Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Työntekijä loukkaantui teräslankanauhaa puhdistaessaan

 

Onnettomuus sattui vuonna 2005 kaapelinkäärintäkoneella työskennellelle työntekijälle. Työntekijä käynnisti vetopuolella olevasta käyttöpaneelista vetokoneen ja siirtyi sitten aidatun alueen läpi käärintäkoneen käyttöpaneelille. Käynnistettyään käärintäkoneen hän palasi aitaukseen vetopuolelle ja poisti käsin teräslankanauhaan letkukoneesta tulleen ylimääräisen kumin. Poistaessaan kumipuserretta käsin, työntekijän toinen käsi puristui teräslankanauhan ja jäähdytysrumpujen taittorullan väliin.
 
Onnettomuus pääsi syntymään, koska kaapelinkäärintäkoneen käydessä teräslankanauhan ja jäähdytysrumpujen taittorullan väliin muodostuu puristumiskohta ylemmän jäähdytysrummun puolelle. Tämä puristumiskohta oli työntekijän ulottuvilla, vaikka se oli suoja-aitauksen sisäpuolella. Tämä johtui siitä, että aitauksen ovien aukaiseminen ei estänyt jäähdytysrumpujen ja teräslankanauhan liikettä. Puristumiskohtaan ulottumista ei myöskään ollut estetty suojuksin tai turvalaittein.
 
Jäähdytysrummuilla oli aiemmin sattunut vastaavan tyyppinen tapaturma. Koneen ympärille oli rakennettu suoja-aitaus, jossa oli koneen toimintaan kytketyt ovet. Ovien aukaisemisen oli tarkoitus estää koneen toiminta lukuun ottamatta ajoa käsiohjauksella. Aidan ja ovien asennuksen jälkeen työnantaja ei kuitenkaan ollut seurannut koneen käyttöä eikä muutenkaan varmistunut siitä, että kytkennät toimivat tarkoitetulla tavalla.
 
Kone oli pari kuukautta aikaisemmin siirretty toiseen paikkaan. Työnantaja ei ollut tällöin varmistanut, että kone oli turvallinen tarkoitetussa käytössä. Aitauksesta huolimatta vaaralliset liikkeet olivat yhä työntekijän ulottuvilla ja työntekijän täytyi joskus työskennellä puristumiskohtien lähellä.
Koska ovien kytkentä vaikuttaa vain aitauksessa olevan robotin toimintaan, aitauksen läpi kulkeminen käynnistyksen aikana oli mahdollista.
 Tarve aitauksen läpi kulkemiseen syntyi, koska työntekijä käynnisti yksin molemmat koneet aitauksen vastakkaisilla puolilla olevista käyttökytkimistä.
 
Työnantaja oli antanut kaapelinkäärintäkoneen käyttäjille ohjeen siitä, ettei suoja- aitauksessa saa työskennellä, kun aitauksen ovet ovat kiinni. Suojalaitteiden kytkeminen pois päältä tai niiden ohittaminen oli kielletty työohjeissa. Kulkiessaan ja työskennellessään aitauksessa silloin, kun sen ovet ovat auki, työntekijät ovat toimineet näiden ohjeiden mukaan.
Työnantaja ei ollut antanut ohjetta teräslankanauhaan tarttuneen kumipurseen turvallisesta irrottamisesta.
 
Vastaavanlaisten tapaturmien estämiseksi tutkimuslautakunta suosittaa  koneen käytön seuraamista  sen jälkeen, kun turvalaitteet ja suojukset on asennettu, tai kun käytössä ollut kone on uudelleen asennettu. Työntekijän ulottumisen jäähdytysrumpujen ja taittorullan sekä teräslankanauhan muodostamiin vaarakohtiin tulisi estää suojauksin. Jäähdytysrumpujen alue tulisi varustaa turvalaitteilla, jotka pysäyttävät vaaralliset liikkeet ennen työntekijän ulottumista vaara-alueelle.

 

>> Oikeuden päätös: Nokian renkaat Oyj:lle 10.000 euron yhteisösakko työturvallisuusrikoksesta 

 

 

(Turvallisuusuutiset.fi, SJ)» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi