Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Huono kohtelu aiheuttaa paljon valituksia työsuojelupiiriin

Raportti työhyvinvointiin liittyvistä yhteydenotoista

Uudenmaan työsuojelupiiri, 22.2.2007

 

Viime vuonna työsuojelupiiriin tuli 508 asiakasaloitetta, jotka koskivat huonoa kohtelua, haitallista psykososiaalista kuormittumista tai väkivallan uhkaa. Työturvallisuuslain mukaan työnantajalla on velvollisuus puuttua työhyvinvoinnin ongelmiin. Työpaikalle tulee luoda toimivat käytännöt työhyvinvoinnin ylläpitämiselle sekä välineet tunnistaa juuri omalla työpaikalla työhyvinvointia estävät epäkohdat ja vaaratekijät. Raportti selvittää työhyvinvointiin liittyvistä yhteydenotoista Uudenmaan työsuojelupiiriin.

 

Työhyvinvointiin liittyvien asiakasaloitteiden määrä on ollut merkittävä koko 2000-luvun ajan (v. 2005: 549 kpl, v. 2004: 459 kpl ja v. 2003: 519 kpl). Näyttää siltä, että menneiden vuosien tuki- ja liikuntaelinsairaudet sekä huonosta sisäilmasta oireilu ovat muuttuneet valituksiksi epäasiallisesta kohtelusta tai psykososiaalisesta kuormittumisesta. Työhyvinvointiasiat ovat nousseet merkittäväksi työsuojelupiiriä työllistäväksi aihealueeksi työsuhdeasioiden ja tapaturmantutkinnan rinnalle.

 

Kuva: Työhyvinvointiin liittyvät yhteydenotot vuosina 2003-2006.  Lähde: Uudenmaan työsuojelupiiri

 

Vuonna 2006 työsuojelupiiriin tulleista työhyvinvointialoitteista selkeästi suurin osa (443 kpl) liittyi koettuun häirintään ja epäasialliseen kohteluun tai työsyrjintään. Yhteydenotoista 38 liittyi työssä haitallisesti kuormittumiseen, 17 työyhteisöongelmiin ja 10 väkivaltaan tai sen uhkaan työssä.

Häirintään ja epäasialliseen kohteluun liittyvien asiakasaloitteiden suuri määrä tukee tutkimustuloksia, joiden mukaan suomalaiset ovat hava inneet työpaikoillaan esiintyvän paljon kiusaamista ja henkistä väkivaltaa. Kiusaamiskokemusten suureen määrään saattaa vaikuttaa se, että häirintä ja muu epäasiallinen kohtelu tulivat täsmällisesti määritellyksi lainsäädännön uudistuessa v. 2003. Aiheeseen on kiinnitetty yleisesti huomiota, ja työpaikalla esiintyvä paha olo nimetään ehkä nyt herkemmin epäasialliseksi kohteluksi.

  

Työnantajan vastuu työhyvinvoinnista

Työhyvinvointia on määrätietoisesti johdettava. Työelämän muutoksessa häiriöitä syntyy taatusti. Työpaikalle tulee luoda toimivat käytännöt työhyvinvoinnin ylläpitämiselle ja välineet tunnistaa juuri omalla työpaikalla työhyvinvointia estävät epäkohdat ja vaaratekijät. Esimiehet ovat työturvallisuuslain mukaan työnantajan edustajina velvollisia huolehtimaan työntekijöiden turvallisuudesta ja terveydestä työssä. Esimiehen vastuulla on seurata ja tarkkailla työntekijöiden turvallisuutta ja työyhteisön sosiaalista toimivuutta sekä puuttua havaitsemiinsa epäkohtiin.

 

>> Lue koko raportti (pdf, 4 sivua, tyosuojelu.fi)

>> Lue vuoden 2005 raportista

 

(Uudenmaan työsuojelupiiri) » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi