Käyttäjätunnus

Salasana


» 3T LAKISEURANTA
Pysy mukana lain muutoksissa!
» REKISTERÖIDY ja tilaa viikottainen uutiskirje!
» 3T KOULUTTAJALISENSSI Lisävirtaa turvallisuuskoulutukseen!Pätkätyöt ja Wal-Mart -ilmiö puhuttavat

Tutkijat ennustavat Wal-Mart–ilmiön rantautuvan Suomeen

UP-Uutispalvelu / Aleksi Vienonen

 

Tutkijat varoittavat, että työnteko kaupan alalla uhkaa joutua ahdinkoon ja niin sanotun Wal-Mart–ilmiön kynsiin.

– En pidä mahdottomana, että noin kymmenen vuoden päästä Suomessakin päädytään soveltamaan Wal-Mart–kauppaketjun toimintatapoja, Palkansaajien tutkimuslaitoksen johtaja Jaakko Kiander sanoi Wal-Mart-ilmiötä käsittelevän teoksen julkistamistilaisuudessa.

Wal-Mart-ilmiötä erittelevästä esseekokoelmasta ilmestyi marraskuun lopulla suomenkielinen versio ?Wal-Mart: Globalisaation kova ydin?. Teoksen on kääntänyt Hans Virtanen, ja sen on toimittanut dosentti Tapio Bergholm. Kirjan on julkaissut Työväen Sivistysliitto. Teos on ilmestynyt Yhdysvalloissa Nelson Lichtensteinin toimittamana otsikolla ?Wal-Mart: The Face of Twenty-First Century Capitalism?.

Wal-Mart-ilmiöllä tarkoitetaan mallia, jossa kaupan alan yritykset polkevat työntekijöittensä oikeuksia tehokkuuden nimissä. Wal-Mart on amerikkalainen vähittäiskauppaketju ja maailman suurin yritys. Yhtiöllä on noin puolitoista miljoonaa työntekijää eri puolilla maailmaa.

Yrityksen tehokkuus perustuu muun muassa heikkoihin palkkoihin ja työntekijöiden tiukkaan valvontaan. Työntekijöiden vuosittainen vaihtuvuus on jopa neljänkymmenen prosentin tasolla.

 

Rantautuuko Wal-Martin kova henkilöstöpolitiikka myös Suomeen, kyselevät tutkijat

Kuva: Jared C. Benedict

 

Järjestäytymisaste pidetään matalalla

Jaakko Kiander huomauttaa, että Wal-Mart–ilmiöön kuuluu olennaisena osana ammatillisen järjestäytymisen hylkiminen. Järjestäytymisaste voidaan pitää matalalla palkkaamalla paljon määräaikaisia tai osa-aikaisia työntekijöitä. Jos kaupassa enemmistö työntekijöistä on esimerkiksi opiskelijoita, he eivät järjestäydy.

– Vähittäiskaupassa työntekijät eivät tyypillisesti halua järjestäytyä, koska työtä pidetään tilapäisenä, Kiander toteaa.

Tapio Bergholm puolestaan huomauttaa, että suomalaisessa työelämässä Wal-Mart-ilmiö on edennyt pitkälle.

– Töykeä ammattiyhdistysliikkeen vastaisuus ei ole vielä rantautunut Suomeen, mutta palvelusektorin vahvistuminen on täälläkin rapauttanut ammattiyhdistysliikkeen perinteisesti vahvaa järjestövoimaa, Bergholm sanoo.

Työelämän suurimmat ongelmat kiteytyvät palvelusektoriin ja kaupanalaan, vaikka julkisuudessa teollisuuden huolenaiheet saavat suuremman huomion. Kauppojen kassat ovat nuorten koulu- ja opiskelijatyttöjen miehittämiä. Järjestäytymisaste on matala ja luottamusmiehen puuttuessa räikeitä työehtojen polkemisia tapahtuu runsaasti.

  

Jouko Kuisma, Kesko Oyj: Wal-Mart joutuu eurooppalaistumaan

Turvallisuusuutiset.fi / Marko Vuorinen

 

     Kehitysjohtaja Jouko Kuisma
    Yhteiskuntavastuu, Kesko Oyj

"Ovatkohan tutkijat ollenkaan seuranneet Wal-Martissa meneillään olevia muutoksia? Niiden pohjalta voisin ennustaa, että Suomi/Eurooppa-ilmiö rantautuu hiljalleen Wal-Martiin eikä päinvastoin", tulkitsee Kesko-konsernin yhteiskuntavastuu-asioiden kehitysjohtaja Jouko Kuisma. Kuisman mukaan Wal-Martin johto on varsin avoimesti julkaissut lähivuosien toimintaohjelmansa ja tavoitteensa niin ympäristönsuojelun, hankintaketjun sosiaalisen laadun kuin oman henkilökuntansa työehtojen ja työtyytyväisyyden kehittämiseksi. Jos lupaukset pidetään, vaikutukset tulevat olemaan todella merkittävät. Alalla odotetaan, että Wal-Mart raportoi jatkossa tuloksistaan vuosittain läpinäkyvästi, kattavasti ja puolueettomasti varmennettuna, niin kuin muutkin vastuulliset kaupan yritykset. "Jos Wal-Mart ei onnistu, sen omistajatkin menettävät huomattavasti rahaa, koska pörssikurssi tuolloin putoavat - ja päinvastoin. Osakkeen arvoon voi nykyisin vaikuttaa vastuullisuuden keinoin", Kuisma toteaa.

 

Kuisma jatkaa, ettei ammattiyhdistysliike ole vielä tehnyt läpimurtoaan Wal-Martissa, mutta merkkejä on enemmän sen vahvistumisesta kuin heikentymisestä. Hän myös ihmettelee, mistä lienevät peräisin tiedot Wal-Mart -ilmiön etenemisestä jo pitkälle suomalaisessa työelämässä? "Olisin kiinnostunut näkemään esimerkiksi tilastoja, joihin esitetyt väitteet kaupoissa tapahtuvista räikeistä työehtojen polkemisista perustuvat." Kuisman mielestä pätkätöiden suhteen katseet kannattaisi suunnata valtion ja kuntien työsuhteisiin. "Meillä kaupassa osa-aikaisten ja määräaikaisten työsuhteiden osuus on viimeisten vuosien aikana jatkuvasti laskenut", päättää Jouko Kuisma Keskosta.

 

Helsingin Sanomat 7.2.2007: Wal-Martia uhkaa jättikanne naisten syrjinnästä.

Helsingin Sanomat uutisoi keskiviikkona Wal-Martia uhkaavasta ryhmäkanteesta. Jopa 2 miljoonaa naista edustavassa kanteessa Wal-Martia syytetään naisten epätasa-arvoisesta kohtelusta palkanmaksussa ja uralla etenemisestä. Kantajien tavoitteena on saada perittyä kauppaketjujätiltä miljardeja dollareita korvauksina mm. palkkamenetyksistä.

(Turvallisuusuutiset.fi) 

 
  

Perusteeton määräaikainen työsuhde kriminalisoidaan

Pätkätöiden teettämistä pohtimaan kokoontunut työryhmä on päässyt sopuun siitä, minkälaisia keinoja se aikoo esittää pätkätöihin liittyvien ongelmien korjaamiseksi.

Helsingin Sanomien verkkosivujen mukaan työryhmä esittää, että määräaikaisen työsuhteen perusteiden antamatta jättäminen kriminalisoitaisiin. Tällöin laiminlyönti olisi rikos ja siitä voisi seurata sakkoa.

Jo tämän hetken työlainsäädännössä mukaan työnantajalla pitää olla peruste pätkätöiden teettämiselle. Perusteiden kertomatta jättämiselle ei kuitenkaan ole määrätty rangaistusta.

Raportti viimeistellään tällä viikolla ja luovutetaan mietinnön tilanneelle työministeri Tarja Filatoville (sd.) todennäköisesti loppuviikosta.

 
(STT)
 

 

Työministeri Tarja Filatov: Määräaikaisia työsuhteita voidaan vähentää

Työministeri Tarja Filatov on tyytyväinen torstaina 2. helmikuuta julkaistun määräaikaisia työsuhteita ja niiden käytön edellytyksiä pohtineen työministeriön asettaman kolmikantaisen työryhmän ehdotuksiin.

Filatovin mielestä on tärkeää, että määräaikaisten työsopimusten asianmukaista käyttöä valvottaisiin tarkemmin.

Määrällisesti eniten määräaikaisia työntekijöitä on yksityisellä sektorilla. Julkisella puolella määräaikaisuuksien suhteellinen osuus on suurin. Kunnissa yksi sijaisuuksien ketjuttamisen syy on työntekijän puutteellinen pätevyys työtehtävään.

- Määräaikaisia työsuhteita voidaan vähentää myös julkisella alalla, Filatov toteaa.

Yksityisellä sektorilla on käytössä niin kutsuttu yhteishankintakoulutus, jossa räätälöidään työntekijöille koulutusta työnantajat tarpeisiin.

- Tätä samaa mekanismia voitaisiin käyttää myös julkiselle puolelle, jolloin saataisiin ihmisiä pätevöitettyä ja helpotettua työvoiman saatavuutta, Filatov sanoo.

- Tähän asti on tehty työtä jotta määräaikaiset työt olisivat oikeuksiltaan samalla viivalla vakituisten kanssa. Työantajia voidaan myös kannustaa pätkätöiden vähentämiseen. Olisikin syytä selvittää, onko mahdollista kannustaa työnantajia vakinaistamaan määräaikaisia työsuhteita esimerkiksi niin, että työnantajat, jotka vakinaistavat määräaikaisuuksia, saisivat tietyn työnantajamaksualennuksen. Mekanismi voisi olla samankaltainen kuin ikääntyneiden työnantajamaksuissa. Filatov esittää.

- Myös uusi YT-laki auttaa karsimaan epätarkoituksenmukaista pätkä- ja vuokratyötä. Sen avulla voidaan parantaa vuorovaikutusta työpaikoilla. Mitä paremmin työntekijät ja työnantajat pystyvät sopimaan hyvässä sovussa esimerkiksi tarpeellisista työaikajoustoista, sitä vähemmän syntyy epätarkoituksenmukaista pätkätyötä.

 

>> Tiedote työryhmän esityksistä (valtioneuvosto.fi)

 

(Työministeriö)

 

 

Lue lisää aiheesta:

>> EK:  Vuokratyö lisää työllisyyttä – pelisäännöt ovat kunnossa

>> Lisätietoa eri työsuhdemuotojen käytöstä ja tarpeesta (ek.fi)

 
 » Lue miten parannat työturvallisuutta ja työhyvinvointia työpaikallasi: www.ecoonline.fi

< Edellinen | Seuraava >

<< Takaisin


Palvelun tarjoaa: EcoOnline Oy


Bookmark and Share

© EcoOnline Oy Ilmoita virhe tai anna palautetta. Työturvallisuus, työterveys ja työhyvinvointi
info@turvallisuusuutiset.fi | 046 712 1133 | Tekniikantie 14, 02150 Espoo | www.ecoonline.fi