Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Hangon kattilaräjähdys selvitetty

25.2.2008

Hangossa tapahtui 25.10.2007 höyrykattilan koekäytössä tulipesäräjähdys, jossa sai surmansa yksi henkilö. Tukes tutki onnettomuutta yhdessä Uudenmaan työsuojelupiirin kanssa ja on nyt julkaissut tutkintaraportin.

Tukes suosittelee onnettomuustutkinnan perusteella, että kattilalaitosten koekäytössä on erityisesti huolehdittava toiminnan johtamisesta ja pätevän käytön valvojan nimeämisestä koekäytölle. Lisäksi Tukes esittää parannuksia kattilalaitosten vaaroja koskevaan selvitykseen ja teknisiin järjestelmiin.


1. Kattilalaitosten koekäytön turvallisuuden varmistaminen


Kattilalaitoksen toimittajan ja tilaajan on sovittava tilanteen mukaan keskenään, kuinka koekäytön valvonta ja turvallisuus varmistetaan asennuspaikalla ja erityisesti siitä, kuka johtaa koekäyttöön liittyvää toimintaa siihen asti, kunnes kattilalaitos luovutetaan tilaajalle.

Koekäytölle on nimettävä pätevyysvaatimukset täyttävä käytön valvoja. Koekäyttö katsotaan kattilan käyttämiseksi. Jos tarkastuslaitos aloittaa ensimmäisen määräaikaistarkastuksen tekemisen koekäytön aikana, on suositeltavaa, että tarkastuslaitos tarkastaa tällöin koekäytön käytön valvojan pätevyyden.

Koekäytölle on varattava riittävästi henkilöresursseja ja aikaa, jotta koekäyttö voidaan suorittaa turvallisesti. Koekäyttöä suorittava henkilöstö on perehdytettävä tehtäviinsä ja koekäytölle on oltava ohjeet, joiden tulee olla henkilöstön käytettävissä koekäytön alkaessa.


2. Kattilalaitosten vaaroja koskevan selvityksen parannusehdotuksia


Kattilalaitoksen vaaroja koskevassa selvityksessä on kiinnitettävä erityistä huomiota erilaisten polttoaineiden vaaroihin. Selvityksessä tulee ottaa huomioon myös kattilan ja polttimien valmistajien asiantuntemus erilaisten polttoaineiden käytöstä kattilassa. Selvityksen tulokset on otettava huomioon kattilalaitoksen käyttöohjeissa ja käyttöhenkilökunnan perehdytyksessä.


3. Kattilalaitosten teknisten järjestelmien parannusehdotuksia


Tukes suosittelee kaikkien kattiloiden osalta, joiden räjähdysluukussa on tulipesän tarkkailun näkölasi, harkittavaksi turvallisempaa ratkaisua tulipesän tarkkailuun. Kattilan räjähdysluukkuun asennettu tulipesän tarkkailun näkölasi ei ole hyvä ratkaisu, koska räjähdysluukun tehtävänä on tulipesän suojaaminen ja ylipaineen purkaminen häiriötilanteissa. Tulipesän räjähdysluukun edessä oleminen on vaarallista kattilan ylös- ja alasajojen yhteydessä ja myös käytön aikana.

Tukes suosittelee polttimen sulkuventtiilien sijoittamista mahdollisimman lähelle poltinta ja polttoainelinjojen venttiilien auki- ja kiinniasentojen merkitsemistä selvästi. Jos polttoainelinjoissa on käsisulkuventtiilejä, tulee niiden auki- ja kiinniasennosta saada tieto automaatiojärjestelmään.

(Turvatekniikan keskus)
     

 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi