Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Työtapaturmia sattuu entistä useammin

Jopa 13 prosentille työssäkävijöistä sattui tapaturma

Korkeasti koulutetut voivat työssä paremmin kuin heikommin koulutetetut

Helsinki, 14.6.2007

 
Suomalaiset telovat itseään töissä aiempaa useammin.

Työterveyslaitoksen torstaina julkaisemasta Työ ja terveys Suomessa 2006 -katsauksesta selviää, että viime vuonna 13 prosentille työssäkävijöistä sattui tapaturma töissä tai työmatkalla. Vuonna 2003 tapaturma sattui kymmenelle prosentille.

- Yleinen trendi on valitettavasti se, että työtapaturmat ovat nousussa, tiimipäällikkö Markku Aaltonen Työterveyslaitokselta kertoo.

 

Kun kauppa käy, tapaturmia tulee

Työmatkalla sattuu vain pieni osa tapaturmista, noin kymmenen prosenttia. Aaltosen mukaan tapaturmia sattuu aiempaa enemmän nimenomaan työpaikoilla. Tapaturmat ovat lisääntyneet keskimääräistä enemmän rakennusalalla ja maataloudessa. Lisäksi palvelualalla sattuu työtapaturmia aiempaa enemmän. Aaltonen kertoo, että Työterveyslaitoksen kyselyn mukaan palvelualalla työskentelevät eivät koe työtään tapaturma-alttiiksi.

- Työtapaturmat mielletään teollisuuden ongelmaksi, vaikka näin ei ole, Aaltonen selittää.

Itse asiassa teollisuuden työtapaturmat näytetään saaneen kuriin keskimääräistä paremmin. Alan tapaturmamäärät eivät ole kasvaneet viime aikoina. Aaltosen mukaan on epäselvää, johtuuko tämä työturvallisuuden parantamisesta vai teollisuuden rakennemuutoksesta, joka on vähentänyt tapaturma-alttiita ammatteja.

"Työturvallisuus ja tuottavuus eivät
ole toisiaan poissulkevia"

Aaltosen käsityksen mukaan tapaturmien lisääntyminen liittyy talouden noususuhdanteeseen: kun kysyntää riittää, työtä tehdään vauhdilla. Aaltonen kuitenkin sanoo, että työturvallisuus ja tuottavuus eivät ole toisiaan poissulkevia.

- Turvallisuus on äärimmäisen huono paikka säästää rahaa. Silloin joudutaan maksamaan seurauksista.

 

Heikosti koulutetut voivat huonommin

Työhyvinvointi näyttää riippuvan myös koulutuksesta. Korkeasti koulutetut ja fyysisesti kevyttä työtä tekevät arvioivat työkykynsä paremmaksi kuin vähemmän koulutetut raskaan työn raatajat. Toisaalta ylemmät toimihenkilöt stressaantuvat työssään muita enemmän. Ammattien väliset työhyvinvointierot ovat suuret ja näyttävät kasvaneen aiemmasta.

Epäterveellisten elintapojen, kuten alkoholin liikakulutuksen ja tupakoinnin, kasaantuminen on miesten ongelma. Naiset puolestaan joutuvat työssään väkivallan uhreiksi miehiä useammin.

Sosiaalialan työntekijät pitävät työtään yleisesti mielekkäänä ja palkitsevana. Vanhustenhoitoalalla työskentelevillä ei kuitenkaan mene hyvin ja tilanne on heikentynyt aiemmasta. Erityisesti terveyskeskusten vuodeosaston työntekijät kuormittuvat, sillä vuodeosastoilla hoidettavilla vanhuksilla on usein mielenterveys- tai alkoholiongelmia.

Työterveyslaitos kokoaa laajan työterveyskatsauksen kolmen vuoden välein. Selvityksiä on tehty vuodesta 1997 lähtien.

 

Lue lisää:

>> TVL: Työtapaturmien määrä ja taajuus selvässä kasvussa 

>> TTL: Työtapaturmien määrän kasvu huolestuttaa

 

 

STT–SAMMELI HEIKKINEN
(STT)» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi