työtasot olivat kotelotasoja, jotka tulivat 20cm yli tukipalkkien reunojen. Kun työntekijä astui työtason päätyreunalle, taso kiepahti ja työntekijä putosi maahan.

Työtasoja ei ollut kiinnitetty alustaansa, mikä mahdollisti keikahtamisen. Jotta vastaavanlaisia tapaturmia ei sattuisi, on järjestettävä tarpeelliset työ- ja suojatelineet. Telineet on koottava ohjeiden mukaan ja niissä on oltava asianmukaiset kulkutiet. Työtasot tulee varustaa kaitein.


10. Työntekijä poisti työtasot ja putosi itse alas loukaten selkänsä


Työntekijä oli asentamassa julkisivumuurauksessa käytettävää ohjaustankoa. Tanko ei mahtunut seinän ja telineen väliin, jolloin työntekijä irrotti ohjaustangon kohdalla olleet työtasot. Sen jälkeen hän kiipesi kiinnittämään tuulen irrottamia pressuja ja putosi itse poistamiensa työtasojen muodostamasta aukosta maahan. Putoamisen seurauksena hän loukkasi selkänsä.

Onnettomuus pääsi syntymään, koska työtasot poistettiin. Telineet tulee asentaa ja niitä tulee käyttää ohjeiden mukaisesti. Korkealla työskennellessä on käytettävä putoamisen estäviä suojaimia.

Lähde: Tapaturmaselostusrekisteri

(Turvallisuusuutiset.fi)
 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi