Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Sähköpalojen kuolonuhrien määrä selvästi lisääntynyt

TUKES-tiedote, 3.4.2007

 
Sähkölaitteiden aiheuttamissa tulipaloissa kuoli viime vuonna 24 henkilöä. Kuolonuhrien määrä on kasvanut selvästi muutamassa vuodessa, aivan kuten muissakin palotyypeissä. Uhreina ovat yleisimmin keski-ikäiset miehet tai ikääntyneet henkilöt ja usein alkoholilla on osuutensa onnettomuudessa. Turvatekniikan keskuksen (TUKES) tutkimuksessa selvitettiin sähköpalokuolemien syitä ja tapausten ominaispiirteitä kuuden vuoden ajalta.

Suomessa syttyy vuosittain yli tuhat sellaista rakennuspaloa, jossa sähkölaite tai sen väärä käyttö on ollut palon aiheuttaja. Vaikka sähkölaitepalojen kokonaismäärä on vähentynyt, ovat ne aiempaa vakavampia ja tuhoisampia. Palokuolemat ovat aiempaa yleisempiä. Kun sähköpaloissa kuoli vuosina 2001-2003 alle 10 henkilöä vuodessa, on uhrien määrä nyt tuplaten isompi aiempaan verrattuna. 

Selvästi yleisin sähköpalokuolemien aiheuttaja on liesi. Yli neljännes tutkituista tapauksista oli liesipaloja. Teknisiä vikoja ei liesissä havaittu, vaan kaikki vahingot aiheutuivat inhimillisten tekijöiden murheellisina sattumina. Liesi oli vahingossa tai unohduksen takia mennyt päälle ja palamiskelpoinen materiaali lieden päällä tai välittömässä läheisyydessä oli syttynyt tuleen. Useimmiten liesipalon uhri oli myös päihtynyt. 

Seuraavaksi yleisin palonaiheuttaja kuolemantapauksissa oli valaisin, yleensä nipistinkiinnitteinen valaisin tai epävakaa pöytä- tai lattiavalaisin, joka oli yöaikaan päällä ollessaan pudonnut tai kaatunut ja sytyttänyt sängyn tuleen. Valaisin oli yleisin palonaiheuttaja yli 75-vuotiaiden uhrien tapauksissa. Muita kohtalokkaiden palojen aiheuttajia olivat televisio, sähköasennukset ja sähkölämmitin. 

Tutkimuksen tulokset heijastelevat laajempaa yhteiskunnallista ilmiötä, väestön ikääntymistä ja yksin asuvien ihmisten määrän kasvua. Se aiheuttaa omat paloturvallisuusriskinsä asumismuodosta riippumatta. 

Paloja voitaisiin ehkäistä järjestämällä varsinkin ikäihmisten käytössä oleva tekniikka heidän toimintakyvylleen sopivaksi, esimerkiksi hankkimalla heidän käyttöönsä turvavarustettuja liesiä ja turvallisia valaisimia. Tuetun asumisen rakennusten suunnittelussa tarvitaan eri osapuolten – niin suunnittelijoiden, rakennuttajien, sosiaali- ja terveyssektorin kuin pelastustoimenkin – yhteistyötä oikean turvallisuustason löytämiseksi. Teknistä suojausta, kuten sprinklausta, automaattisia paloilmaisimia tai älypalovaroittimia tulisi käyttää erityisesti niissä asunnoissa, joissa asukkaan toimintakyky on heikentynyt.

 

>> Tutkimusraportti Sähköpalokuolemat Suomessa 2001-2006 (pdf, 1 Mt, 77 sivua, tukes.fi)

>> Kuvia, videoita ja muuta aineistoa sähkölaitepaloista (tukes.fi) 

>> Diasarja: Sähköpalotutkimus 2007 (tilastograafit) (pdf 153 kt. 29 sivua, tukes.fi)

 

(Turvatekniikankeskus TUKES)» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi