Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Tulipalo yllättää rajuudellaan ja nopeudelleen

Spek-tiedote, 11.2.2007

 

Tulipalo on nopea ja raju. Se kehittyy yleensä tappavaksi parissa – kolmessa minuutissa. Palossa muodostuu paljon myrkyllisiä savukaasuja ja lämpötila nousee nopeasti 800 – 1000 asteeseen.

Palon ei tarvitse edes syttyä liekkeihin. Jo kytevien palojen savukaasut tainnuttavat ja tappavat nopeasti. Kohtalokkaiksi tulipalot muodostuvat, kun ihminen ei pysty tai huomaa poistua palavasta tilasta.

– On tärkeää, että ihmiset ymmärtävät tulipalojen todellisen vaarallisuuden. Jo tämänkin vuotiset palokuolemat ovat osoittaneet, että tulipalo on yhtä vaarallinen kaupungin keskustan kivitalossa kuin syrjäisemmillä seuduilla puurakenteisessa talossa, sanoo Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön SPEKin johtaja Matti Orrainen.

Toimiva palovaroitin reagoi palonalkuun noin minuutin kuluttua palon syttymisestä. Tämän jälkeen aikaa tehokkaaseen toimintaan: pelastamiseen, pelastautumiseen ja alkusammutukseen, on vain pari minuuttia. Noiden parin minuutin jälkeen olosuhteet palavassa tilassa ovat ihmiselle hengenvaaralliset. Ihmisen tulee itse kyetä pelastautumaan tai muiden tulee pystyä pelastamaan hänet palavasta tilasta ensi minuuttien aikana.

Tulipaloissa menehtyneiden ihmisten toimintakyvyssä on ollut usein puutteita. Sairaus, ymmärryskyky, liikuntakyky, lääkitys ja alkoholin tai muiden huumaavien aineiden käyttö on heikentänyt pelastautumismahdollisuuksia.

 

Automaattisten sammutuslaitteistojen käyttöönottoa lisättävä

Selvitysten mukaan vaikuttavin keino palokuolemien vähentämiseksi on erityisten riskiryhmien tilojen ja asuntojen varustaminen automaattisella sammutuslaitteistolla.

– Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK pyrkii yhä voimakkaammin vaikuttamaan siihen, että Suomessa tehdään päätöksiä automaattisten sammutuslaitteistojen käyttöön ottamiseksi, kertoo Matti Orrainen.

Tulipalon sattuessa automaattinen sammutuslaitteisto (sprinkler) sammuttaa tulipalon tai ainakin hidastaa sen leviämistä ja antaa siten aikaa pelastautumiselle tai pelastamiselle. Samalla se pienentää myös aineellisia vahinkoja. SPEK pyrkii herättämään ihmisten kiinnostusta asumisen paloturvallisuuden parantamiseksi samantyyppisesti kuin liikenneturvallisuutta on parannettu osaltaan autojen turvavälineiden ansioista. Automaattista sammutuslaitetta voidaan verrata auton turvatyynyyn, joka toimii nopeasti ja tehokkaasti törmäyksen sattuessa. Samalla tavalla sprinkler toimii tulipalotilanteessa nopeasti ja tehokkaasti ihmishenkiä pelastaen.

SPEK jatkaa myös ihmisten paloturvallisuusvalistamista, jotta ihmiset tunnistavat ympäristöönsä liittyvät paloturvallisuusriskit. Esimerkiksi sähköhellan, sähkökiukaan, yms. laitteiden ohjeiden mukainen käyttö ja kynttilöiden turvallinen polttaminen ehkäisevät vaaroja.

 

Toimi näin tulipalossa:
• Pelasta itsesi ja vaarassa olevat.
• Tee hätäilmoitus numeroon 112.
• Sammuta lähimmällä alkusammuttimella.
• Rajoita paloa sulkemalla ovet, ikkunat ja ilmastointi.
• Opasta palokunta paikalle ja järjestä pelastusyksiköille esteetön pääsy palopaikalle.

Toimenpiteiden järjestys voi vaihdella tilanteen mukaan. Ihmisten turvallisuutta ei saa koskaan vaarantaa. Jos olet kerrostalossa ja rappukäytävä on savuinen, jää siihen huoneistoon, jossa olet.

 

(Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK )» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi