Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Suomalainen työturvallisuuskortti pärjää maailman vertailussa

Helsinki, 1.2.2007

 

Suomalainen työturvallisuuskortti on pärjää hyvin kansainvälisessä työturvallisuuskorttien vertailussa. 

Suomessa jo yli 320 000 on suorittanut työturvallisuus-korttikoulutuksen

– Suomalainen korttikoulutus vastaa hyvin Euroopassa ja Yhdysvalloissa tapahtuvaa vastaavanlaista koulutusta, arvioi VTT:n erikoistutkija Teuvo Uusitalo.

Kansainvälisten työturvallisuuskorttien vertailuselvitys antaa hyviä kehittämisideoita työturvallisuuskorttia hallinnoivalle Työturvallisuuskeskukselle kortin kehittämiseen ja koulutusaineiston julkaisemiseen.

Monissa maissa on jo pitkään ollut Suomen työturvallisuuskorttia vastaavia järjestelmiä muun muassa kemianteollisuudessa ja rakennusalalla. Tiennäyttäjiä ovat Britannia, Hollanti ja Irlanti.

Useimmissa maissa turvallisuuskorttikoulutuksen perussisältö on sama, mutta yksityiskohdat vaihtelevat maittain ja toimialoittain. Yleensä koulutus perustuu vapaaehtoisuuteen aivan samaan tapaan kuin Suomessa. Vain Irlannissa rakennustyömailla FAS Safe Pass -kortti on lailla pakollinen kaikille työntekijöille.

Yleensä turvallisuuskortin tai -passin saa yhden päivän koulutuksen jälkeen. Jotkut järjestelmät perustuvat itseopiskeluun ja tiukkaan kokeeseen.

– Suomalainen yhteisille työmaille tarkoitettu työturvallisuuskorttikoulutus on monipuolinen ja kattava. Muutamissa maissa koulutuksen jälkeinen koe on kuitenkin selvästi vaativampi kuin meillä Suomessa, Uusitalo toteaa.

Monissa maissa kouluttajilta vaaditaan erityispätevyyttä. Jotkut järjestelmät ovat puhtaasti kaupallisia.

– Vertailumme osoittaa, että Suomella on hyvät lähtökohdat olla mukana kehittämässä eurooppalaista työturvallisuuskorttiyhteistyötä. Järjestelmällämme voisi olla jopa paljon annettavaa Euroopan muille maille.

Tällä hetkellä ei edes Euroopan tasolla ole yhtä yhtenäistä työturvallisuuskorttikäytäntöä. Kussakin maassa työturvallisuusasioiden peruskoulutusta on annettu omista tarpeista ja lähtökohdista.

VTT:n selvityksen mukaan tarvetta yli rajojen toimivaan työturvallisuuskorttiin kuitenkin on. Ratkaisu voisi olla eri maiden korttien vastavuoroisuus tai yhteinen Euroopan laajuinen kortti.

Se helpottaisi liikkumista ja vähentäisi turhaa päällekkäiskoulutusta. 

Uusitalo pitää kuitenkin tällä hetkellä epätodennäköisenä, että Eurooppaan saataisiin aikaan yksi yhtenäinen työturvallisuuskortti kovin nopeasti.

– Työturvallisuuskortit perustuvat vapaaehtoisuuteen ja näin halutaan toimia myös jatkossa. Näyttää siltä, että ei haluta perustaa korttikäytäntöä esimerkiksi uuteen sitovaan työsuojeludirektiiviin.

Uusitalon mielestä voisi ehkä olla mahdollista sopia maiden välisestä yhteistyöstä niin, että eri maiden työturvallisuuskortit ja -passit olisivat voimassa yli rajojen.

– Nyt kannattaisi etsiä jokin tunnettu ja tunnustettu taho, joka voisi lähteä Euroopan tasolla kehittämään sopimuspohjaisesti turvallisuuskorttien ja -passin välistä vastavuoroisuutta yli rajojen, VTT:n erikoistutkija Teuvo Uusitalo ehdottaa.

 

(Työturvallisuuskeskus)» Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi