Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Vakava käsivamma leipomossa

Leipomon jäähdytyslinjalla oli muodostunut ruisleivistä ruuhka, josta työntekijät ilmoittivat pakkaamon työnjohtajalle. Koska työohjeen mukaan ruuhkan purkamislupa on ainoastaan työnjohtajalla, tämä nousi tikkaita pitkin noin 3 metrin korkeudella olevalle huoltotasolle, jossa jäähdytyslinja kulki. Työnjohtaja alkoi purkaa käsin leivistä muodostunutta ruuhkaa. Kuljetin oli ruuhkan purkamisen aikana käynnissä ja työtakin oikean käden hiha tarttui avonaiseen ketjuun. Ketju veti käden ketjun ja hammasrattaan väliin, josta seurauksena oli käsivarren vakava vammautuminen.

Tapaturman tutkineen tarkastajan mukaan turman pääasiallisena syynä voidaan pitää sitä, että jäähdytyslinjan suojaamaton ketju mahdollisti hihan tarttumisen ketjuun. Lisäksi ruuhkaa purettiin käsin kuljettimen käydessä.

Miten vastaava tapaturma voidaan ehkäistä?

Tarkastuksen yhteydessä löydettiin useita keinoja, joilla vastaavat tapaturmat voidaan jatkossa estää. Välittömästi toteutettavana keinona tapaturmavaaraa aiheuttavat liikkuvat koneen osat on suojattava ja suojat tulisi kytkeä koneen toimintaan. Jäähdytyslinjasta on tehtävä myös riskinarviointi, jonka jälkeen on määritettävä toimenpiteet ja vastuuhenkilöt vaarojen poistamiseksi linjalta. Jyrkkien tikkaiden sijasta yli 3 metrin korkeudella olevalle huoltotasolle tulee järjestää kulku turvallisesti esimerkiksi portailla, joissa on kaiteet. Lisäksi kirjallisiin työohjeisiin on lisättävä ohjeistus siitä, kuinka häiriöt poistetaan turvallisesti. Tämä on tarpeen, sillä arvion mukaan jäähdytyslinjalla tapahtuu häiriöitä 1-2 kertaa työvuoron aikana.

Käsitapaturma toi sakkoja neljälle

Helsingin käräjäoikeus tuomitsi noin kaksi vuotta työtapaturman jälkeen antamassaan päätöksessä yrityksen toimitusjohtajan, tuotantojohtajan, teknisen johtajan sekä valmistus- ja työsuojelupäällikön työturvallisuusrikoksesta 20 päiväsakkoon. Oikeus totesi, että he olivat huolimattomuudesta laiminlyöneet tunnistaa ja selvittää työstä aiheutuvat haitta- ja vaaratekijät, antaa työntekijöille riittävää opetusta ja ohjausta ja huolehtia siitä, että työssä saadaan käyttää vain sellaisia koneita, jotka ovat niitä koskevien säännösten mukaisia sekä kyseiseen työhön ja työolosuhteisiin sopivia.

(TAPS nro: 32002 v:2003)
(Uudenmaan työsuojelupiiri, oikeuden päätöksiä 49/05)» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi